umpan dedak yang aku buat sendiri asyik xmenjadi. tolong tolong !!!

Discussion in 'BAIT aka. UMPAN.' started by Tuah berserah, Nov 8, 2015.

  1. Tuah berserah

    Tuah berserah Berserah pada yang Maha Kuasa

    Assalamualaikum warga P.Net yg dikasihi sekalian,

    sy ingin meminta bantuan dari senior2 semua utk bagi nasihat ttg cara pembuatan umpan power. xkisah la guna belacan ke inggu ke mauripan ke dedak ke tepung ke minyak ke. asalkan menjadi. sy geram sbb sy kalau buat umpan mesti selalu xmenjadi. maklumlah baru setahun jagung je berkecimpung dalam dunia mancing ni.

    tolong ye abg2 kakak2 semua. please2.
     
  2. shareduwan

    shareduwan Bilis

    Helo.................
     
  3. hairiveno

    hairiveno Marlin

    kasihan tuan tanah...nak umpan power...x de otai yg sambut....
    tuan nak umpan ape....
    nak mancing ikan ape
    nak mancing kat mana
    nak cek in kul berapa
    nak cek out kul brapa
     
  4. gaara_X

    gaara_X Marlin

    nasihat ambo....cuba himpit² sket otai kolam tue, maksud den, ringankan mulut bertegur and bertanyakan umpan....koz deme yang banyak berhabis kat kolam.....

    otai sini pun ramai....maybe deme bz sket tue....
     
  5. shareduwan

    shareduwan Bilis

    krik krik
     
  6. kuaci89

    kuaci89 Bilis

    Salam,

    nak share umpan buatan sendiri je tapi main lombong so far da up lampam , tebal sisik dan lee koh tp kolam mancing belum try

    Bahan-Bahan :-

    1. Tepung Gandum
    2. Minyak Masak/Zaiton/Sawit (apa2 pun xpa) = setengah cawan
    3. Perisa Air bancuh macam jagung, sirap , oren kordial ,
    4. Jangan campur air paip , lebih baik guna air di tempat pancing.


    Cara-Cara :-

    1. Kacau minyak dengan perisa kordial bagi sebati , Minyak dan kordial guna sikit2 dulu
    2. Sudah sebati campurkan tepung sikit demi sedikit sampai adunan tepung tidak melekat di tangan , kalau tepung terlalu kering campurkan Perisa Kordial dan Air Kolam sahaja.

    Kalau umpan basah campur tepung sikit2 sahaja.

    Selamat Mencuba.
     

    Attached Files:

  7. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Lepas tanya trus ilang, dh dpt umpan pawer kot hihi
     
  8. wanklana

    wanklana Bilis

  9. wanklana

    wanklana Bilis

    saya pon baru nk blaja memncing gak ni..nohon tunjuk ajar...
     
  10. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Klu rajin cari dlm pnet ni ada baaaaaaaaanyak topik tang umpan
     
  11. kuchai

    kuchai Marlin

    blh tahu target ikn apo..kolam mana..ikan kt ctue jahat mkn roti/pallet/tepung/dedak serbuk..
     
  12. pancinglama

    pancinglama Administrator

    Sy sendiri kurang pengalaman dgn umpan tepung ni. Dah kelaut je kerojenya.

    Tp asasnya kena tau ikan yg dicari. Kenal pasti dulu makanan rujinya. Kalau tak mcm mana nak buat recipi.

    Dah ada bahan asas baru boleh cari bahan2 lain utk melekatan adunan, beri bau yg mengancam dsb..

    Ce cerita sikit
     

Share This Page