NAK AMBIK 4X4

Discussion in 'Kenderaan Lasak ~ MTB, MOTO-X, 4X4' started by amiecorp, Feb 29, 2012.

  1. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    xde hal bro...
    sorento tu golongan SUV, kalau wat jalan2 mmg selesa...tak sesuai untuk offroad laa...
    semoga berjaya bro... ;)
     
  2. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    Kembara bkn x elok tp gearbox selalu problem. Dlm kecik. Harga pn belas2 gak. Cr dlm bwh 10k. Kawan pn tgh mencari gak ni. Hehe
     
  3. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    tak tau lak tuan amie kembara punye gearbox selalu problem...
    sebab kakak teman & mak mertua teman pakai so far, ok je..tp auto laa..
    manual rasa nye lagi ok...tp tak tau laa kan....cuma pendapat teman je..
     
  4. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    ini pendapat pomen kawan je. dier memang selalu wat kembara ni. bukan takleh pakai tp biasanya dier akan nasihat pemilik kembara ni tukar enjin 1.6cc. power pun power. jimat minyak pun jimat. tp setakat offroad ringan takde hal punya pakai kembara.

    kawan nyer modal bawah 10k. kawan dapat trooper 8k (condition cantik n standard giler). land rover 6k (tp kena wat cat la. buruk sangat cat dier. body ok. siap pto tp kena repair sikit). pajero dalam 12k. feroza 13k. vitara 13k. mane yang bagus haa??
     
  5. adxchye

    adxchye Jemuduk

    Ari tu member amik feroza.. buat tarik trailer dgn bot 26 kaki.. selamba jer tarik.. pastu kuar dari tanah selut bakau relex jer.. berangan nk cari satu.. 8)
     
  6. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Sume 4x4 tu ade kelebihan & kekurangan masing2......
    bergantung kepada pengunaan... Sebagai contoh (pendapat teman 10 sen bahagi 2.. ;D) :

    - Mitsubishi Pajero : Besar dan luas. Ade pilihan dari model LO atau V model. 4 doors & 2 doors.. Parts pun banyak. Engine cc 2000 ke atas (petrol / diesel) Roadtax setahun dlm 1k (plus mines).. Mmg best untuk bwk keluarga g picnic / mancing... Senang nak dapat sport rim... cuma kalau standard, minyak agak kuat sket...(kecuali diesel) sebab body berat... Ade pto winch, so tak yah pakai winch karen...
    - Trooper : Pun agak besar & luas.. Ade 4 doors & 2 doors... Spart parts tak sebanyak Pajero. Road tax lebih kurang mcm pajero sebab cc pun besar.... Sesuai juagk untuk family besar g pusing / picnic / mancing... Tak ade pto winch. Kena modified..
    - Land Rover : Mmg nmpk tough..ganas sebab besar & lebar... Ade jugak ygh modified wat cantik2, still leh offroad.. Parts agak kurang sket (kena carik kat tempat yg byk import land rover) Pun besar untuk family trip....
    - Feroza : Engine 1.6, tp best. Agak kuat engine dia... Boleh tahan cun jugak untuk jalan2 + mancing. Roadtax x mahal sgt, tp kecik sket untuk family yg besar... model 2 doors byk kat M'sia.. Part still ade, cuma kena usaha sket selongkar kat kedai2 potong / spare parts...Rim agak susah cari..
    - Vitara : Engine 1.6 jugak. Model 2 doors & 4 doors.. Yg 4 doors, besar untuk family. 2 doors kecik sket.. Parts pun still banyak lagi.. Nak main accessories pun still leh dpt.. Rim susah cari. Sama PCD size ngan Feroza...
    - Jimny : Model 1.0 & 1.3. Agak mahal skang banding ngan tahun yg dah lama. Body kecik, pilihan untuk offroader, sebab ringan. Parts pun banyak, tp sebab demand byk, brg agak mahal. Leh main accessories, Dpn blkg axle, sgt senang nak tinggikan....
    - Kembara : Lebih kepada SUV instead of 4x4. Kira ok lagi kalau nak wat ligh core / readh semak2 / g mancing. Condition dalam keta gak cantik. Part leh convert dari model TERIOS..

