umpan memancing rohu kolam dan jenis saiz mata kail....

Discussion in 'BAIT aka. UMPAN.' started by Cwtham, Nov 17, 2014.

  1. Cwtham

    Cwtham Bilis

    salam sejatera kepada otai otai Dan sifu sifu Pancing sekalian,hamba nk minta tlg cikit mcm mana nk buat Umpan rohu Kolam Pancing yg effective Dan Mata kail bom saiz ape yg terbaik.......sebelum INI saya menguna dedak ichiban no 1 Dan ichiban 929 tambah ns powder perisa pandan,Ada perasan tali line tarik Dan lepas tapi x pernah melekat boleh beri pandangan cikit ? pertolongan tuan tuan otai Dan tuan tuan yg berpengalaman amat dihargai ...........
     
  2. MRvintage

    MRvintage Bilis

    salam,saya pun nak tahu lebih lanjut pasal makanan cik rohunah ni. almaklum lah newbie lagi dlm sukan hanyir ni.tapi saya selalu pakai umpan kt mata kail:roti gardinea penyekkn potong dadu kecik + minyak belangkas.kt mata bom pakai 929+dedak bomb. info 5sen. nakk lebih lanjut tggu sifu.
     
  3. MRvintage

    MRvintage Bilis

    mata kail saya pakai mata udang saiz tak pasti, saya buat empat bawah, 4 atas. bom tengah2.
     
  4. faeyzul

    faeyzul PaRiS aka PaRiT

    teman guna umpan simple je, pallet 6363+ns powder pandan. spring kepal pallet, mata pon cangkuk pallet. saiz mata bli siap spring kt kdai saiz 12/13...
     
  5. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    tgk tmpt layan kolam ...le..kalau saya selalu pakai dedak 929....esen daun limau purut.....roti gardenia.....potong dadu...dalam tabur atau rengis....esen pandan...atau kosong aje...
     
  6. bejong

    bejong Tenggiri

    biasa umpan ne berbeza ikut kolam tuan..kena riki riki otai kat sana la.tapi rohu ne tak memilih sangat kalau dia tengah buka mulut.mata kail tu beli aj yang dah siap kat kedai.rohu ne mulut kecik aje.ambik saiz 8-9 dah cukup rasanya.itu lah yang biasa hamba pratikkan..
     
  7. Cwtham

    Cwtham Bilis

    baru ini saya Ada try minyak rohu + dedak 929 shj, terbukti memang rohu baham , baling port yg sama,rohu selalu main tepi Kolam je. isnin lepas saya try di Kolam Pancing kulim square,hasil 3 ekor saiz 2 kg Dan 4 Kali lucut mungkin Mata kail x gam saya tuna saiz 12,apa pandangan tuan semua bagi saya saiz Mata kail utk mancing rohu amat penting kerana terlalu kecil takut terlepas terlalu besar susah melekat kerana rohu mkn Umpan menyedut mcm tongsan,,,tlg beri pandangan atau cadangan terima kasih
     
  8. Cwtham

    Cwtham Bilis

    baru ini saya Ada try minyak rohu + dedak 929 shj, terbukti memang rohu baham , baling port yg sama,rohu selalu main tepi Kolam je. isnin lepas saya try di Kolam Pancing kulim square,hasil 3 ekor saiz 2 kg Dan 4 Kali lucut mungkin Mata kail x gam saya tuna saiz 12,apa pandangan tuan semua bagi saya saiz Mata kail utk mancing rohu amat penting kerana terlalu kecil takut terlepas terlalu besar susah melekat kerana rohu mkn Umpan menyedut mcm tongsan,,,tlg beri pandangan atau cadangan terima kasih
     
  9. zangzone

    zangzone Marlin

    rohu ni tak memilih sgt. Blh dikatakan agak senang nk mancing. roti gardenia penyet2 potong kecik2 taruk kt mata pon jalan. Campur minyak sapi kt roti tu. huhu ;D
     
  10. afiq46

    afiq46 terbaikk...ikan besar punya

    sapu jem pon jalan tuan...kikiki...larikkkkkkkkkkk :D :D
     
  11. Tuah berserah

    Tuah berserah Berserah pada yang Maha Kuasa

    bengong hahahaha. mane dpt minyak rohu bohhhhh?????? kongsi sikit
     
  12. Tuah berserah

    Tuah berserah Berserah pada yang Maha Kuasa

    mane dapat minyak Rohu boh?? kongsi sikit.
     
  13. shareduwan

    shareduwan Bilis

    bom kebabom
     
  14. mat edi

    mat edi Pelata

    klu dia dh dtg cium tu dh kira ok dh umpan tu...problem skrg cuma mata kail jela...nnt ade la tu otai2 msuk...ambo xpnah mancen kolam...hehe...
     
  15. hairiveno

    hairiveno Marlin

    bak mai umpan rohu sikit......
     
  16. gaara_X

    gaara_X Marlin

    hai...otai pun nak minta umpan juga ke....hihkhihkhikkk
     
  17. hairiveno

    hairiveno Marlin

    ;D ;D ;D salam tuan garaa x..
    mengrohu kat mana la ni
    kalau kat kelantan...kolam sterpa la dalam sehari dua ni
    17 hb jan yg lepas ada gak turun situ
    ada gak shoot....kasar-kasar, saiz sekilo ke dua kilo
     

Share This Page