Re: Trip Bantal ZeeZone_1 Nov 15

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by Zass, Nov 3, 2015.

Tags: Add Tags
  1. Zass

    Zass Marlin

    Tarikh : Ahad 1 Nov 15
    Ahli Komplot : 7 org (3 Jigger, 4 Bottomer)
    Cuaca : cun dr pagi hingga ke petang
    Lokasi bot : Jeti Marina
    Target Spesis : Jenak, Merah, Tenggirt, Ebek Kapak, GT etc

    Trip kali ini dianggotai oleh 7 org ahli komplot terdiri drp 3 org jigger & 4 org bottomer berlepas dr jeti marina sekitar pukul 800am menuju ke laluan kapal zeezone dipacu oleh tekong wali ke destinasi lubuk2 rahsia yg telah ditandakan GPS nyer.Sesampai kami ke lubuk pertama tanpa melengahkan masa 3 org jigger ini terus melabuhkan joran berumpankan besi beserta aksi, gaya & teknik mengunjun membuahkan seni tarian yg mengiurkan kpd penghuni2 di dasar lautan utk memagut umpan. Teknik hiasan serta andaman besi yg diulurkan oleh seorang jigger dipagut ngan rakus oleh ruan tasik berskala 5 kilo.

    [​IMG]

    Penghuni2 di dasar nampaknya lbh mengidamkam umpan besi yg diulurkan kali ini berbanding teknik bottom yg kami praktikkan tanpa menunggu lama joran seorang lg jigger ditarik rakus oleh sang jenak.

    [​IMG]

    Kaki bottom nampak gaya agak kempunan kali ini sbb umpan sutun bottom tergantung begitu shj & agak lmbt diratah spt biasa. Umpan besi sekali lg dirembat oleh sang kerapu berskala 4kilo dgn aksi tarik menarik menerusi lentukan jigging rod yg mengasikkan.

    [​IMG]

    Akhirnya joran bottom dipagut oleh sang jenak selepas penghuni2 dasar yg sdg kelaparan kemungkinan beralih drpd mengidamkan umpan besi yg diulurkan kpd umpan idup pulak.

    [​IMG]

    Selepas shj kami selesai pekena nasik lomak sambal podas utk mkn tghari (sodap beb mkn dlm bot tgh laut) ketiga2 mmt jigger tanpa melengahkan masa membaling semula umpan besi mereka & tanpa menunggu lama sertamerta dipagut oleh sang tenggiri beskala 8 kilo dgn aksi tarik menarik yg mendebarkan adrenalin selama 15minit. Sesampai shj ke birai bot sang tenggiri meronta2 kuat & malangnya terlucut selepas cuba digancu oleh tekong beberapa kali ........adeehhh sayang seribu kali sayang frust btul mmt jigger ni :-[ :-[. Sekirar pukul 6pm tekong memacu bot ke arah lubuk selar utk sessi ikan apollo & jigging cubaan utk mencakup talang pulak. Umpan besi yg dilemparkan sekali lg di pagut oleh sang talang berskala 4 kilo pd ketika itu sedang frenzy mengejar anak2 selar yg berkeliaran. Sekitar pukul 7pm bot menuju blk ke jeti & berjaya memarking & berlabuh dlm pukul 8pm.

    Inilah hasil yg kami perolehi beserta ikan kunyit yg juga kami berjaya pancing.

    [​IMG]
     
  2. mahathir

    mahathir 019-3779299

  3. Zass

    Zass Marlin

    Insyaallah bro....nnti kita komplot sesama grup Pnet yg berminat 8)
     
  4. tandura

    tandura Siakap

    mantooop bro
     
  5. Neuroreef

    Neuroreef Marlin

    terbaikla Abe zass... tahniah.. ;D :D
     
  6. tandura

    tandura Siakap

    tahniah kpd kaki jigger....wow jenak rembat jugak umpan besi ...kena blajar teknik jig ngan otai ni
     
  7. Zass

    Zass Marlin

    meme terer bro kaki jigger ni.......umpan besi tu siap kena andam kasi cun ngan bulu & skirt skali :D
     
  8. Zass

    Zass Marlin

    lain kali bole komplot sama2....kena kumpul geng2 Pnet dulu kasi ckup baru bole...tekong kasi offer utk grup ini shj (valid smpai bila kena tya tekong blk)...kalo org lain rega lain ;D
     
  9. Neuroreef

    Neuroreef Marlin

    Jom3.. ;D ;D ;D
     
  10. Zass

    Zass Marlin

    Neuro....tgk respon dulu kalo ckup 6 org...FISH ON ;D
     
  11. mahathir

    mahathir 019-3779299

    Jom2.......
     
  12. Zass

    Zass Marlin

    next trip dlm perancangan kalo x jdik bln 11@12...kita buat thn dpn kalo jdik le ;D..boh nama dulu ye..

    1. zass
    2. mahathir
    3. neuro
    4. kosong
    5. kosong
    6. kosong
     
  13. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    Fuhh .. Ini sudah bagus ... ;D
     
  14. mahathir

    mahathir 019-3779299

    Ajak ewak sekali. kompom dia nak pg tu

    p.s: klau blh buat bulan 12 laaaa..... bulan 11 dah full ??
     
  15. Neuroreef

    Neuroreef Marlin

    buat bln 12 abe zass.. time cuti crismas tuh ke.. ;D :D
     
  16. mahathir

    mahathir 019-3779299

    Kalau krismas tu rasanya aku x dapat follow kot. Nak buat aqiqah n cukur jambul baby 5 bulan......
     
  17. Neuroreef

    Neuroreef Marlin

    awal bln 12 pn blh.. Kita tggu organizer set.. ;) ;D
     
  18. mahathir

    mahathir 019-3779299

    Awal bulan 12 terbaik.......
     
  19. Zass

    Zass Marlin

    nnti den riki ngan tekong awal bln 12...takut org dah buking ...apa2 kena ckup korum dulu..hihi :D
     
  20. Zass

    Zass Marlin

    Ok tekong ckap 5/12 @ 6/12 kosong lg?
     

Share This Page