Umpan katak hidup

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by rarahim, Jun 26, 2014.

  1. rarahim

    rarahim Bilis

    salam.. sori dah cari topik berkenaan tapi tak jumpa..

    sy ada terjumpa perbincangan pasal penggunaan katak hidup utk buru haruan etc.. hukumnya haram kalau kita sakitkan kata contoh mase nak sangkut mata kail pada kaki katak atau untuk cangkuk clip pada kepala katak..

    ada org kata kita petik dulu kepala katak tu spy mati lepas tu baru cangkuk kail tapi ini pon haram jugak pasal katak ni haiwan 'muhtaram' iaitu yg haram dibunuh..

    sy tak nak hurai panjang2 pasal hukum halal/haram, kalau sesiapa nak lebih jelas boleh google je pasal 'hukum umpan katak' akan jumpa banyak link termasuk video UAI.

    sy bukan nak mulakan diskusi baru pasal hukum halal haram, saper nak buat atau taknak buat itu terpulang kpd masing2.. tapi sy cuma nak tanye ade ke cara kita gunakan umpan katak hidup ni tanpa mencangkukkan kail pada badan katak tu? dalam satu tulisan dia kata harus hukumnya kalau kita ikat kail tu dgn benang.. ada org pernah buat ke?? kalau ada bagaimana caranya?

    bukan apa sy pasal dah terbaca kan jadi hati jadi tak tenteram nak buat jugak.. lain la kalau tak tau.. sy dah cuba guna katak tiruan tapi setakat ni gagal sedangkan brader yg mancing sama2 tapi guna katak hidup selamba je naikkan haruan..

    mohon nasihat...
     
  2. gero5217

    gero5217 name:azrul panggil jer gero

    try ikat dengan getah urat,biasa tgk org wak mcm tu...guna hook mcm katak kipas...
     
  3. rarahim

    rarahim Bilis

    dekat badan ke kaki?

    ikat tali ke mata kail?
     

Share This Page