    Nak kata tentang power, masing2 ade power sendiri. member kawan pernah tarik pajero sangkut pakai jimny. Pernah tgk feroza selamba je redah selut2, tp trooper sangkut... Engine boleh tukar / modified ikut citarasa & budget...
    Terpulang pada tuan2 untuk wat pernilaian powil mana yg berkenan..

    nak bg contoh je.. teman pakai suzuki jimny, sebab :
    - member 4-5 org pun pakai jimny
    - body kecik, engine kecik, road tax pun murah
    - Cabin jenis boleh tukar, dpn blkg pakai axle, senang nak tinggikan.
    - Parts still byk lagi...leh gak main accessories....
    - Chumel kalau nak wat jalan2.... ;D
    - Sebab kena racun kuat2 ngan member2 suh angkat jimny....huhuhu...

    Mintak ampun mintk maap panjang berjela...cuma nak kongsi2 je info sket2...
    terpulang pada tuan punye citarasa yer....

    p/s : mmg susah nak wat pilihan, macam kalau nak beli reel, ade shimano, ryobi, daiwa... Range lebih kurag. masing2 ade lebih, ade kurang....
    Jangan marah ye..... :)
     
  7. tmnahar

    tmnahar Marlin

    salam
    nak tanya ttg ni
    Ade pto winch, so tak yah pakai winch karen...

    boleh terangkan dgn lebih jelas
    semoga boleh merungkai kekaburan di mata kawan ni
     
  8. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Biasa kalau ade PTO winch, x yah dah pakai winch karen.
    PTO = Power Take Off Winch... Manufacturer design for safety..
    Winch PTO & Winch karen nie, ade brake. So kalau engine mati tgh winching, winch akan stop.
    Dua2 winch ni agak perlahan (except certain winch karen yg mmg laju - for competition purpose. eg: WARN 8274)
    PTO winch gunakan pusingan engine / gearbox, Winch karen pakai karen untuk pusing...
    Dua2 jugak biasanye di letakkan kat custom bumper depan.

    Ada lagi satu winch, yg org malaysia design..
    Winch ANTU / kat indon derang panggil winch SETAN..
    Boleh letak kat dpn atau belakang keta, atau dua2 sekali...
    Mmg design & build for competition...sangat laju gilerrrrr dalam ape jua keadaan...
    boleh tahan kuat..
    Xde safety (xde brake). Means bila engine mati, terus free.
    Klu keta pakai winch antu ni tgh winching, engine mati, terus jatuh ke belakang balik...

    harap info seposen ni membantu... :) :)
     
  9. tmnahar

    tmnahar Marlin

    pto winch tu mmg skali dgn pajero atau kena beli asing
    sbb biasa pajero yg kwn jumpa/naik x nampak pon pto ni
    ada gak tgk pto ni(hari ni baru tau nama dia hehehe)
    brader tu kata mmg bagus sbb guna kuasa enjin
     
  10. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Biasanye asing...
    tp ade gak model yg sekali (kalau tak silap laa)..Cuma jarang nmpk..
    Sebab 4x4 passanger nie, x perlukan winch...
    sbb tu byk yg xde...
    tp PTO ni leh cari kat kedai2 potong...
     
  11. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    terbaikkk..
     
  12. alisonaji

    alisonaji Jemuduk

    [/quote]

    Ari tu member amik feroza.. buat tarik trailer dgn bot 26 kaki.. selamba jer tarik.. pastu kuar dari tanah selut bakau relex jer.. berangan nk cari satu.. 8)
    [/quote]

    Sume 4x4 tu ade kelebihan & kekurangan masing2......
    bergantung kepada pengunaan... Sebagai contoh (pendapat teman 10 sen bahagi 2.. ;D) :

