pemerhatian kawe - kesian anak2 zaman skrang ni.

Discussion in 'Keluarga' started by cooyard, Apr 16, 2013.

  1. cooyard

    cooyard Marlin

    2,3 ari kawe byk dok rumah sebab tak sihat.
    kawe perasan anak2 kawe belajar macam dah nak ambik SPM.
    Padahal baru darjah 1 dan darjah 3.

    Darjah 1;
    1. Pagi2 dah bgn siap untuk g kelas ngaji agama 8 pagi sebab sekolah ptg.
    2. Balik pkul 10:30pagi, buat keje rumah sampai pkul 12,
    3. Siap2 nak p sekolah pkul 12:30tghari
    4. Pkul 7 balik, mandi, sembahayang, mkn, pkul 8 ~ pkul 10 buat keje rumah
    5. lebih kurang pkul 10 tido.

    Darjah 3;
    1. Pagi2 dah bgn siap untuk g sekolah pagi.
    2. Balik pkul 1:30ptg, mkn, buat keje rumah sampai pkul 2;30ptg,
    3. Siap2 nak p sekolah ngaji agama pkul 3ptg
    4. Pkul 6 balik, main sejam, mandi, sembahayang, mkn, pkul 8 ~ pkul 10 buat keje rumah
    5. lebih kurang pkul 10 tido.

    ni anak2 kawe yg malas belajor, kalu anak2 yg rajin tu cam maner yer?
    Tak ke stress anak2 sejak kecil lg?
     
  2. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    tu ar... memang kesian gak dengan budak2 sekarang ni... jadual penuh... tu belum yang ada dgn kelas tambahan lagi...
     
  3. adichrome

    adichrome "Semoga Esok Masih Ada Ikan Untuk Ku"

    elok jadual penuh daripada dok merayau atau tengok katun hehehehehe................. . ;D ;D ;D ambo dulu pon taun 80-an dah macam tu jadual penuh tapi yg bestnya kol 5.30ptg- 6.30 ptg bleh main (ada dlm jadual) hehehehe ;D ;D ;D
     
  4. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Seingat kawe dulu..lpas sekolah 1.30pm seronok dah...aktvt bebas sampai 6pm.. lpas magrib mnegaji quran..isyak balik rumah..lepas tu kalau rajin buat laa keje sekolah..kalau malas kna bebel. pukul 10mlm tdo lah. lepas spm baru laa tought sikit jadual nya sebab dah ada kelas tambahan. STPM lagi tought sebab kawe ni jnis susah nak ingat..paksa diri bangun pkul 4/5pgi..rendam kaki dalam baldi sebab nak study..masuk ipt dah mula malas balik..tapi ok laa sebab dah pandai bagi masa ;D
    teruk gak budak2 sekolah skrg ye..kawe tak tahu pun sebab anak2 kecik lagi..yg sulong baru pra. ;D
     
  5. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    BERAKIT RAKIT KEHULU
    BERENANG RENANG KETEPIAN
    BERSAKIT SAKIT DAHULU
    BERSENANG SENANG KEMUDIAN....

    sekarang ni kita kesian dia penat, tak cukup masa, letih pikul beg.....takpe....

    dah besar sok....dia ada masa g bercuti luar negara, beg pun driver tlg bawak......

    tp klau skang ni anak kita malas...bnyak main...bawak buku pun sikit je...

    dah besr sok... takde masa utk main..kena kerja lebih masa selalu utk cari duit...

    beg pun tlg bawak org punye (klau kerja bawahan la)...

    jd..ingatlah...

    BUKAN SENANG UNTUK SENANG
    dan
    BUKAN SUSAH UNTUK SUSAH
     
  6. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    hehehe LIKE ;D ;D ;D
     
  7. kokoks

    kokoks Siakap

    same ar cam anak saya....dh rase macam nak ganti tmpat die lak gi sek...bagi die dok umah...ngan beg same berat ngan kerapu naga nak bwk.....kesiannnn
     
  8. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    Ada pro dan kontra nye anak2 zaman skrg busy dgn hal sekolah...

    Kalau xde diorg busy tu nanti masa terluang akan habis depan tv atau laptop/android dan sebagainya.
    Tapi bila terlampau penuh jadual rutin harian diorg juga akan stress dan fedup dgn rutin setiap hari.
    Jadi kita sbg ibubapa kena lah pandai2 bantu diorg sedaya yg kita mampu... :)
     
  9. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    maap mencelah...sy setuju dgn pendapat tuan... tp ni pendapat sy pulak...

    bukan nak memuji sesetengah bangsa atau keluarga....anak sy sendiri pemalas..

    tp sy biarkan mereka padat dgn jadual.....biar dorang stress....

    so apa tindakan kita sebagai ibu bapa...? award/hargai mereka... bila cuti sekolah bawa mereka ke tempat bermain...

    bawa ke genting highland, lost world, sunway lagoon, legoland, dn mcm2 lg la theme park yg ada kt malaysia ni...

    secara tak langsung stress mereka akan terubat....

    ini tidak....pg sekolah... balik tgk umah... cuti sekolah pun duk umah...bosan la mereka...

    klau anda lihat keluarga2 cina (tidak semua la)...begini la cara mereka... musim sekolah...padat aktiviti berkait sekolah..

    bila cuti mereka akn bawa anak berjalan.... so dgn cara ni mereka takkan fedup... sebaliknya akn makin seronok utk ke sekolah..

    beritahu mereka yg kita bawak mereka berjalan ni sebab menghargai pengorbanan mereka utk belajar... ;)
     
  10. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    PERGHHHHHHHH, CR BG CD MMEY TERBAIK SOKONG 100%, DEN NK BUEK CMNIH LA KAT ANAK DEN NNT... ;D ;D ;D
     
  11. anaklaut

    anaklaut 0176978709

    Nak share jugak...
    Anak kwn umur 5 thn, skrg dkt taska Pasti Darul Mukminin...

