Nasib pikok O pikok ... UPDATED

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by manba_nkk, Nov 2, 2010.

Tags: Add Tags
  1. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Part : 1

    TERIMA KASIH buat DD, beliau ingin tolong saya dapatkan lesen pikok dimana saya kumpau pada trip lalu, maka kami bertiga [ DD, saya n berudu ] pun mengadakan satu trip ke port lama : Kampar.

    Tarikh : Ahad 31.10.2010, 1.30 pagi, perjalanan dimulakan dari Shah Alam sek.17 menuju Kampar, Perak. Bro polamy gan kawan beliau akan tolak dari Teluk Intan dan dijangka jumpa di kedai mamak Kampar.

    Sebelum sampai kedai tersebut dari jauh dah nambak Mcdonald, pertanda baik/buruk ?

    Demi mengejar waktu ke-emasan pikok boiling [ dari subuh hingga terbitnya matahari ], kami minum n makan ala kadar. Apabila tiba di simpang off-road, satu kejutan besar berlaku !Mana jalan masuk port pikok ? Dulu semak sekarang dah lapang selapangnya ! Pertanda baik/buruk ?

    Dalam keadaan masih gelap, DD dah 3 kali datang pun tak tau mana hala tuju sebenar ! Nasib baik 'gps' DD masih berfungsi, kami selamat tiba kat lakosi.

    Bro polamy bawa bot fiber tanpa enjin, maka bot getah kami ditunda oleh bot tersebut yg lebih senang dikendalikan. Lampu suluh dari jauh dah nambak jaring/pukat, setiba dekat port/lubuk pikok, rupanya pukat dah penuh keliling lombong..... KECEWA !

    Kami tunggu juga fajar subuh yg sepatutnya memberi sinar harapan pikok boiling ! Namun kecewa tetap kecewa ! Langsung tiada sebarang tanda ikan/pikok main air atau kejar anak ikan ! Pikok sifar !

    [​IMG]
    Muka sedih ? kecewa ? kureng tido ?

    Bro polamy cadangkan kami cuba nasib kat Air Kuning. Terpaksa kami mengharungi perjalanan extra demi lesen pikok !

    [​IMG]
    Casting demi casting lagi tukar port dari dekat menuju tengah lombong setelah bermacam gewang dicastingkan ke semua sudut arah, pikok pertama sambar gewang kawan bro polamy sejurus jatuh dlm air.

    [​IMG]


    Part 2 akan kontiniu esok pagi ..... balik dulu, bye ...





    Ok, sekarang part 2 pulok

    [​IMG]
    Kalu dah rezeki n bertuah, ikan ngap je gewang dia. Anak toman hentam gewang kawan bro polamy.


    Acara casting kontiniu, mujurlah cuaca hari tu tidak panas sangat [ hati je yg panas ;D ], kami 5 kaki casting dah cuba dari sebelah lombong hingga jauh ke seberang hujung lombong, cuma guna enjin tangan gayuh je :'( :'(
    Kami cuba try macam-macam gewang yg ada ...

    Zusssshhh....... gewang yg dilontarkan oleh bro polamy diserang oleh mangsa dlm air
    [​IMG]

    Jeles kita semua hanya dpt tengok je aksi bro polamy, tau-tau je air lombong dah 'naik' sebab masing-masing melelehkan air liuh ... P

    Saya gan DD membuat keputusan turun dari bot getah dan berjalan kaki balik ke lokasi asal kami tadi, sambil tu casting gak ke mana-man port yg menarik. Tertiba ............................ saya nambak sekumpulan ikan sedang boiling tidak jauh dari teping. Apalagi, tanpa pikir panjang gewang terus dilontar ke sasaran. Zasssss...... gewang yg baru sentuh air dah dingap oleh ikan dgn serta merta !

    Fuiyohhhh ... rod aksi ringan sungguh menyeronokan tuk layan asakan ikan. Rupanya .........
    [​IMG]
    Anak toman pertama yg ngap gewang crank bait saya [ baru beli, first time guna ]

    Lama sangat kempunan tarikan dari ikan, gewang terus menghala ke sasaran dgn secepat mungkin. Keadaan kelam kabut berlaku dimana anak toman langsung tidak menunggu saya gulung tali dah ngap lagi ...... dan lagi ..... dan laaaagi ...
    [​IMG]
    Ni gambar ambil sendiri sebab DD dah tak pedulikan saya dah ... :'( :'( :'(

    [​IMG]
    Lagi anak toman

    [​IMG]
    Anak toman laaaaagi

    Saya menjerit panggil DD yg paling hampir pada saya datang kongsi saat-saat hapi time ni. Beliau juga diserang oleh kumpulan anak toman tanpa henti sehingga saya minta ambil gambar pun tak layan :eek: :eek:

    [​IMG]

    Kami jerit lagi bro berudu yg sedang gayuh bot getah sendiri supaya dtg merasa keadaan boling ni ...

