tumpang tanya...ada tak geng2 pnet yg suka bela burung...

Discussion in 'P.NET {SUKAN & REKREASI} ---> Bukan Sekadar Memanc' started by Rijal, Sep 28, 2011.

  1. FFY

    FFY Marlin

    minat sgt tuan.. ;D ;D
     
  2. ras

    ras ras@pancing.net

    apa burung g yang dah pernah bela??
     
  3. kechek bilis

    kechek bilis "moh ngail sampai lebam" ..

    dulu ade gak bela n memikat serindit ni... tiap2 ari ade je yg mengena dalam jebak... daripada jebak, sehinggalah faham bunyi serindit pun dah hafal.. huhu.. skang duk bandor, xdapek nak membela dah.. tp xpnah plak serindit aku bertelur... mungkin sekejap sangat kot aku bela, sebab dapat2 je terus jual... huhu... yang dada merah tu yg best tu kalo dapat.. masyuk woo.. ramai cr tu.. ;D
     
  4. wan82

    wan82 Marlin

    lagi bela burung ape?

    saya ada lovebird 5 pasang,teil sepasang jer...!!!
    nak tambah teil lg.. ;D
     
  5. namia_05

    namia_05 bangun mancing,tido mancing.013-6677199

    hobi membela burung di malaysia nie semakain digilai ramai.
    untuk pengetahuan member p.net kebanyakan burung yang selalu dibela sebagai hobi seperti
    love bird,tekukur,merbah,murai,tiong,serindit,bayan,dll
    oleh yang demikian ramai yang kurang mengetahui kebanyakan burung memerlukan lesen.
    anda boleh lawat http://www.wildlife.gov.my/ untuk keterangan lanjut..
    kerana perhilitan skng sedang menjalankan kuatkuasaan AKTA BARU kebanyakan burung hobi di malaysia memerlukan lesen.
    .sila refer link akta 716/10 sebelom membeli/menjaring/menjebak/menembak hukuman yg dikenakan sangat2 berat..kalah akta jpj/polis http://www.wildlife.gov.my/pengumuman/Akta%20Pemuliharaan%20Hidupan%20Liar%202010%20Akta716.pdf
    burung 2 yg memerlukan lesen:
    love bird(ikut spesis),merbah luris leher,bayan,serindit.semua spesis prrot,tiong,burung daun,merbah siam
    murai batu.dll..

    sekadar berkongsi info ..

    den penah bela serindit,bayan,merbah jambul,murai batu,tekukur,
     
  6. FFY

    FFY Marlin

    sekarang ada merbah 4 ekor,merbuk 2 ekor,tekukur 1 ekor dan serindit 2 ekor,he he...
     
  7. FFY

    FFY Marlin

    burung merbah jambul tahun 2012 ni dah tak payah pakai lesen lagi.
     
  8. ras

    ras ras@pancing.net

    love bird kena ada lesen...dulu ayah teman ada bela ;D ;D
     
  9. wan82

    wan82 Marlin

    die ada banyak jenis bro...ada yg kene lesen dan ada yg xyah lesen..
     
  10. FFY

    FFY Marlin

    ... ??? ???
     
  11. wan82

    wan82 Marlin

    kenape...x percaya ker... ;D

    peachface x perlu lesen
    fisher&masked kene lesen
     
  12. ras

    ras ras@pancing.net

    ye ker???dulu teman punya warna kuning dgn hijau..dua2 pun ada lesen ;D ;D
     
  13. sheikh faqar

    sheikh faqar Marlin

    TUMPANG LALU TUAN TANAH
    IKLAN INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA OLEH ........
    JEMPUTAN RASMI MAJLIS ULANG TAHUN PNET EDISI 2012 >>KLIK SINI<<
    100 SEAT UNTUK DI ISI. TY
     
  14. kroll922

    kroll922 Mencari rezeki biarlah dari sumber yang halal...

    tumpang tanya,sapa bleh xjas lesen murai batu?
    teringin jgak nak memilikinya.... ;D
     
  15. padee

    padee carigurumancing....

  16. wan82

    wan82 Marlin

    cockatiel ada tak bro..?klu ade member yg bela teil,klu nak jual..leh la bg tau.. ;D
     
  17. ASt - Kulai

    ASt - Kulai Marlin

    sapa lagi yga ada membela burung ;D
     
  18. wan82

    wan82 Marlin

    sape ade yg teringin nak try anak suap(handfeeding) baby teil/parrotlet sila pm kawan untuk update stok semasa.

    p/s:handfeeding bertujuan untuk mendapatkan burung yang jinak,manja,boleh bertenggek di tangan,makan di tangan,lepak kat bahu,minta garu kepala, free fly dan lain lain lg..bergantung kepada trick yg diajarkan... ;D :D ;)
     
  19. Alu_alu

    Alu_alu Siakap

    Dulu minat juga bela parrot...parrot yg pernah saya bela blue n gold macaw,coockatoo,amazaon,galah cockatoo dan african grey....sekarang tak lagi ...semua jual masa nak pergi umrah ustaz kata tak boleh bela lagi kalau nak kesana...stock amik dgn shek gombak dan cina pompuan dari johor murah murah gak la dari harga kedai hehe
     
  20. wan82

    wan82 Marlin

    huhu..stok mantap2 tu bro.. ;D :D ;)

    yg pompuan cina johor tu..die ade farm eh..?
     

Share This Page