    Mggu lepas dah register sek rendah dgn KDM kwn ikut sama... Mmg syarat kena daftar 2 thn awal klu tak penuh la nanti... Lepas register sek rendah, KDN ajak pegi register sek agama plak... Kwn pelik dan tanya, mmg budak kena sekolah 2 sesi ke pagi dan ptg? Sbb kawan sekolah kat kedah 1 sesi shj waktu pagi, petang cuma sekolah agama pondok tapi tak wajip pkl 2 sampai 4 ptg shj... KDN kwn ckp sekolah 2 sesi pagi dan petang mmg wajip utk selangor dan Johor....
    Baru lah kwn tau mcm tu rupanya...

    Tak dpt nak bayangkan bila anak kwn nanti umur 7 thn kena sekolah 7 pagi sampai 7 ptg, dah mcm keja shift 12 jam...

    Kwn dulu masa sek menengah form 1 - form 5 ddk asrama penuh, jadual mmg padat sgt tapi tak heran la sbb umur dah remaja... Tapi klu sek rendah mcm tu nampak agak terlalu padat utk kanak2
    Just my points of view
     
  12. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    chait... hahaha
     
  13. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    betul tu bro, bawak diorg berjalan sana sini time cuti sekolah supaya diorg hilang stress masa belajar.
    kita hargai anak2 tu sebab diorg rajin belajar, padat dgn rutin harian.
    tapi waktu malam masa diorg kat rumah buat homework atau sebagainya perlulah kita sbg ibubapa bantu sebaiknya... ;D :D
     
  14. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    sebab tu bang, saya bagitau ada pro dan kontra nye setiap sesuatu tu.... ;)

    kalau jadual diorg x padat dari jam 6.30am sampai ke 7.00pm, nanti macam2 yg akan diorg buat, kita mane nak tau ape diorg buat sebab kita ibubapa kan kerja opis atau kerja luar rumah dari pagi sampai petang (kecuali yg ibubapa ada masa di rumah atau ibu suri rumah)....
    nanti ada budak2 yg hilang entah kemane, lepak sana sini, main game lah, pergi merayap lah, dan sebagainya...

    tapi bila diorg belajar padat dgn jadual dari pagi ke petang atau sampai ke malam, diorg xde masa nak buat kerja2 x berfaedah tu, cumanya diorg akan rasa penat dan stress lah sebab rutin seharian yg padat, malam lagi nak pegi mengaji nak buat homework, tu belum masuk pegi tusyen lagi, belum kira homework kat sekolah petang agama lagi....

    fuhhhh anak2 zaman skrg.... :p
     
  15. adichrome

    adichrome "Semoga Esok Masih Ada Ikan Untuk Ku"

    time cuti bawa anak2 gi mancing hehehehe............. . ;D ;D ;D
     
  16. wan82

    wan82 Marlin

    klu bab2 sekolah nie..same jer la pd kawan...time kawan dulu2 pun sekolah pg petang gak...tp xde la rajin sgt...blk sekolah pg terus buat keje skolah...kasi tido dulu..pastu bru pi sekolah agama... ;D ;D ;D

    7.30-1.00-sekolah rendah.
    3.00-6.30-sekolah agama.
     
  17. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    same lah kita.... ;)

    tapi yg best sebab ibubapa pun cikgu zaman tu, so bila cuti sekolah diorg pun ikut cuti jugak...
    bawak kitorg anak2 pegi berjalan sana sini....
    hilanglah stress dan tension sepanjang tahun belajar je..... ;D ;D :D :D

    terima kasih pada ibu bapa ku, semoga roh arwah sentiasa dicucuri rahmat..., Al-Fatihah, amin 8)
     
  18. arif.aimi

    arif.aimi Arif ~ 012-6899787

    Perkongsian ilmu yg baik. Sesuai utk ibubapa yg anak masih kecik2 mcm den menimba ilmu. ;D
     
  19. jazzenco82

    jazzenco82 mancing??? tak minatlah...

    apakah istilah belajar dari 7 pagi sampai 7 petang itu betul2 belajar dan mereka belajar dengan tekun?

    mereka tak main ke waktu di sekolah?

    stress ke waktu kat sekolah?

    ada tak nampak mereka baca buku waktu terluang?(baca buku dengan rela hati seperti majalah/ novel/surat khabar... bukan buat kerja rumah)

    istilah 'kesian' tu menjerat ibu bapa sebenarnya...kita melihat banyak belajar sedikit main, realitinya budak tetap budak banyak main dari belajar...

    kita pernah dengar tak 'kerja kita hari ini akan dibayar esok-esok', maksudnya, kalau budak tu banyak belajar gaji mereka juga akan banyak... sikit mereka belajar gaji mereka juga akan sedikit... istilah murid pandai dan kurang pandai tak penting... yang penting sikap anak2 tekun berusaha pasti akan berjaya.....

    pendapat seposen kawe...
     
  20. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    kite sependapat
     

Share This Page