SHARE HOBI KUCING

Discussion in 'P.NET {SUKAN & REKREASI} ---> Bukan Sekadar Memanc' started by zach daniel, Sep 17, 2012.

  1. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    SALAM SEMUA PENCINTA KUCING....
    MARI KITA SHARE :

    PICS KUCING KITA
    TIPS2 PENJAGAAN
    VETRINA YG BAGUS AND MURAH
    PET SHOP YG MURAH
    ADOPT KUCING
    APA2 SAHAJA BERKENAAN KUCING


    ini target utk next year[​IMG] munchkin
     
  2. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    my 1st kitten
    siamese.....jumpe mase kitten tersepit kat pintu gate masjid,
    hilang mase umur 3 tahun,kena curi
    [​IMG]
    my name is paris


    [​IMG]
    yang ni jumpe kat kedai mkn...sbb kesian sgt terlalu kecik,
    ambik la jaga...acctly dh malas jaga,sbb yg paris dulu dh hilang....
    afta 2 months,jatuh plak dr tingkat 14.....punye la syg....haisshhhh..sedey wooo......
     
  3. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    lepas yg jatuh mati td....
    hati dah x tenteram,kena cari gak kucing lain...
    akhirnya dpt lg seekor...
    ragdoll mix persian..ambik masa umur 2 bulan

    [​IMG]
    1st time ambik terus shoot pic...
    susah nak jaga mula2..
    punya la manja....tidur kena peluk,tido atas katil...kencing berak semua atas katil...
    susah juga nak ajar ,sampai la pandai kencing berak kat pasir sendiri...
     
  4. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    bila dh umur 3 bulan lebih...
    start dah kutu n fungus....
    ada 1 vetrina kat ss17 subang jaya..
    doc dia ok..servis pun ok..

    [​IMG]
     
  5. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    masa ni dh umur 7 bulan
    manja,garang...semua ada...
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  6. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    bulu lebat n berkilat sbb bg mkn RC HAIR N SKIN

    [​IMG]
     
  7. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    MASE NI TGK BADMINTON SAME2
    [​IMG]
     
  8. ormm

    ormm SKUAD_JORAN TEAM

    tn zach.. segan betoi kucing tu.. agak2.. anak lani brapa??
    nk cari satu buat peneman hidup.. hahhhha :D :D :D
     
  9. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    haha....buat peneman hidup ehhh...hihiihi
    kalau baka campuran...etc: persian mix...rm250-400

    kalau pure baka...1200 below
    yg berbelas ribu pun ada hihi....
     
  10. ASt - Kulai

    ASt - Kulai Marlin

    perghhhh mantabbb tuan zach daniel
     
  11. anaklaut

    anaklaut 0176978709

    Peh.... Kucing org kaya... Hehee...
     
  12. anaklaut

    anaklaut 0176978709

    Nama Pak Lang... Sbb bulu berbelang dan semperna nama bapak dia yg dah mati sbb obes dan kuat mearayau bergaduh nak jaga kwsn.... Lani dia jadi pengganti menjaga kwsn...

    [​IMG]
     
  13. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    comel tu belang2....
    buat penghibur balik mancing kalau kumpau ;D ;D ;D
     
  14. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    kucing murah je bang
     
  15. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    Kucing pun mempunyai perasaan seperti kita...

    Setahun yang lepas..aku ade bela kucing..kucing tu aku kutip kat tepi jalan..kelaparan dia..kesian.aku bela sampai besar.sampai die beranak..
    aku panggil die meow..kirenye aku jaga die macam ahli keluarga sendiri..anak2 die ade 5 ekor semuanya..aku anggap dia macam keluarga..dia rapat dengan seluruh family aku..

    pada satu hari tu..ntah dari mana datangnya..adelah kucing warna hitam..kotor..kecik..berkurap..
    memang aku pon geli nak jamah or pegang..and selepas seminggu..dia still ade kat luar rumah aku..dia tidur atas rumput..kadang2 berhujan..berpanas..aku pernah nampak die dibaham kucing jantan yang besar giler sampai berdarah sedangkan kucing ni..kurus dan kecik sangat..

