tajur A.K.A taut mcm mane nak buat????

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by toman bunga, Jan 10, 2013.

  1. toman bunga

    toman bunga Marlin

    assalamualaikum n salam sejahtera :D :D ;D ;D

    harap otai2 boleh membantu megajar saye mcm mane nak setting tajur n umpan ape yg sesuai??? :D :D :D ;D
     
  2. wan82

    wan82 Marlin

    setting ikut target ikan bro..umpan pun ikut target...lg bosar umpan..lg besar pamangsanye.. ;D

    cer tgk2 kat tepi2 sg tu..amik satu buat contoh... ;D ;D ;D
     
  3. toman bunga

    toman bunga Marlin

    kat tempat saye saye tak penah plak nampak ade orng pasang tajur huhuhuhu ;D ;D ;D

    tapi target saye ikan baung,keli n haruan je huhuhuhuhu :D :D :D ;D ;D ;D
     
  4. aNLerMy

    aNLerMy Marlin

    Tajur per? kawe main tajur baung je kat sungai...nk tunjuk sample pun kat kpg ade ar...kiki

    leh pakai tangsi kasar atau tali jut...panjang dari ujung tajur dlm setengah depa...btg tajur kalo rajin wat dari buluh yg diraut...buluh yg agak tua rendam dulu lam lumpur...tp skrg pkai btg pokok kayu atau anak buluh je cepat...panjang min lam 2depa...

    mata saiz lam 4/0 - 5/0....Umpan paling tahan...Anak tebal sisik baya 2 jari...kalo cari haruan leh pakai umpan katak...paling senang pkai sepat...paling malas pakai udang pasar....kiki
     
  5. toman bunga

    toman bunga Marlin

    umpan cengkerik n cacing boleh ??? ??? ???

    gune umpan anak ikan tebal sisik nak mancing ikan ape ??? ??? ???
     
  6. BJP7484H

    BJP7484H Marlin

    pkai umpan anak puyu je bro....
    cangkuk jgn kne tulang blakang anak puyu ni...
    kalo kne tulang blakang cpt mati...
    pastu gantung anak puyu ni dlm air 3/4 drpd badannye.... :)
     
  7. toman bunga

    toman bunga Marlin

    anak puyu untuk ikan beso sangat tu...
    anak puyu utk ikan beso sangat huhuhuhu target saye utk ikan bwh 1 kg je huhuhuhuhu ;D ;D ;D
     
  8. wan82

    wan82 Marlin

    biase klu tajur memang pakai umpan anak ikan idup baru tahan lama umpannye.

    yup...klu setakat anak ikan size 2 jari tu...ikan size sekilo dah bleh baham dah..klu nak target ikan yg besar lg..besarkan lg size umpan...

    letak umpan agak2 timbul skit atas belakang die...jadi..die akan mengelupur jer ke kiri@ke kanan...itu akan menarik perhatian ikan2 pemangsa.... ;D ;D
     
  9. aNLerMy

    aNLerMy Marlin

    Kalo kat sgai target baung....leh gak pakai kat paya/lombong/tasek.....pe ikan pun bedal...ruan...toman...belida...kuang...bujuk...
     
  10. aNLerMy

    aNLerMy Marlin

    Setuju sangat...tul dah tuh....hehe

    lagi 1 mcm kawe mmg target yg besor...1kg - 4kg...senang nak jual....kalo dlu mase kawe cari makan...baung RM25/kg...Haruan RM18...skrg tak tau la...
     
  11. toman bunga

    toman bunga Marlin

    ooo cam gitu... teman saje2 je pasang tajur ni huhuhuhu ;D ;D ;D

    oo maknenye kalo pakei ank ikan seluang/pin2/kap/talapia pun boleh ke???
     
  12. aNLerMy

    aNLerMy Marlin

    boleh juga...tp anak seluang, pin2...sensitif...cepat mati kalo tersilap pasang mata...tak jga air simpanan...kap & talapia ok ckit...
     
  13. toman bunga

    toman bunga Marlin

    berita terime rojer huhuhuhuhu ;D ;D ;D ;D

    tadi teman ade gi kedai ikan ade ternampak ikan puyu beso anak kap...boleh gune tak umpan ni huhuhhu ;D ;D
     
  14. aNLerMy

    aNLerMy Marlin

    Anak puyu pun bleh....anak terbul pun bleh...
     
  15. ewak

    ewak Arowana

    huhuu terer abang ni main tajur..err jom menajur kat i/w :D :D
     
  16. aNLerMy

    aNLerMy Marlin

    bkn terer Wak...terpksa...mak pak tak bagi koje kilang pas SPM so terpaksa ar keje kpg...ke sungai cari ikan & nolong ngutip getah buku...kikiki

    Tajur IW ? perghhhhh....umpan tajur payah nak cari ar skrg....kuikui
     
  17. ewak

    ewak Arowana

    1'st time menajur kat kenyir..sekitar awal thn 80'an..umpan keli & puyu..ikat kat kayu pnjang sedepa & pacak kat tepi2 tasik & kuala sungai..psg sblm maghrib..pagi2 subuh tgk 2,3 ekor baung berat 2-3kg tinggal kepala je..habis dibaham toman..dptla 5-6 ekor baung & toman sekitar 2-6kg
     
  18. toman bunga

    toman bunga Marlin

    perrgggghhhh ganah2 toman kat sana huhuhuu
     
  19. toman bunga

    toman bunga Marlin

    tajur ni gune kayu ape yg sesuai ye??? ;D ;D ;D ;D
     
  20. wan82

    wan82 Marlin

    biase gune buluh sebatang2 yg size ibu jari kaki tu@ yg di belah dr buluh yg besar dan tebal tu@dr sebarang dahan besar2 ibu jari kaki sepanjang sedepa ke dua depa...yg penting kayu tu menganjal la....pendapat seposen teman.. ;D
     

Share This Page