Tali yg sesuai utk LPBC

Discussion in 'LINE aka. TALI' started by paintballers_mengail, Feb 10, 2011.

  1. Salam kepada semua pemancing sekalian,

    Ingin tahu tali apa yg sesuai utk machine LPBC (Low profile bait caster)? Braided atau Mono?
     
  2. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    bergantung kepada minat tersendiri.... saya pilih braided ;)
     
  3. LANE

    LANE Pendek Kate Sebelum Tutup Mate Mancen Mancen

    waalaikumsalam ,

    LPBC selalunye mempunyai spool diameter dan kedalaman yang agak cetek berbanding
    dengan spinning . jadi ia ketebalan tali memainkan peranan penting

    jadik lebih sesuai bagi LPBC adalah braided .

    Braided yang selalu dipakai pun abih tinggi 15 paun
     
  4. good info
     
  5. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    Saya guna braided spiderwire 20lbs... fgknot dengan FC dalam 2ft... braided ni sifat ringan, distance tu bleh p jauh sikit... tapi yang lecehnya bila dah basah braided ni, mudah bihun tambah-tambah gewang ringan masa cast tu...
     
  6. itikganaz

    itikganaz New Team Anglers [NTA] Sportfishing

    Kalo baru dlm arena lpbc, pakai la mono. 6lbs-12lbs. Sebab maggie dia senang nak manage sket. Pakai "thumb on spool" trick.
    Memang distance casting kurang sket, tapi sudah memadai.

    Pakai braided pulak takle diameter kecik sangat. Nanti takut dia terselit kedalam dicelah-celah tali lain terutama bila pam ikan besar.
    Lepastu bila cast, jadi maggie. Kalo dah maggie, takde shortcut nak release kan balik tali tu. Kena "bersulam" la pulak.
    Kalo baru nak mencuba braided kat lpbc, saya sarankan pakai 15lbs keatas.

    Sbelum tu, kena tgk kenapa lpbc/rbc ni jadi pilihan untuk casting. Sebab lpbc/rbc berupaya untuk handle tali yg lebih besar dari spinning dan accuracy.
     
  7. asam pedas

    asam pedas 017-2486293..sms/call for casting..hehe

    saya pilih mono(tangsi) sebab mudah nak betolkan apabila terjadinya mee hoon goreng basah...
     
  8. ilman93

    ilman93 Catch The Stimulus

    braided!
    SAYA MESTI PILEHH!
     
  9. MadMax

    MadMax Bilis

    braided for sure
     
  10. raineypb

    raineypb Marlin

    pro tahap artis majalah mesti pakai braided...... hehehehehe jgn mare....gurau2....
     
  11. deviljinz

    deviljinz Marlin

    den pakai braided ngan mono. wakakaka..bab ada 3 reel lpbc. sume pakai dlm 8-15lbs tok braided ngan mono. :D
     
  12. cooyard

    cooyard Marlin

    Braided plak ader 2 jenis, spectra atau dyneema, yg maner senang guna? ???
     
  13. accessdenied

    accessdenied Jemuduk

    bagi saya bergantung pada gewang sya guna. kalu pencil atau popper best pakai mono.
    kalu nak pakai braided pun leader kasi panjang sikit. sebab mono dia anjal. main pencil n popper cantik walk dia.
    kalu tali tak anjal nnt pencil n popper jadi aksi darting jer.
     
  14. asam pedas

    asam pedas 017-2486293..sms/call for casting..hehe

    pertanyaan saya:-
    1. macam mna nak sambung braid dengan mono?
    2. berapa panjang mono/shockleader yg sesuai?
     
  15. accessdenied

    accessdenied Jemuduk

    1. bro blh layari thread ni utk cara ikat braided to mono. http://www.pancing.net/index.php?topic=3126.0
    2. saya pakai sedepa @ 6 kaki.
     
  16. itikganaz

    itikganaz New Team Anglers [NTA] Sportfishing

    Soalan ni banyak dah... sebenarnya saya pun ada nak tanya mende tapi jawab dulu pertanyaan ni:
    1. fg knot
    2. ikut selera, biasanya dlm 1/2 ke 1 meter

    Ni soalan saya pulak:
    1. Camne nak sambung mono ke braid leader? FG gak ke?
     
  17. accessdenied

    accessdenied Jemuduk

     
  18. itikganaz

    itikganaz New Team Anglers [NTA] Sportfishing

     
  19. accessdenied

    accessdenied Jemuduk

     
  20. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    kalau nak ikat dalam masa cepat, kena ajak rockstar ngeteh (minum)... dia cipta alat bantu ngajar guna straw dan ladung udang jer... cepat dia ikat... terer tahap gaban... 0.005 saat... preeenggg...
     

Share This Page