UMPAN UNTUK KELI [XXL]5kg ke atas???? TAPI UMPAN UTK DI KOLAM BAYAR!???

Discussion in 'BAIT aka. UMPAN.' started by mrkocai, Aug 3, 2010.

  1. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Maaf ya kerana bagi informasi yg x baik mengenai ikan Keli nie. Utk org baru belajar memancing cam saya memang mood-out bila dapat ikan yg tidak diminati. Keli nie bila dah makan umpan jarang bagi good fight. Kita sentap aje dan start gulung tangsi, ikan nie seolah2 ikut aje tali pancing.....
     
  2. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Yang saya hairanya selalu matakail saya ditelan sang keli. Saya mintak kwn saya simpan smua matakail yg bakal dia nak jumpa dalam perut ikan keli yg saya pancing :-[ :-[ :-[. Matakail Gamakatsu mahal tuan2
     
  3. medan

    medan Siakap

    tuan pds bg aku kalau kolam ahong kayu ara tu mmg senang bona dpat, aku penah dpt 1 keto tolak ikan campur2.. mari kita main area melaka dia orang kat sini main keli saiz 3kg - 11kg try la umapan cacing ko tu mmg tak di usik eh payah mcm2 umpan den pakai..,
     
  4. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Sori Bro, saya ingatkn tabiat si Keli nie sama kat smua kolam bayar ??? ??? ???. Kalu Melaka pya Keli degil kita kasi dia makan udang pasarlah ;D ;D ;D
     
  5. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Best jugak kalu dapat joint ngan tuan medan utk pancing kat Melaka.....tapi saya nie student lagilah bro. Bagi saya masa utk dapatkn lesen pancing kat kolam bayar dulu (Minimum Rohu 2, Pacu 2 Eko n Tongsan 2 eko). Pasal saya x prnh pancing ikan2 nie kat kolam bayar ;D ;D ;D
     
  6. gt-onizuka

    gt-onizuka Marlin

    ada usaha insyaallahhh..pasti akan berjaya.. ;D ;D
     
  7. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Saya mmng banyak terima kasih kpd smua otai2 forum nie kerana x serik utk tunjuk ajar saya. Harap2 dpt jumpa dan kenal mereka kelak ;) ;) ;). Selepas saya joint forum nie banyak maklumat saya telah perolehi dari otai2 sini. TQ Bro. Pancing nie mmng satu hobi yg best...
     
  8. ras

    ras ras@pancing.net


    ada banyak info dalam ni,kena rajin selak,n kena bodek sikit otai2 ni,hehe ;D ;D ;D
     
  9. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Yalah tu bro...Knowledge Will lead You To Somewhere But Contacts May Bring You To Anywhere. So, dalam forum nie concept Knowledge ngan Contacts pon ada. Memang cunlah bro.......Selepas bebrape tahun m'hampakan diri dalam hobi nie aje otai2 kita dapat pengalaman dan skills yg outstanding. So, sebagai seorg yg baru (Baby), kita kene respect (@Bodek) dan segala tunjuk ajar haruslah dipractikn secara betul supaya tenaga otai2 kita yg d'alirkn melalui forum nie xde rugi / waste.
     
  10. ras

    ras ras@pancing.net


    bijak2 ;D
     
  11. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    doakn supaya usaha otai2 dan rakan2 kita akan b'terusan......Hidup Dunia Memancing ;) ;) ;)
     
  12. AKHIFIRDAUS

    AKHIFIRDAUS 1.. 2.. 3.. iyahhh.. 2021... 2022.. iyahh...

    eh..bagus la tu..setidak2nya tuan dah kongsi umpan terbaik untuk keli..bukan bagi informasi x baik..tu informasi baik la.. lepas ni maybe nak pakai cacing tanah je la.. bese keli yang bagi good fight ni lingkungan 4 kilo ke atas.. kalau kolam tu luas, dan kita baling kat tengah dan yang sambar umpan adalah keli..memang susah sikit nak naik..dan besenya akan ke kiri dan kanan tali joran kita.. dulu masa dapat keli 11 kilo.. lenguh tangan dibuatnya..huhu.. tapi kalau kolam tu kecik macam kolam cho'ok jenderak utara, memang senang nak berlabuh..tp boll atau tak tu..ikan keli la yang paling susah nak boll..kene tunggu yang pelahap telan mata je baru kira boll..huhu
     
  13. pdstriker

    pdstriker 1 Malaysia

    Maybe betul tu tuan...Kalu keli saiz bagak fightnya maybe extreme. Tapi saya pon x tau nape keli yg saya pancing 7kg pon malas sangat untuk fight. Bila saya sentap, mula2 tu cam ikan bagak tapi bila saya start gulung tali.....malas nak citer nie tuan. Maybe keli yg saya pancing tu baru masuk kat kolam kot. Jam pertama saya mancing memang gunakn matakail yg standard (Matakail udang saiz 15), ikan yg saya pancing pon beratnya krng dr 2kg (kalu x silap saya). Tapi selepas saya tukarkn kepada matakail Gamakatsu 1/0....baru dpt yg bagak2 tu. So, saya rasa ikan keli bagak tertarik ngan cacing tanah yg padat kat matakail gamakatsu kot!!! Dan satu lagi yg sy perhatikn, bila cacing tanah yg dijahit pada matakail dah mati....mmng keli x nak sentuh (saya rasa) :) :) :)
     
  14. mrkocai

    mrkocai Mrkocai

    pakai anak toman..umpan terbaik gak utk keli besor2 nie..
     
  15. ras

    ras ras@pancing.net

    aik x pernah aku dengar :eek: :eek:,selalu dengr pakai anak keli untuk toman ;D ;D
     
  16. budakjiwang

    budakjiwang ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~

    ni misi balas dendam ikan keli...... ;)
     
  17. ras

    ras ras@pancing.net

    ;D ;D ;D ;D
     
  18. mrkocai

    mrkocai Mrkocai

    hehehehe btol misi balas demdan...cuba try dlu...tengok gasak x gasak...
     
  19. ras

    ras ras@pancing.net


    rasa macam x sampai hati pulak,hehe,anak tomaN CAntik bejalur2 ;D ;D,sayang
     
  20. mrkocai

    mrkocai Mrkocai

    ok pe daripada umpan anak ikan mas...lagi kesian,...

    toman dgn keli mmg musuh...ada sejarah dia..
     

Share This Page