PERTANDINGAN MEMANCING FAIZAL JORAN TAK TELUS

Discussion in 'PAPAN KENYATAAN UMUM' started by shila dib, Dec 1, 2012.

  1. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    saya pun dah serik nak masuk pertandingan memancing.. 8) 8) 8)..sebab x dapat jadi juara..kalau juara tuh mau masuk jugak..hehehehe...larikkkkkkkk...pstttt..tuan tanah bila nak buat game kat kolam 19 ???? jgn jadi macam par yang di bincang disini dah arr..good comment n responds dari kalangan pemancing di jengka tentang kolam 19...dah x banyak rumput..tah bila arr gaknya CJ dapat mengetest kolam 19 tuh...insyallah CJ akan sampai jugak...
     
  2. DelidaBintik

    DelidaBintik Siakap

    salam, saya memang jarang2 masuk forum pnet nihhh.. ialah busy juga dgn keje....
    saya juga ada menyertai pertandingan yang menjadi isu ni kebetulan member sponser kes memang tempat pertama di event Temerloh.
    sambutan memang luar dugaan ramai berebut untuk memcuba nasib dengan ganjaran hadiah tinggi RM50k serta kot2 memang cabutan bertuah
    kereta viva .. saya balik awal dah. sedat padat nak lontar umpam pun susah .. jadi lontar sekali umpan katak tak angkat2 dah kira nasib aje..
    bagi saya pengurusan penganjuran oleh faizal joran agak baik cuma perlu dipekemaskan lagi .. malas nak komen.

    kerana teruja dengan sambutan oleh kaki2 pancing dalam event anjuran faizal joran ni .. berkemungkinan besar saya bersama berapa org
    sahabat bergitu serius untuk menceburi bidang ini..
     
  3. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

    MOVED to Papan Kenyataan Umum
     
  4. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    Patut tukar tajuk ni kepada "Pengalaman Masuk Pertandingan Memancing"

    Tahniah puan shila dib n suami, kerana sudi berkongsi pengalaman joint pertandingan. Saya pun pernah joint pertandingan yang dianjurkan oleh salah satu penganjur yang tersohor di Lembah Klang. Memang pada mulanya kita disogokkan dengan nilai hadiah berpuluh2 ribu. Boleh kelabu mata dibuatnya, tapi hakikatnya..... Kumpulan kami datang sehari awal untuk cop tempat n bercamping sekali pun x ada maknanya.... pada hari pertandingan, kami semua seramai 12 orang pun kumpau.... tapi kami mendapat sedikit pembelajaran kat sana.... Antaranya, klu nak masuk game, kena ada joran surftcasting, sebab rata2 ikan makan kat tengah tasik. Mungkin ada pihak yang sudah tabur bateri tepi tasik kot, sebab tu ikan x main tepi. Ikan yang dilaporkan naik pun x sebanyak ikan yang ada didalam tong meja urussetia. ikan yang mendapat hadiah utama dinaikkan disaat2 akhir dan tidak diwar2kan kononnya seolah2 urusetia terlalu sibuk menguruskan hadiah dsb.... Wallahualam....

    Tapi apapun, klu rerasa nak join game2 besar mcm ni kena buka mata kita luas2 dan pasang telinga kita tajam2. Jangan nak masuk membabibuta aje, akibatnya memang pedih.
     
  5. abu_melayu

    abu_melayu اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي ÙˆÙ

    Kalau dah pertandingan sampai hadiah berpuluh ribu siap ada cabutan bertuah kereta mau tak penuh tempat pancing,sifat manusia mmg nak cuba dapatkan sedikit walaupun bukan hadiah utama,tentang nak baling payah sampai sangkut2 tu adat pertandingan mcm ni cuma penganjur kena peka berapa had keselesaan untuk pemancing,kalau berkhemah pun tak dapat tempat nampak sgt penganjur nak kaut untung atas angin,purata pertandingan skrg untuk air tawar jarang ada naik saiz kasar,nak kata penganjur tipu entahlah,pendek kata kalau rasa was2 atau dah terkena elok tak payah terlibat,saya pun tak pandai nak letak hukum untuk pertandingan yg mcm ni
     
  6. eizam

    eizam Marlin

    terima kasih tuan tanah yg memberi penjelasan....
     
  7. shila dib

    shila dib Bilis

    Salam CJ,
    Saya & suami sekarang dah tak ke kolam 19. Kalau CJ ada masa hello la 019-3644678/017-9015048 boleh komplot ke Kolam Yus Rimba, Caruk Puting (area Sg. Gau) tepi jalan je. Kat sini selalu naik ikan besar. Patin saiz 6kg-8kg mudah sangat naik. Ada yg lg besar tp jarang2 naik. Mungkin tak jumpa umpan yg lbh ummph kot. Minggu ni mmg tak available lah. Bz skt. Tapi minggu dpn mmg sure tiap2 hari turun. Klau ada masa hello2 je..
     
