UMPAN DAN PERAMBUT

Discussion in 'Pertanyaan, Panduan & Soal Jawab mengenai pancing' started by ericks87, Aug 11, 2015.

  1. ericks87

    ericks87 Bilis

    SAYA NAK TANYA KEPADA OTAI2 PANCING.NET TENTANG UMPAN DAN PERAMBUT YG SESUAI UNTUK IKAN KELI DAN PATIN KOLAM...MOHON TUNJUK AJARX YA.....TQ....
     
  2. pancinglama

    pancinglama Administrator

    keli adalah jenis bottom feeder. jadi umpan perlu sampai kebawah. tp sebenarnya keli tak lah cerewet sangat. janji umpan sampai kat mulut dia. kalau saya, sy suka menggunakan rig mcm kat bawah ni (credit kpd fishingworld.com.au). kalau air deras elok di ubah suai saiz batu ladungnya.
    paling pengting umpan, keli ni suka dgn bau2an. jadi kena lah cari umpan yg power bau nya. tp kalau tak ada cacing pun jadi
     

    Attached Files:

  3. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Dulu dok main kolam air tawar kalu memang target keli & patin, selalu guna perambut batu hidup kecik (supaya leh baling ke tengah)meaning...set up camni..mainline 12-15lb-batu hidup kecik-klip-perambut 30lb (setengah depa)-mata saiz 14 (kecik) Berkley atau lelain). Umpan favorit keli cacing Tanah merah (selalu jumpa area pokok pisang) dgn cengkerik (1 mata 2 ekor biar terliuq sikit). Umpan Patin selalu guna dedak+tepung gandum sikit+rempah kurma (resepi rahsia nih) adabi (dlm peket)...kalu ada Lee Koh memang mujarab gak umpan nih...cuba try test tengok... ;D
     
  4. pancinglama

    pancinglama Administrator

    guna satu mata dah mencukupi. keli tak cerewet sangat.
     
  5. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Pernah try umpan roti gardenia putih tuh...dapat gak patin kecik dlm 1.5kg..bebudak lagi kot..main hentam jer... ;D
     
  6. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    Patin, klu umpan roti leh men 3 teknik iaitu bottom, gantung dan layang

    Rig bottom: perambut braided Y sejengkal
    batu mati kat klip
    Rig gantung: perambut tangsi 20-30lb, panjang samada 1/3, 1/2 atau 5/6 kedalaman kolam
    batu mati kat klip
    Rig layang: Perambut tangsi 30-40lb Y 6", 12" atau 24" ikut kesesuaian kolam.
    batu hidup pada mainline.

    klu tangsi sebaiknyer tali fluro lembut, purata hits lebih tinggi dgn lb yg lebih rendah.
     
  7. ericks87

    ericks87 Bilis

     
  8. ericks87

    ericks87 Bilis

    Thanks infox semua....nanti 31/8/2015 saya maw coba pakai...ada lomba mancing anjuran TV3 BERSAMAMU....
     
  9. pancinglama

    pancinglama Administrator

    good luck. yang penting enjoy the fishing experience, ikan secondary.
    bab saiz mata tu kena ikut target kita. jangan terlalu kecil mcm mata udang dah la.
     
  10. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    waduhh .. Ingat lari aja ada lomba ... ;D
     
  11. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    ;D ;D
     
  12. ericks87

    ericks87 Bilis

  13. ewak

    ewak Arowana

    dimana lomba itu bah..bestnye..untung2 dpt masuk tv3 ;D ;D
     
  14. ericks87

    ericks87 Bilis

    kat sabah...tepatx kat keningau...tarikh=30/8/2105 kolam green view,kg liau darat...hadiahx no1=rm38000...total hadiah keseluruhan rm111000....
     
  15. ericks87

    ericks87 Bilis

    Dulu dok main kolam air tawar kalu memang target keli & patin, selalu guna perambut batu hidup kecik (supaya leh baling ke tengah)meaning...set up camni..mainline 12-15lb-batu hidup kecik-klip-perambut 30lb (setengah depa)-mata saiz 14 (kecik) Berkley atau lelain). Umpan favorit keli cacing Tanah merah (selalu jumpa area pokok pisang) dgn cengkerik (1 mata 2 ekor biar terliuq sikit). Umpan Patin selalu guna dedak+tepung gandum sikit+rempah kurma (resepi rahsia nih) adabi (dlm peket)...kalu ada Lee Koh memang mujarab gak umpan nih...cuba try test tengok... Grin
    Bole bagi secara terperinci umpan patin nie?berapa sukatanx....tq
     
  16. ewak

    ewak Arowana

    best niihh..abis lomba, bleh jalan2 makan angin ke banjaran crocker
     
  17. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Main agak2 jer bang...kalu dedak 929 tu (rasanyalah..dah tak ingat no dia)...satu peket dedak+ secawan tepung gandum+1 peket rempah kurma adabi....ataupun kalu memang target Lee Koh cam nih...hancurkan roti@biskut lemak @ cream cracker (selalu guna cap ping pong) agak2 dalam 10 keeping+dedak+tepung gandum secawan...gaulkan guna air yg ada kat situ (kolam) sebab dah try guna air pipe...kurang sambutan...cubalah try test tengok...kalu kat laut One Fathom Bank..resepi ke-2 nih buat main telinga gajah dgn dengkis...memang laris... ;D
     
  18. ericks87

    ericks87 Bilis

    Dulu dok main kolam air tawar kalu memang target keli & patin, selalu guna perambut batu hidup kecik (supaya leh baling ke tengah)meaning...set up camni..mainline 12-15lb-batu hidup kecik-klip-perambut 30lb (setengah depa)-mata saiz 14 (kecik) Berkley atau lelain). Umpan favorit keli cacing Tanah merah (selalu jumpa area pokok pisang) dgn cengkerik (1 mata 2 ekor biar terliuq sikit). Umpan Patin selalu guna dedak+tepung gandum sikit+rempah kurma (resepi rahsia nih) adabi (dlm peket)...kalu ada Lee Koh memang mujarab gak umpan nih...cuba try test tengok... Grin
    Bole bagi secara terperinci umpan patin nie?berapa sukatanx....tq
    Main agak2 jer bang...kalu dedak 929 tu (rasanyalah..dah tak ingat no dia)...satu peket dedak+ secawan tepung gandum+1 peket rempah kurma adabi....ataupun kalu memang target Lee Koh cam nih...hancurkan roti@biskut lemak @ cream cracker (selalu guna cap ping pong) agak2 dalam 10 keeping+dedak+tepung gandum secawan...gaulkan guna air yg ada kat situ (kolam) sebab dah try guna air pipe...kurang sambutan...cubalah try test tengok...kalu kat laut One Fathom Bank..resepi ke-2 nih buat main telinga gajah dgn dengkis...memang laris... Grin
    TQ ya bang infox...nanti saya try...hehehe...
     

Share This Page