    Namun nasib beliau kureng baik, setiba beliau diport kami ni, kumpulan anak toman dah makin jauh meninggalkan jangkauan lontaran gewang kami ........


    Part 3 akan kontiniu masa rehat tengah hari nanti, maaf kena tunggu lagi hehehe



    kontiniu ..... part 3


    [​IMG]


    Kami teringin mau try main bottom tapi anak ikan seluang yg kami bawa semua dah ko ! Bro berudu ajak p try kolam rohu kat Tanjung Tualang.

    Bro polamy gan kawan beliau masih tidak henti mengilat, dgr khabar mereka dapat satu ekor lagi pikok kemudian.

    Oleh kerana masa dah petang ~1.30 kot, Bro berudu ingin bawa kami ikut short-cut dgn gps handset beliau, namun pusing punya pusing sampai jalan mati ! Terpaksa patah balik ikut jalan masuk tadi, banyak masa dah buang gini je.

    Kolam rohu ni dekat tepi jalan besar [ nak tau lokasi sebenar kena tanya bro berudu ], bro berudu dah siapkan dedak so kami guna mata bom layan bottom je. Rohu takde anak lampam sungai je kacau. Pasang umpan dedak baru pun lampam kecil je naik ........ tiba-tiba ...

    "ROHU !" "ROHU" bro berudu menjerit kegembiraan, nambak gaya beliau layan ikan kali ni bukan lagi baby lampam, tapi apabila ditarik naik ............................................................................... TOMAN, anak toman ni makan dedak daaaaaaaa !
    [​IMG]

    Dah toman ada, mana rohu mau datang ! kami tunggu n tunggu last-last give-up, bro berudu cadangkan kita try port terakhir hari ni : port pikok Batu Gajah ! Sebab beliau kesian saya masih tiada lesen pikok.

    Sampai port pikok Batu Gajah dah dekat 6.15 petang, casting punya casting sehingga hari dah gelap, kami terpaksa lupakan pikok yg ntah mana p !

    [​IMG]
    Port Batu Gajah

    TERIMA KASIH bro DD gan berudu yg sudi temankan saya cari/buru pikok yg tak muncul-muncul langsung ! Juga TAHNIAH buat bro polamy n kawan dgn pikok masing-masing ! [ jeles saya :p ]

    Isnin esok harinya [01.11.2010 ] saya terpaksa ambil mc kerana terlalu letih + kureng tido, tangan pun sakit asyik casting je ! ;) ;) ;)

    Sekian terima kasih pada semua yg sudi baca report saya yg ntah apa-pa ni !

    Tamat cerita n tiada part 4 buat trip kali ni !
     
  2. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    report suda kuar..... nantikan klimak yang mendebarkan.... ;D ;D ;D
     
  3. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    MAN MASAK APA PIKOK TU....??? :p :p
     
  4. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    Tak dapat pikok mau masak apa tuan aji ? :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
     
  5. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    kesian bro manba.... lain yang dicari lain yang dapat..... x pa.... next time kica cari lagi ;) ;) ;)
     
  6. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    mcD baru bukak pertengahan bulan lepas hehehehe
     
  7. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    APPPA YANG DAPATTTT...... ??? ??? ???
     
  8. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    manba_nkk kata tunggu..... ;D ;D ;D
    dapat penat :p :p :p
     
  9. mR_o

    mR_o ngail pah ceroh!!..ke guane?

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    bersambung esk la pulok..huhu
     
  10. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    esok ler eden smbung komen.... ;D
     
  11. afiz

    afiz P.net DUN Klang ... 019-2453593

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    to be continue.. pikok basi the movie...
     
  12. Maxx Peacock

    Maxx Peacock SENDIRI MAU INGAT LA...!!!!

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    uhuk..uhuk...terdedak pulak la..
     
  13. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    setia menanti................ ;)
     
  14. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    ;D ;D ;D
     
  15. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    Re: Nasib pikok O pikok ...

    ingat kan dah habis.... bro... jgn lama2.... :) :) :)
     
  16. eizam

    eizam Marlin

    bro manba lepas ke sana..
    tahniah...

    tu area jln balik kpg eden tu....
     
  17. AbangSayang

    AbangSayang WhatsApp/Telegram : 013-4244994

    Bila tengiok laporan ni,teringat plak kat port batu gajah dan air kuning...
    Toman...??? dasyat....dulu x pernah pun sangkut kat gewang yg digunakan....
    Apapun tahniah pada tuan rumah dan ahli komplot trip tersebut...
     
  18. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    x per.... nanti pelan2 dapat la tu.... ;D ;D ;D
     
  19. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Terima kasih bro eizam.


    Terima kasih bro AbangSayang.

    Try jgn tak try sehingga dapat nanti ! ;D ;D
     
  20. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    adeh....
    tuan manba kiranya xdapt la lesen pikok nie?
    xpe2.....kita g serang port lain lak......
     

Share This Page