  8. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    :eek: :eek: :eek:
     
  9. hairiveno

    hairiveno Marlin

    salam...terima kasih tuan tanah kongsi ilmu mancing
    kira ilmu alam peringkat ke 45 bebola api lintas landasan le ni.... ;D ;D ;D

    ye le...diakui..game byk

    1. org yg mancing
    2. byk umpan
    3.byk joran
    4.byk tali /menyilang/tali ampaian
    5. byk panas...kolam kurang pokok dan pondok
    6. byk api kat hati
    7...byk sejuk hati
    8.byk boring tggu ikan shoot
    9. byk lapar dan haus
    10. byk kawan baru kita jumpa
    11. byk ilmu berkongsi
    12. byk gebang

    13. BANYAK SIKIT YURAN..FIKIR LE SENDIRI....
     
  10. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    sekarang nie dah ada taktik baru arr plak..untuk sabotaj pemancing...baling karbaid kat dalam kolam...habis ikan main atas jer..makan x nak...macam kat tasik temerloh baru2 nie...hancusssss... :mad: :mad: :mad:
     
  11. kechek bilis

    kechek bilis "moh ngail sampai lebam" ..

    adoiyai... main karbait plak?? kang jadi meriam buluh plak kang... huhu ;D
     
  12. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    huhuhu.....
     
  13. CasterKing

    CasterKing Bilis

    [size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][/size][/size][/size][/size][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt][size=10pt]
    Sokong 100%
    [/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
     
  14. is

    is Layan...

    aii.. masuk lagi... kata dah serikkk.. ekekek.. ;D .. sape yg sabotaj tu? pemancing gak ker @ penganjur??
     
  15. JINPEKAN

    JINPEKAN nak turun sms 012-3419008

    MACAM NIE PUN ADE KE?? takmo masuk pertandingan la..sbb selalu kumpau..rm 100 beli barang dapur boleh makan anak bini semiggu..lagi best..heheeh pendapat saya jer...
     
  16. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    betul tuh..CJ pun dah serik!!!!!!! ;D ;D ;D
     
  17. Miebauk

    Miebauk Marlin

    Dgr kata dorang nk dtg buat pertandingan belah utara ni pulak. Kat tasik darulaman 9/3/13 ni.
     
  18. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    hangen 1 badan!!! last game rasanya macam kene tipu lagi..ini kali yang ke 2 terkene..huh!!! 30 minit nak abes..dia umum ranking terkecil 700gm..n cj dapat ikan 1.28kg..alie2 masa habes game ranking terkecil 2kg..hmmm dari mana arr ikan datang banyak2 tuh..dah lah dari tempat yang ke 60..berat pulak x jauh beza..macam disusun2...je..heran-heran..dulu macam tuh jugak...tengok sekeliling x ader pun nampak orang bawak ikan naik..tasek tuh luas..so memang nampak arr kalau orang bawak ikan naik..n cj masa tuh dapat ikan 3kg++..anggaran sebab marshall x bawak CJ ikot gi timbang..dia hanya tolong bawak ikan..nak tau result kene tengok kat papan ranking...yang herannya ikan cj ilang...nak tau berat berapa kilo pun x tau..try gak tanya..jawapan dia mudah..kalau x ada kat ranking tuh..maknanya x adalah...grrrrrrrrr..rasa nak marah sangat2...sbb orang lain yang dapat ikan lebih kecil masuk ranking...

    korang mana2 yg belum terkene tuh hati2 arr..try arr tanya orang kuantan dan mereke2 yang pernah terkena..sama jer ceritanya..saya pasni memang xkan join pun ape2 pertandingan anjuaran faizal..bukan setakat pertangdingan memancing..hatta pertandingan tangkap ayam ke..itik ke..buaya ke..x hengen...!!!!

    Tips keselamatan yang perlu dipatuhi:
    1. ikut marshal untuk timbang ikan.
    2. Catat berat ikan korang..sama x dengan apa yang marshall tulis
    3. Mesti ada pemerhati yang mengira bilangan ikan yang dibawa timbang
    4. Suh dia update ranking kat papan ranking dari masa ke semasa bukan bila dah habis baru nak bagi result
    5. 30 minit sebelum tamat, ramai2 pakat dok kat meja timbang..tengok bilangan ikan yang naik dan ditimbang..

    bukan nak busukkan perniagaan orang..tapi diri sendiri dah terkena..jadi beringatlah..JAGA-JAGA ADA MATA YANG MEMERATI...kiah propa...hehehehehe
     
  19. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    hrm.... cikgu... lepas dia bawa ikan ke meja hakim, dia ada bagi apa2 note berat ikan tuan x? klu x ada.... memang tipu punya gamelah ni...
     
  20. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    x ada pun..nak tengok result masa abes game..kalau nama tercatat disitu maka adalah ranking..kalau x ada..maka x adalah..ikan pun tah terlepas mana..n dengar cerita dia nak buat kat kedah..so hati2 arr orang blh utara..jangan jadi seperti orang2 di sini...bukan nak tutup rezeki orang..tapi itulah kenyataannnya..

    saya pernah masuk bertanding di merata tempat..n juga pernah menjadi penganjur..kebiasaannya akan diumumkan ranking terkini setiap sejam dari tempat pertama hingga terakhir beserta berat n spesis ikan, pemancing dimaklumkan dan direkod berat timbangan ikan pada resit penyertaan dan resit tangkapan, kalau x gantung ikan pun kad carta ranking akan sentiasa diupdate dengan tangkapan terbaru..nie x..update pada buku n x dipaparkan...yang bestnya ikan disimpan dalam kolah..aritu ingat nak buat bantahan jugak tapi..alie2 tengok orang dah berebut amek ikan dalam kolah..sebelum keputusan diumumkan..macam ada helah tersembunyi jer...

    mana2 yang rasa dah pernah terkene tuh..meh arr ceritakan pengalaman anda..supaya kita semua x akan tertipu lagi.. :mad: :mad: :mad:
     

Share This Page