TEKNIK and SKILL casting HARUAN n TOMAN~care paling berkesan?

Discussion in 'CASTING' started by hafiz5655, Feb 17, 2011.

  1. hafiz5655

    hafiz5655 sekilas ikan di air~

    sy just nk kongsi tentang casting haruan nih~mcm2 org wat~sila lh kongsi dgn sy~coz sy mmg minat gilak nih....kalo casting toman perlukan guna STEEL sebagai penghubung???? ???
     
  2. hafiz5655

    hafiz5655 sekilas ikan di air~

    time aku kecik2 dlu~ayh aku bwk g NGELAU (care memancing HARUAN @ TOMAN org tua2) guna joran BULUH yg panjang~mcm2 kaedah...ade yg guna ank ayam~ader yg guna burung PEKAKA(raja udang)....mmg berkesan gilak~selagi ade ikan....selagik tuh naik~dari ank besau lengan sampai bapak besau paha~paha aku lah time tuh....sekarang xramai dh yg tahu care tuh~mcm mane buluh dibentuk~diasap....pengiraan buku buluh menentukan kesesuaian nye~mata hook yg CUSTOM made guna tembaga....sekarang aku dh xpenah nampak org NGELAU dh~sme guna GEWANG jek.....time tuh ikan sme besau2~umpan hanya katak @ ank ikan~sekarang dh mcm2 ade....nk jugak kongsi2~care lain yg korang tahuuuu~
     
  3. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    guna steel?
    xpenah guna klu nk layan toman....ermmm
    mkin member lain ada cara yg lg best n betul....
     
  4. hafiz5655

    hafiz5655 sekilas ikan di air~

    a'ah~sy guna steel...coz TOMAN kt kampung sy mmg jenis POTONG tali nye.....alahhh~wire steel coated tuh~sambung lebih kurang sekaki~janji xputus....huhuhuhuuu~xtau lah kalo ade care lainnnn~tu jek sy dok gunaa
     
  5. sy da puas casting kt dam ulu yam..tp membangau je..tp membe2 p net ade plak yg dpt...maybe rezki xde lg kot...kalo gune ank keli ngn lampam,pnah r dpt...tp bsau2 ank je...tlg bg pendapat...
     
  6. zed

    zed Fishing is an obsession...

    dulu taun 80-an teman rajin gak p mengelau ruan ni pakai katak. tp dulu ikan bnyk n beso2. senang je nk dpt ruan beso2 betis dulu. skrg ni nk dpt beso 3 jari pun dh payah :'( :'(
     
  7. FENDY

    FENDY mancen yop mancen

    askum....
    gewang per yang paling sesuai ekk klu mancing toman nie??
    mintak pendapat...
     
  8. Kalu nak gewang murah.. aku rekemen guna eupro minnow kaler hot steel.. mmg mencakup... insyallah...
     
  9. zed

    zed Fishing is an obsession...

    gewang ni floating ke sinking ??? ???
     
  10. Dia floating tp shallow dive bila dikarau.... mmg berbaloi
     
  11. Nik

    Nik Marlin

    masa kecik2 dulu pn hamba pnh tgk gak org2 kg mancing guna cara ni...skang ni xtaula ade lg k x...
     
  12. zed

    zed Fishing is an obsession...

    kena cari ni ;D ;D
     
  13. aku sentiasa teknik sightcast dan lureplay> wtd :)
    apa2 pencil bait pon menjadi..terutama pencil ecogear
    biasanya aku buka trus matakail bahagian tengah gewang, tukar double hook kat belakang

    bro duk diam2 tepi air, jika ada tanda2 haruan,
    cast dan biarkan air settel, mula mengarau..pasti kelepop!!!..ekeke
    tp cuaca pon ada effect kat ikan2 haruan ni bro..
    kena cuaca redup dlm jam 8>11+ pagi mmg masanya bro,
    Petang jam 4>5+ bole pakai lah hehe..

    Ps>ni berdasarkan pengalaman lerrr.. ;D
     
  14. [​IMG]

    Ini ler lures tu.... ada sekali kene sambaran toman besor sampai bengkok matakail owner...
     
  15. zed

    zed Fishing is an obsession...

    nice catch bro zigx.. ;D ;D ni pakai gewang eupro 2 ke? kat na ni?
     
  16. exRyuichi

    exRyuichi Siakap

    biasanya kalau menggunakan gewang, tak perlu guna wire leader kecuali kalau lure yg digunakan bersaiz micro dan toman yg menyambar tu size megatron. Pada umumnya, untuk gewang yg keras, yg tunggu ikan bawak lari, asalkan ada sambarang kita sentap sahaja. Kalau dibiarkan mesti toman tu melepaskan gewang lepas menyedari ia telah diperdaya. Asalkan sentapan cukup lagi, mmg tak ada peluang untuk toman mengigit sampai ke tali. 99% hasil tangkapan saya mengena mata kail di ekor, jarang sekali ada yg menyambar hingga ke perut gewang.
     
  17. hafiz5655

    hafiz5655 sekilas ikan di air~


    hahhaha~kalo toman 18kg cmner lak tuannn???? hehhehehe~
     
  18. mohdnuruzzaman

    mohdnuruzzaman Haruan oh Haruan ....

    Kalau guna Soft Plastic ok ke utk pancing spesies haruan @ toman ni. Sekadar pertanyaan. ;D
     
  19. zhr

    zhr Pelata

    kalu untuk haruan ok lg soft plastic ni...tp tuk toman x pernah naik lg
     
  20. spool_cfoo

    spool_cfoo semoga hari ini lebih baik dari semalam.

    Masa zaman skolah dulu awal 90an. Saya penah guna katak. Tapi ada jugak saya guna cicak, dapat gak haruan. Skarang ni saya guna soft bait. Sangat sesuai kalu area mancen tu remote sangat sebab x sangkut. Baru-baru ni dapat dalam 12 ekor tapi yang curut lepas balik, pakai soft bait je.
     

Share This Page