    - Mitsubishi Pajero : Besar dan luas. Ade pilihan dari model LO atau V model. 4 doors & 2 doors.. Parts pun banyak. Engine cc 2000 ke atas (petrol / diesel) Roadtax setahun dlm 1k (plus mines).. Mmg best untuk bwk keluarga g picnic / mancing... Senang nak dapat sport rim... cuma kalau standard, minyak agak kuat sket...(kecuali diesel) sebab body berat... Ade pto winch, so tak yah pakai winch karen...
    - Trooper : Pun agak besar & luas.. Ade 4 doors & 2 doors... Spart parts tak sebanyak Pajero. Road tax lebih kurang mcm pajero sebab cc pun besar.... Sesuai juagk untuk family besar g pusing / picnic / mancing... Tak ade pto winch. Kena modified..
    - Land Rover : Mmg nmpk tough..ganas sebab besar & lebar... Ade jugak ygh modified wat cantik2, still leh offroad.. Parts agak kurang sket (kena carik kat tempat yg byk import land rover) Pun besar untuk family trip....
    - Feroza : Engine 1.6, tp best. Agak kuat engine dia... Boleh tahan cun jugak untuk jalan2 + mancing. Roadtax x mahal sgt, tp kecik sket untuk family yg besar... model 2 doors byk kat M'sia.. Part still ade, cuma kena usaha sket selongkar kat kedai2 potong / spare parts...Rim agak susah cari..
    - Vitara : Engine 1.6 jugak. Model 2 doors & 4 doors.. Yg 4 doors, besar untuk family. 2 doors kecik sket.. Parts pun still banyak lagi.. Nak main accessories pun still leh dpt.. Rim susah cari. Sama PCD size ngan Feroza...
    - Jimny : Model 1.0 & 1.3. Agak mahal skang banding ngan tahun yg dah lama. Body kecik, pilihan untuk offroader, sebab ringan. Parts pun banyak, tp sebab demand byk, brg agak mahal. Leh main accessories, Dpn blkg axle, sgt senang nak tinggikan....
    - Kembara : Lebih kepada SUV instead of 4x4. Kira ok lagi kalau nak wat ligh core / readh semak2 / g mancing. Condition dalam keta gak cantik. Part leh convert dari model TERIOS..

    Nak kata tentang power, masing2 ade power sendiri. member kawan pernah tarik pajero sangkut pakai jimny. Pernah tgk feroza selamba je redah selut2, tp trooper sangkut... Engine boleh tukar / modified ikut citarasa & budget...
    Terpulang pada tuan2 untuk wat pernilaian powil mana yg berkenan..

    nak bg contoh je.. teman pakai suzuki jimny, sebab :
    - member 4-5 org pun pakai jimny
    - body kecik, engine kecik, road tax pun murah
    - Cabin jenis boleh tukar, dpn blkg pakai axle, senang nak tinggikan.
    - Parts still byk lagi...leh gak main accessories....
    - Chumel kalau nak wat jalan2.... ;D
    - Sebab kena racun kuat2 ngan member2 suh angkat jimny....huhuhu...

    Mintak ampun mintk maap panjang berjela...cuma nak kongsi2 je info sket2...
    terpulang pada tuan punye citarasa yer....

    p/s : mmg susah nak wat pilihan, macam kalau nak beli reel, ade shimano, ryobi, daiwa... Range lebih kurag. masing2 ade lebih, ade kurang....
    Jangan marah ye..... :)


    [/quote]


    Menarik...
     
  13. adxchye

    adxchye Jemuduk

    slm.. ada tak kengkawan yg pernah guna ford escape? jiran sy nk letgo.. igt nk amik.. guna p mancen.. ::)
     
  14. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Kalau tak silap kawan saya ade guna wat rondaan ( keta JPJ)..
    Dia kata, pick up agak kurang, tp bab lajak tue, mmg best..
    overall ok je kalau nak amek ford escape..besar pun besar...
    leh gak wat jalan2 untuk keluarga... :)
     
  15. adxchye

    adxchye Jemuduk

    Tq bro.. nk tau gak ttg maintainance keter ni.. spare part.. 8)
     
  16. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Yang tu kurang pasti la tuan..... ??? ???
    biasa nye kalau sesebuah model kereta tu banyak kat jalan raya, spare part nye pun pasti byk....
     
  17. adxchye

    adxchye Jemuduk

    payah spare part ler gamaknya keter ni ye yop.. payah benor nak jumpa atas hiway.. 8)
     
  18. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    mungkin jugak....tang tue mmg tak dpt nak bg ape2 info...sbb mmg tak tau...
    maap ye tuan....
     
  19. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

  20. mzaharm

    mzaharm Tawakkal itu adalah berusaha bersungguh sungguh

    terima kasih tuan tuntungturbo....maklumat sangat berguna
     

Share This Page