TIPS MEMBELI BOT

Discussion in 'PENGANGKUTAN AIR' started by itosayasuka, Apr 21, 2011.

  1. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    assalamualaikumm.....

    saya berhajat nak membeli bot yg sesuai dengan aktiviti memancing di sungai dan muka kuala sungai atau sekitar perairan pinggir laut cetek. pada perkiraan saya bot fiber 10' atau 12' adalah paling sesuai dgn niat saya ni......jadi di sini saya ingin mendapatkan maklumat tentang harga, jenis dan kuasa enjin dan sedikit tips2 yg mungkin bagus untuk saya.....soalan utama saya, berapa anggaran harga bagi bot 10' dan 12' beserta enjin yg sesuai (sy mmg fail bab enjin bot ) dan sejauh manakah 'range' bagi bot tersebut......? terima kasih.
     
  2. siluk

    siluk Tenggiri

    tuan ito, saya pun tak arif sangat pasal bot ni...bot saiz saiz tu biasanya orang guna dalam tasik atau dalam sungai ajer..kalau nak redah keluar ke laut pun boleh..tapi rasanya bahaya gak...kalau memang nak duk dalam sungai ajer ok kot....macam tempat saya ni , kawasan "heavy traffic"...banyak tugboat yang lalu lalang ...alun dia ..mak ai..macam dalam drama hawaii 5-0 .... ;D

    kalau kat tempat saya ni..spec 10-12' ,tempah baru fiber acuan penang, lebih kurang dalam 1.5k ...jika tuan padan ngan enjin 15hp , mau jadi macam speedboat jawapannya ;D ... enjin yamaha 15hp baru , lebih dalam 6k++ kot, harga terbaru..(yamaha baru naik 10%)
     
  3. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    terima kasih tuan krn sudi berkongsi. 10' - 12' + 15hp lebih kurg rm 7k - 8k....kire ok laa ...kena ng bagjet saya.......mmg nk cari range sungai ajer.........tp ye la kan, kdg2 tu tibe je rs nk ke pinggir laut/ pantai xpadan lak ng bot tuh....bese la selera pemancing..... ;D ;D kalau untuk ke situ at least braper saiz bot tuh yer?.....
     
  4. siluk

    siluk Tenggiri

    12' kecik sangat tu kalau nak venture jauh sikit...boleh tu boleh..cuma tak padan langsung ngan risiko...

    kawan cek ada sorang..bot dia 16' ngan enjin tohatsu 18hp..laju gak...tengok dia venture jauh sikit... tapi kalu bot saiz saiz ni, kena hati hati tengok cuaca gak..kalau cerah, no prob.. 16' + 18hp tu dia bawak 3 orang nampak selesa lagi....

    ataupun , bot dalam 18'-20' ..dengan enjin 30hp..memang cantik...tak besar sangat, tak kecik sangat...kira selesa gak...tengok bajet bro lah...7-8k , kalau rajin recce boleh dapat 2nd yang elok dalam harga cam ni...

    contohnya cam ni : http://www.mudah.my/Bot+Boat+19kaki+pjg+Enjin+Engine+Yamaha+30hp-9309017.htm
     
  5. ewak

    ewak Arowana

    wan..main dlm sungai ke laut ke, pastikan bot jgn kurang 12'..bior lbh panjang takpe..senang kwn nk nyelit. he hehe..bot 12-14' + 15hp sesuai utk bedua je..jgn lbh2..bedesup peginya.. ;D ;D
     
  6. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    ermmm.......sgt berguna info mcm nih........kalau dapat harga mcm nih kt area phg nih elok sgt lerr.....angkat selalu.....hehehe......insyallah, nak rajin2 recce lg pas nihh.....bajet dlm 10k....... ;D ;D ;D
     
  7. siluk

    siluk Tenggiri

    lagi satu lupa nak habak...faktor keselamatan bot gak...tengok tempat...kalau 15hp, biasanya tuan punya akan tanggung bawak balik...30hp, ada yang tanggung, ada yang tinggal....

    jangan lupa...enjin kecik kecik ni 15hp-40hp memang jadi feberet si penyanggak ...kalau kat tempat saya ni, 40hp bangsa yamaha ni, memang top feberet kena sauu!
     
  8. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    hehehe.....bab selit menyelit tu xde hal bang ewak.........skg maner nk cari bot tu dlu...hehehe.....kalau dapat, lepas ni nak geledah lubuk2 pekan pulokkk.....hehe ;D ;D
     
  9. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    tu laaa.....mmg selalu dgr pasal nihhh.......insyallah ini akan diingati selalu......branded lak tuh yamaha....
     
  10. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    beli tongkang ler...
    besar ckit....
    hari jumaatpun leh ngomplot....
    lebih 40 orang jemaah...


    hehehe...jgn marah tau.... ;D ;D
     
  11. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    ;D ;D ;D ;D ;D kalau 40org boleh lawan lanun somalia la camnihhhh....... ;D ;D ;D ;D
     
  12. Rizal JJ

    Rizal JJ Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

    heee...heee...solat akan diimamkan oleh ustaz PT.... ;D ;D
     
  13. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    azan dilaungkan oleh bilal sheikh RizalJJ....
     
  14. Jimmy

    Jimmy Marlin

    EDEN TUKANG LIPAT SEJADAH JADILAH.....AMBIK BERKAT ;D
     
  15. sham82

    sham82 SAT 17 - 0163389386

    i folo..jadi makmum je ler..hehe ;D
     
  16. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    yg lain jgn lupa bwk pisang ye... ;D ;D
     
  17. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    lawakk.................hhahahahahahahahahaaha ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D tahun depan masuk raja lawak. grup PNET. :p :p ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
     
  18. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    kihkihkih...tuan umah dah ubah pikiran ke nak beli tongkang.... ;D ;D
     
  19. itosayasuka

    itosayasuka BAHAI LA AWOKKK !!!

    TGH APPLY LOAN...........HAHAHAHHAAHA ;D ;D ;D ;D ;D.....TAPI SAPE NK JADI TEKONGG ??? ??? ???
     
  20. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    tongkang xperlu tekong....kena ade feri antor pergi balik jer...
    cume upah 2-3 orang bangla jadi jaga.... ;D ;D
     

Share This Page