TOMAN TANJUNG MALIM

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by botaque, Oct 21, 2010.

Tags: Add Tags
  1. botaque

    botaque Tenggiri

    Tanjung Malim kalau ikutkan tak famous/popular sangat sebagai 'tempat casting' cuma terkenal dgn pancingan udang galah shj.Tapi pada saya TMalim antara 'tempat casting terbaik' setaraf dgn Batang Berjuntai dan tak banyak org luar kacau melainkan penduduk tempatan . Sepanjang 2 tahun ulang alik kat sini (projek dkt UPSI), banyak kawasan telah dijelajah bermula dp kg Kelian sampai ke Sg Kelawar..itu pun member2 otai Cina yg tunjuk. Pada awalnya lebih kpd landbase dan pernah 3 kali dapat 'monster' yg tak boleh naik. Lama2 malas nak cari yg kasar, lambat.. cari saiz 2kg..senang sikit.Rod pun guna 6-14 dgn tali 10lb..boleh le main lure kecik2....

    Selasa lepas, saya turun bot kat sana(setakat ni baru 3 kali ..sebab dah lama tak casting kat situ..sebelum puasa. Try port baru...6 kali miss, rabut/tak lekat dan 3 ekor je naik saiz mcm bawah dlm tempoh 2jam...jadile buat geli2..

    [​IMG]

    Toman tanjung malim suka sangat hantam pencil mcm Gunnish 95 dgn Mudsucker 90 sebab pemakanannya ikan bersaiz seluang. Saiz mcm ni
    paling banyak dkt sini.Jadile.

    [​IMG]

    Lure RA Pop Smith yg dah berabuk lama, menjadi pulak kali ni.


    Trip2 yg lepas

    [​IMG]

    [​IMG]

    Kalau landbase...saiz mcm ni banyak. Setakat ni tak pernah kantoi lagi setiap kali pegi..alhamdullilah
     
  2. nazam23

    nazam23 oooo oooo oooo

    HASIL YG MENARIK UTK GELI2 TUAN BOTAK ;D ;D ;D
     
  3. Jason King

    Jason King ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..

    tahniah...port ni dkt ngn proton city x??kakak ddk sne..
     
  4. adamwawi

    adamwawi Tenggiri

    best tu, ada can dak komplot sabtu pagi ni?
     
  5. SLiMER

    SLiMER Marlin

    lawa gambar bro...cunnn...:)
     
  6. black

    black Pelata

    Superb bang.
     
  7. botaque

    botaque Tenggiri

    Terima kasih krn sudi baca. Tmalim banyak port...saya takde rahsia..boleh kongsi.

    1. Port ni lepas turun flyover tol TMalim ke Kerling dalam 100m akan nampak shoplot/restoran cina belah kiri, masuk situ nanti jumpa perumahan. Dekat belakang ada satu lombong toman.

    2.Kalau drp tol Tmalim naik atas arah ke Kerling, nanti dlm 1/2km nampak signboard Kg Kelian dan tempat org jual Batu nisan. Masuk situ ada satu lombong. Toman banyak kat situ. Depan lagi ada satu lombong lagi tapi tak boleh masuk...rumpair penuh. Sini toman sudah gelap dan banyak yg besar2 tak siapa usik tapi tak lepas nak baling.

    3. Area Sg Kelawar arah nak Behrang belah kiri. Nampak jalan pasir masuk dalam..nanti jumpa jambatan turun belah kiri..tempat org ambil pasir .
    Kat dalam tu banyak lombong semua ada toman..lebih kurang 7-8 lombong.

    Cuba tanya org sana mesti tahu. Saya gi sana cuma hari kerja sahaja. Weekend saya banyak g belah KL. Batang Berjuntai dan Dengkil utk cari toman.
     
  8. Jason King

    Jason King ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..

    ok bro..tenkiu...nt ade mase den try cr port ni..
    p/s: geng sg besi,xmou ikut ka? ;D ;D ;D
     
  9. buntal bujur

    buntal bujur Mengey...mengey...mengey...!!!

