Rod dan reel pancing kolam

Discussion in 'REEL aka. KEKILI/MESIN' started by Cwtham, Jun 10, 2014.

  1. Cwtham

    Cwtham Bilis

    Apakhabar tok guru semua :D says ingin bertanya rod 1 piece,reel Dan line apa yg sesuai,sebab ingin memiliki set yg mampu tahan ,bajet dlm rm250, says minat lemax red sword,pokta Dan Berkeley cherry wood adakah ia mampu tahan? Tolong beri tips sikit
     
  2. afiq silva

    afiq silva Marlin

    saya tkde lah tok guru bang, newbi lg dalam dunia pancingan ni.. tp kalau pilihan antr lemax red sword dan berkley cherrywood, lebih baik amik cherrywood.. blank sgt2 baik, tarik tunggul kayu dalam air xde hal.. cuma xde nilai kosmetik.. ;D
     
  3. Cwtham

    Cwtham Bilis

    ermn kalau no padan kan reel APA yg sesuai?
     
  4. afiq silva

    afiq silva Marlin

    kalau ikot bajet abang ni, shimano sienna or soltace sgt ok.. atau daiwa sweepfire.. bubuh tali 20lbs cukup sgt utk kolam..
     
  5. Cwtham

    Cwtham Bilis

    berapa harga reel yg brother rekomen Tue?
     
  6. afiq silva

    afiq silva Marlin

    bawah rm150 semua ni bro.. tp ok la buat main kolam.. ;)
     
  7. Cwtham

    Cwtham Bilis

    saiz ape tu 2000 ke 4000 ? boleh ke saiz 2000 masuk main line 20lb?
     
  8. afiq silva

    afiq silva Marlin

    harga paling mahal rm140 xsilap, saiz 4000.. nk masuk 30lbs pon boleh.. kolam besar mana la sangat..
     
  9. Tun Jebat

    Tun Jebat awana@mail.com

    Set ikut RM250 bajet mmg sedap sgt dah....kalau main spinning Jgn buat kesilapan degn membeli reel dulu, Cari rod dulu, rekomen viper atau RodFord rege 100-150 jer, 12-25lb / 15-30lb utk tahan lama dan umpan yg sebesar bola tenis/ takraw pun boleh hayun, panjang 6'6" - 7'.
    Reel saiz 2500-3000, washer drag 5kg dh cukup, nk tahan lama cari yg bearing drag. Sy rekomen Ofmer (murah & Tahan lama) atau ryobi (mahal sket dn tahan).
    bila nak pilih reel bawa rod, pasang dan tgk angle.Garisan (merah) antara titik tgh guide/ring 1, 2, 3, dgn titik tgh spool reel. Kalau dpt mcm dlm gambar cun, kalau line dari tgh spool masuk terus tgh ring lg cun. yg penting agle itu xterlalu besar.

    [​IMG]

    ini utk dapatkan jarak balingan yg optimum. Ketepatan bergantung pada byk guide pada rod. lg banyak guide lg tepat / mudah balingan menepati sasaran tapi rod akan berat sket. Custom rod biasanya letak guide kecil sama saiz (6' / 8' pada guide 5,6,7 sebab nak ambil ketepatan dan saiz kecil sbb ringan.

    info curtesy from anglersresource.net
     
  10. afiq silva

    afiq silva Marlin

    rod lebih sesuai tengok kepada lure weight, bg saya lah.. kalau bab ketepatan, cari micro guide ;D tak pasti ttg guide byk lebih tepat..
     
  11. Cwtham

    Cwtham Bilis

    Tue dia bukan senang nk pilih rod Dan reel,ni x termasuk main line lagi
     
  12. Cwtham

    Cwtham Bilis

    viper jenis model APA rod Tue regford tlg beri nama modal,boleh LA saya g tengok
     
  13. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    JELES BETOI.. APAHAL LA TEMPAT AKU NI BARANG2 PANCING MAHAL2 GILER...
    TGK TEMPAT LAIN MURAH..LESS DLM 20% PLK TU BEZANYA...
    BELI SHIMANO SAHARA..EKONOMI DAN BOLEH GUNA UNTUK AIR MASIN..HEHEHE..RM250..XTAU LA TEMPAT LAIN MUNGKIN MURAH..
     
  14. nyzaxs

    nyzaxs Southgates Angler Club

    Salam tuan,
    Tuan mancing kolam air tawar atau kolam air masin?
    Tuan kena tau jenis ikan yang ada dikolam sblm beli peralatan memancing.
    Seperti idea kwn2 kita sblm nie pn blh digunakkan utk pancingan kolam.
    Tp saya sarankan tuan check dulu spesis ikan yg ingin dipancing agar dapat beli brg pancing dgn tepat dan bersesuaian.
    Ini cuma pendapat seposen saya.
     
  15. subarulimited

    subarulimited Fight Bait Casting!

    Salam gang...minta pendapat nak cari set untuk main kolam air tawar. Target ikan patin utama lain2 bonus. Kalau boleh harga ekonomi tapi berkualiti. Saya masih newbie dalam bab kolam. Terima kasih sudi membantu ;D
     
  16. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

  17. kuchai

    kuchai Marlin

    ryobi tresor.. ad stengah kedai tengah offer rm 120...untuk main patin or tngsan or rohu or pacu kolam blh sngat... ;D ;D
     
  18. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Ada reel baru jenama ZERO..model yg ada BG 13 & BG 15, barang dlm hamper sama dgn Daiwa BG 13 & 15..setengah tokey kedai inform ZERO ni ambik@ copy sebijik2 design Daiwa (yg sebenarnya)...ada yg cakap company nih dicommissionkan oleh Daiwa utk buat model Daiwa tersebut...ntah mana yg betul tak taulah..tapi drag model 13 & 15 nih memang kuat...rega dlm RM150.00 amat2 ekonomi....
     
  19. zangzone

    zangzone Marlin

    Sy guna rod 7 kaki & mesin saiz 4000 utk main kolam air tawar. Huhu boleh pam kuat2 ;D ;D ;D ;D
     

Share This Page