Salam Perkenalan dari Semenyih

Discussion in 'Salam Perkenalan' started by sham kidal, Jun 8, 2017.

  1. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Assalamualaikum.... dan Salam Sejahtera.....

    Lama gak dah menceburi aktiviti memancing ni... guna teknik sendiri2 je...
    Sebelum ni selalu mancing kat kolam pak mat & fish valley, Semenyih... almaklumlah dekat dengan rumah.
    Tapi sekarang ni dah macam agak serius la pulak... dah test banyak kolam... Kolam Sahabat-Putrajaya, Semanta-Beranang, Tepian Rimba-Hulu Langat dll...

    Saya suka memancing udang galah & ikan...
    Tapi sekarang ni orang rumah & anak2 dah bosan la pulak makan udang & ikan air tawar.
    Kalau boleh nak cuba kolam ikan air masin la pulak... tapi banyak kali try asyik membangau je...

    Sebenarnya masih banyak lagi yang tak paham pasal teknik2 memancing, umpan & peralatan....
    Harap sifu2 semua dapat berkongsi pengalaman dan idea...

    Terima kasih...
     
  2. lobak

    lobak Bilis

    Wsalam tuan sham.
    saya pong baru lagi tapi seminggu tak tengok rod macam rimas.
    kalau gi sorang memang bangau juga tapi tak serik.
     
  3. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Saudara Lobak selalu gi mancing kat mane?
    Manalah tahu kalau boleh share pengalaman....
    Selalunya kalau lain kolam tak sama jenis umpan dan style memancing...
     
  4. lobak

    lobak Bilis

    tuan sham. saya takde pengalaman.
    Umpan pulak guan yang senag je. roti atau udang je, belum tau jadi chef dedak ..
     
  5. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Saudara Lobak biasanya pi mancing kat area mane?
     
  6. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Saya pun masih belum pakar pasal umpan.
    Selalunya guna cacing, hati ayam, dedak & roti je... kadang2 menjadi.... hihihi...
     
  7. lobak

    lobak Bilis

    Sungai dengkil, Lombong.
    sejak sejak ni torai gak kolam di kemensah, semenyih.
     
  8. lobak

    lobak Bilis

    pas raya jom komplot beginner.
     
  9. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Boleh bagi alamat penuh kolam di Kemensah tu ke?
    Manalah tahu kalau boleh try.....
     
  10. lobak

    lobak Bilis

    masuk tepi pintu zoo negara. terus je sampai nampak kolam kiri. amik simpang kiri terus sampai ujung. ad dua ke tiga kolam kat situ.
     
  11. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Ok gak tu... Setuju...
    Saya cadangkan kita test kat fish valley, semenyih dulu...
    Sebab dekat dengan rumah saya dan kos murah je... RM7.40 sehari - 7 pagi hingga 7 petang
    Ikan kalau nak bawa balik kena timbang... kalau tak nak kena lepas balik....
     
    lobak likes this.
  12. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Kat kolam tu untuk ikan air tawar ke air masin? ada udang jugak ke?
     
  13. lobak

    lobak Bilis

    air tawar je. udang takde situ rasanya. tak tanya.
     
  14. lobak

    lobak Bilis

    Buleh sesangat la tu.. ok pas raya komlot sana. ada port BBQ ke.. leh sewa skali. masak n makan sana trus. ikan kasi abes ..
     
  15. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Ok... No problem... :D:D:D
     

Share This Page