  10. jack_spitter

    jack_spitter Tenggiri

    pembetulan, bkn kg kelian, tp kg keliang, mmg dr hulu bernam hingga ker bidor byk port toman n haruan sbb kawasan ni byk bekas2 lombong tinggal dan paya2,klu nk memburu toman di kg gumut mmg byk terdapat tmpt2nya.Sy kerap turun ke kelompang,disuatu tmpt yg mmg terdpt byk toman2 bersaiz besar,rasanya sy jer yg mengail toman disitu sbb tak pernah nmpk kelibat pemancing2 lain,mgkin disbbkan tmpt tu kawasan larangan.

     
  11. Jason King

    Jason King ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..

    bole je..tp tggu den srvey port dl...klu jmp den bt kmplot nt..tp bkn dlm ms tdekat ni la... ;D ;D
     
  12. jack_spitter

    jack_spitter Tenggiri

    Tp awas jika memancing di lombong2 kg kelawar jika tak tahu rahsia2 atau cerita2 ttg kawasan tersebut!! Ada cerita seram,ada cerita bahaya,,terdpt 3 lombong berhampiran sg kelawar dimana air sg kelawar pernah pecah masuk dlm lombong2 ni dan beberapa ekor buaya katak telah mendiami lombong ini,pernah terjadi didpn mata sy sendiri seekor buaya katak terdampar diatas jmbtan gantung akibat banjir dan ia terkandas disitu.

    Buaya2 dr sg kelawar ini pada asalnya diternak oleh seorg penternak cina di blkg panggung wayang regal ulu bernam dan terlepas kesemuanya masa banjir besar. nnt sy share gambar salah seekor buaya yg pernah ditembak oleh peghulu daud.
     
  13. buntal bujur

    buntal bujur Mengey...mengey...mengey...!!!

    mak aiii...ada boya....
     
  14. jack_spitter

    jack_spitter Tenggiri

    gambar lama buaya tg malim ,sg kelawar dan kehulu sungai.( 60an-70an )

    Disekitar tahun 90an pula, sy jg pernah beberapa kali terserempak semasa menembak ikan di sg kmpg chabang lima dan menghulu ke kmpg lubuk salak.

    [​IMG]
     
  15. buntal bujur

    buntal bujur Mengey...mengey...mengey...!!!

    pergh!!!

    gambo olskol..!!

    mcm zaman sarjan hassan je

    "hasan suda jadi golila..manyak bosat"
     
  16. jack_spitter

    jack_spitter Tenggiri

    mmg gambar lama, buaya yg ditembak mati oleh penghulu daud,penghulu mukin hulu bernam /tg malim pd ketika itu.

     
  17. Jason King

    Jason King ade komplot jahat?? 012-6331419..call me please..

    aiyooo..ade boya la plk..cmne ngn lombong kt kg keliang??selamat ke x?
     
  18. buntal bujur

    buntal bujur Mengey...mengey...mengey...!!!

    oooo...cenggitu....
     
  19. jack_spitter

    jack_spitter Tenggiri

    bkn kg keliang,tp sg dan lombong kg kelawar.Tp klu ada masalah di kg kelawar, sila berjumpa segera dgn tok empat Adham klu dia masih ada atau Pak Ujang atau mana2 org2 tua kmpg kelawar.

     
  20. botaque

    botaque Tenggiri

    bro..jack_spitter

    Tima kasih banyak2 bro...saya casting sorang2 je kat sana takde kawan. Yg selalu ngikut supervisor saya..just tolong angkat bot dan bawa botturun tapi dia tak mancing. Seriau juga bila kata ada buaya.Bro..kalau tak keberatan boleh bagi no phone tak (email saya lazirizal@yahoo.com)
    ...boleh kita komplot sesama kat sana.Tapi hari kerja belah ptg pukul 5.. saya kat UPSI sebelum balik KL boleh terjah mana2.

    Satu lagi dgr cerita Sebarau TMalim pun besar2, dgr cerita ada yg naik sampai 5kg....tapi nak mudah cari toman dgn haruankan..
     

Share This Page