Tips Casting Haruan dengan Umpan Katak dan Umpan Tiruan(Soft Plastic Bait)

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by barramundi79, Apr 1, 2011.

Tags: Add Tags
  1. barramundi79

    barramundi79 Fishing Hardcore

    Lubuk dan Habitat Haruan

    Haruan atau snakehead biasanya mendiami kawasan pengaliran air tawar yang berair tenang dan berstruktur pelindung seperti longkang, lapisan kayu yang berselirat dalam air, sepanjang jaluran berumput dan berkayu di gigi-gigi air dan parit yang semak. Haruan suka berkumpul pada kawasan tersebut bagi melindungi dirinya daripada pemangsa seperti toman.

    Katak oh Katak
    Antara teknik memancing haruan yang paling popular adalah dengan menggunakan katak. Biasanya, umpan katak yang ditarik melalui kubu haruan akan merangsang haruan untuk mengejar dan menerkam umpan katak tersebut. Dalam teknik ini umpan katak perlu dihenjut pada lapisan rumput-rampai. Balingan perlu melepasi kelebaran sungai atau parit, kemudian umpan katak perlu dijatuhkan perlahan-lahan ke dedaunan rumput lalu dihenjut-henjutkan berulang-ulang kali. Ini buktinya... Salah seekor ikan haruan seberat 23.7 kg tertewas di tangan kawan aku sewaktu memancing di Ampangan Timah Tasoh, Perlis. Umpan yang digunakan adalah katak oh katak.

    [​IMG]


    Umpan Tiruan (Soft Plastic Presentation)
    Kaedah yang berikutnya adalah menggantikan umpan katak dengan umpan tiruan. Ilustrasi di bawah menunjukkan bagaimana menggunakan umpan tiruan bagi menjerat haruan.

    Get More Tips How to Catch More Snakehead Here!
     
  2. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Terima Kasih banyak bro barra kerana sudi kongsi info bagus !

    Yg dlm gambar tu bukan ke jerung ? ;D ;D ;D
     
  3. barramundi79

    barramundi79 Fishing Hardcore

    Sama-sama.. Ini spesis JERUNG DARAT ;D ;D
     
  4. ilman93

    ilman93 Catch The Stimulus

    23.7kg?
    luarbiasa,setahu saya pemegang rekod haruan baru 5kg tak silap
     
  5. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    A AH..PALING BESOR PUN 8 ++ KG MASA ZAMAN 70-AN..23.7KG KALAH TOMAN... ;D ;D, BUKAN KELUARGA SNAKEHEAD TOMAN PALING BESOR KE??? :D
     
  6. ilman93

    ilman93 Catch The Stimulus

    terima kasih legend kerana menguatkan lagi hujah saya!
     
  7. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    HUISHHH....MASTER, TAPI ADE SKIT PEMBETULAN UNTUK REKOD ZAMAN SKANG, YG PERNAH AKU TGOK 6KG.. ;D ;D ;D
     
  8. ilman93

    ilman93 Catch The Stimulus

    maafkan saya legend,salah informasi!
     
  9. reezal

    reezal 013-4261859

    macam kamera trick je..hehehehe..
     
  10. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    6-1(BATU LADUNG) = 5KG LA MASTER..KEKEKEKEK
     
  11. pancing usang

    pancing usang 173692971

    umang aih ini anaconda ko haruan ni? k3h k3h k3h ;D
     
  12. tometo_men

    tometo_men Marlin

    PERGHHHH 23 KELO TUHHH...

    CAM HARUAN TASEK PULAK !!! ;D :p

    YG AWEK NI DPT PON KURANG2 6-7 KILO

    [​IMG]

    BAYANGKAN 23 KELO..PERGHHH RAKSAKSA..
    APA2 PON TAHNIAHHH !!!
     
  13. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    KEKEKEK AWEK TUH BAPER KG ERK??PRENGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG
     
  14. tometo_men

    tometo_men Marlin

    KALU MASUK AWEK TU..BERAT KESELURUHAN 53.7 KELO...

    PRETT...PRET...PRETTTTT
     
  15. pancing usang

    pancing usang 173692971

    k3h k3h k3h... awek tu nk manceng kene cast ko kene men bottom ni? k3h k3h k3h
     
  16. ikmalaizat

    ikmalaizat Tenggiri

    baekkk punya
     
  17. reezal

    reezal 013-4261859

    [​IMG]

    BAYANGKAN 23 KELO..PERGHHH RAKSAKSA..
    APA2 PON TAHNIAHHH !!!
    [/quote]

    baekkk punya
    [/quote]

    barang baik..bump satu kali..em kayuh kiri ke kanan nie...shaaaabbbuuutttt
     
  18. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    baekkk punya
    [/quote]

    barang baik..bump satu kali..em kayuh kiri ke kanan nie...shaaaabbbuuutttt
    [/quote]REPORT MYRA..PRENGGGGGGGGG
     
  19. reezal

    reezal 013-4261859

    eh sape yang pakai aku je id nie..em bukan aku komen zal.. ;D
     
  20. ras

    ras ras@pancing.net

    lain mcm je topik ni
     

Share This Page