    dulu aku rasa..akulah manusia paling adil ngn binatang..memang aku mudah kesian dekat2 makhluk yg lemah2 ni..
    aku pon kesian kat kucing ni..aku pon bagi makan..aku bagi mkn nasi biasa je..kadang2 sisa makanan..aku letak dlm tempurung..tapi aku tak pernah miss bagi dia makan..kiranya die tak pernah kelaparan..cuma aku geli nak pegang or main2 dengan dia..

    kucing aku lak..hari2 aku main2 ngn die kat halaman rumah..anak2 die pon membesar..sihat..aku bagi makan whiskes..ikan segar..makan dalam pinggan..yelah kn..dah nama pon kucing aku..time tu aku rasa aku dah cukup baik dengan kucing hitam tu....bagi makan pon mujur kn??

    then..tak sampai sebulan kehadiran kucing tu..ntah kenapa..seekor demi seekor anak2 kucing tu mati..dah 3 bulan kot umur anak kucing tu..dah gemuk, besar dan gebu..sampailah yang kelima...dia mati..aku sabar lagi..then bila last2 mak dia pon mati..aku menangis.terkesima bila bangun tido..tengok dia dah tak bernyawa...aku bela dia..sayang kat dia..aku kutip dia dari jalanan..dia pergi..dari 6 ekor semuanya..satu pon tak de yang tinggal..last2..whiskes yang banyak tu aku bagi kat kucing kurap tu setiap hari sampai habis..

    seminggu lepas tu..aku mimpi..aku pakai baju yang koyak rabak..lusuh..aku kelaparan..aku menagih makanan kat rumah2 orang..semua halau aku..sampailah kat satu tempat tu..aku dipelawa masuk..dia pon ajak aku makan.dia letak makanan aku dalam pinggan yang sopek..and seekor ikan..aku makan sampai kenyang..
    nun jauh kat depan..ade 3 orang anak perempuan tuan rumah yang pakai pakaian yang cantik sedang makan..kat atas meja penuh dengan makanan..
    time tu..aku pandang je meja tu..air mata aku bergenang..aku cemburu..terasa hati bagai disiat2..aku sedih sangat ....tapi sebab lapar..aku makan jugak..dalam hati aku cakap..sampai hati tuan rumah..apalah sangat bagi aku makanan yang sedap2..aku pon manusia jugak..mak ayah aku dah mati..aku tak ade sapa2..tak pelah..mungkin aku ni kotor..anak2 kau bersih..nanti suatu hari..tuhan tarik balik anak2 kau..baru kau tahu macammana rasanya jadi aku..aku tak mintak dilahirkan begini..

    then..aku terjaga..aku menangis..termenung panjang aku..sehari aku teringat dekat arwah kucing aku.
    Ya Allah..sesal..kesal..baru aku tahu.yang hati aku belum cukup mulia..belum cukup baik..and sekejap je tuhan tarik apa yang aku sayang..

    sekarang aku bela kucing baru.warna putih..cantik..
    and kucing hitam tu..still ade kat luar rumah aku..tido merata..tapi aku setiap hari pesan dekat mak aku..kalau dia datang..bagi dia makan apa yang kucing aku makan..

    betul lah..
    kite harus letakkan diri kite kat tempat orang lain untuk merasainya apa yang die rasa..
    tak de siapa mahu dilahirkan dalam serba kekurangan..samalah seperti kucing tu..dia tak minta dihadirkan kat dunia sebagai kucing kurap and jalanan..mungkin sebagai manusia..tak salah kadang2 kite memberi sedikit kepada yang memerlukan..
    takut juga..
    tuhan tarik rezeki kite sekelip mata je kalau kite sombong dan berkira sangat dekat dunia ni..

    p/s: org cakap bela kucing ni murah rezeki dan manusia mudah jatuh sayang kat kite..kadang2..betul jugak cakap2 org tu kn??(sebab kalu kite buat baik ngn binatang..binatang akan berdoa pada Allah supaya Allah memberi kebaikan kepada kite..insyallah)


    copy paste dr fb
     
  16. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    Berita baik untuk Pencinta Haiwan. Hospital veterinar pertama di Malaysia yang terletak di Hospital Veterinar Universiti (UVH), Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor.

    UVH beroperasi dari pukul 8.30 pagi sehingga 4.00 untuk hari isnin hingga khamis dan pada hari jumaat ia dibuka pada pukul 8.30 pagi hingga 11.15 pagi dan bersambung pada 2.45 petang hingga 4.00 petang.

    Untuk keterangan lanjut anda boleh mengubungi UVH di talian 03-86563528 bagi Klinik Haiwan Kesayangan, 03-89468319 bagi Klinik Bergerak dan 03-89468272 bagi Pejabat Am UVH manakala laman web hospital ini adalah www.vet.upm.edu.my.
     
  17. anaklaut

    anaklaut 0176978709

    Huh... Mcm drama tv2...
     
  18. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    [​IMG]

    baka maincoone terbesar di dunia
    rupert 9kg dr aussie..
    walaupun khabar angin di us mengatakan ada maincoone sebesar harimau !!
     
  19. zach daniel

    zach daniel fishing is my passion

    ini bukan kucing mesir atau zaman firaun
    [​IMG]

    Baka kontemporari Sphynx (juga dikenali sebagai Sphynx Kanada, berbeza daripada baka Sphynx Rusia - Peterbald, Don Sphynx) bermula pada tahun 1966, dalam Roncesvalles, Toronto apabila Prun kucing hairless dinamakan dilahirkan. Anak kucing itu telah bersetubuh dengan ibu (backcrossing), yang dihasilkan anak kucing telanjang satu lagi. Bersama-sama dengan kucing beberapa telanjang ditemui kemudian ia mengasaskan percubaan pertama untuk mewujudkan baka hairless. Sphynx pertama penternak menghadapi beberapa masalah: Kolam genetik adalah sangat terhad; penternak mempunyai agak kabur idea tentang sphynx genetik, dan banyak anak yang telah meninggal dunia. Terdapat juga masalah dengan ramai wanita yang menderita sawan. Lepas 2 keturunan Prun, sepasang adik-adik, telah dihantar ke Belanda pada tahun 1970-an, tetapi lelaki tidak berminat dalam mengawan dan perempuan mengandung hanya sekali, tetapi hilang sampah.
    Pada tahun 1978 dan 1980, dua lagi hairless kucing wanita ditemui di Toronto dan telah dihantar ke Belanda untuk dibesarkan dengan lelaki terakhir Prun keturunan yang masih hidup. Seorang wanita mengandung, tetapi dia juga kehilangan sampah. Pada masa itu, lelaki satu baki telah dimandulkan, telah tidak pernah berminat untuk mengawan dengan mana-mana perempuan. Hasilnya, tiada kucing Sphynx moden dikesan kepada prun. Dengan tiada Sphynxes lelaki, penternak dan bukannya digunakan jarang feniks Devon Rex kancing. Dua kucing betina hairless dilahirkan di Epidermis tahun 1975 dan 1976, dan dermis, dua kucing bangsal di Minnesota menjadi sebahagian penting dalam program pembiakan Sphynx dan kucing lagi hairless telah ditemui di Texas, Arkansas dan Minnesota. Sphynx Moden itu mengesan asal-usul mereka kepada keturunan Kanada kedua dan kucing Minnesota.
    Pada peringkat awal baka melintasi dengan Devon Rex telah digunakan, tetapi kemudian penyeberangan ini disukai kerana ia menyebabkan masalah kesihatan. Sekarang Sphynx Kanada adalah baka dengan kolam genetik yang kukuh. Outcrossing masih dibenarkan menggunakan garis panduan yang ditetapkan dalam "standard" setiap daripada Persatuan kucing di seluruh dunia.
    [​IMG]
     
  20. ormm

    ormm SKUAD_JORAN TEAM

    hahhaha.. boleh teman waktu pg mancing.. hehhehehe
    perghhh...
    boleh tahan jgk harga dya ni...
    ok.. noted... tq tn zach
    nk cari sekor...
     

Share This Page