NAK AMBIK 4X4

Discussion in 'Kenderaan Lasak ~ MTB, MOTO-X, 4X4' started by amiecorp, Feb 29, 2012.

  1. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    salam sumer. kawan nak beli 4x4 tak lama lagi tp kawan nak tau la mane yang elok atau x. kawan nak beli yng sekenhen je. ader dua pilihan. trooper ngan pajero. tp kawan minat trooper lagi sebab pak mentua pun pakai trooper. ader banyak masalah ke kete ni? harap otai dapat membantu. kawan nak beli dlm bula 4 ni
     
  2. ewak

    ewak Arowana

  3. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

  4. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Salam tuan...
    plan pakai 4x4 nak wat jalan2 ke nak wat offroad ?
    Kalau pajero, barang spare part banyak tuan...
    Model pun banyak pilihan...
    Dari segi masalah, tue depends pada keta..lagi2 keta 2nd hand...
    tak boleh nak cakap...tgk camane condition dia...
     
  5. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    terima kasih tuan. dah tgk dah tp takde plak yang membincangkan model yang kawan nak ambik tu. trooper or pajero.

    wslm. plan nak bawak offroad la tp takde la extreme sangat pun. lepas masuk sungai jin, lubuk beruk kat sungai lembing pun ok dah. kalo nak jalan2, baik bawak wira kawan tu. hehehe... tu la susah sekarang ni. kawan bukan pandai bab2 4x4 ni. baru nak berjinak2
     
  6. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Kalau macam tu, mana2 pun boleh tuan...
    Pajero ok...trooper pun ok....
    cuma kena tgk pada condition laa.... Tp kalau teman, pilih pajero...
    sebab barang nye banyak...(spare part / etc ) -baru & kat kedai halfcut... Ni cuma pendapat teman laa....
    Terpulang pada tuan...tepuk dada tanya selera & fulus....hehheh... ;D

    Kawan teman pun ade yg pakai pajero...ade yg wat jalan, ade yg wat offroad...
    Teman main kecik2 je...nak beli pajero, roadtax mahal...hehehe...

    Kalau nak wat offroad sket2, modal pun tak berapa besar sgt....
    Abg ipar teman pun berkira2 nak cari sebijik 4x4 murah2...wat terjah lombong2 g mancing....
     
  7. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    kawan rasa kawan dah buat pilihan. kawan nak angkat isuzu trooper. pak mentua pun pakai trooper gak. nt senang bleh tukar2 barang. hehehe
     
  8. unkel

    unkel 019 6168795

    suka hati kau lah LABU....
     
  9. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

  10. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Trooper pun ok gak.. boleh tahan cun.... ;D
     
  11. tmnahar

    tmnahar Marlin

    ambik je yg mana berkenan
    lepas tu kongsi kelebihan dan kekurangan
    buat panduan.pedoman kwn2 pnet yg lain
    kwn pon dok bcite2 nak beli gak

    cuma tgu duit cukup je
     
  12. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Betul2....
    amek mana yg berkenan, dan juga berkemampuan..
    Teman pakai suzuki jimny, sbb kurang mampu nak pakai besar2... ;D
     
  13. amiecorp

    amiecorp Kuantan Angler Team - KAT -

    spare part pun senang

    insyaallah. kalau takde joran aral melintang, bulan 4 atau 5 ni kawan ambik la

    kawan nak gak ambik jimmy tu tp mahal lagi la. huhuhu
     
  14. tmnahar

    tmnahar Marlin

    jimny tu lebih krf 20k++ ;D
    mana ada murah skang ni

    kalo ada bwh 15k kawan pon nak
    tp tgk condition la
     
  15. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Huhuhu...
    jimny mmg mahal tuan...
    sy beli tahun lepas...7K...
    amek chassis ngan geran je...
    yg lain2 ( cabin, axle, engine + gearbox, dll) sume buang...
    beli haftcut & cabin lain....pelan2 bikin sendiri...
    klu yg jenis kecik2 nie, feroza murah sket dari jimny... Jimny pun ade yg bwh 15k, tp cc 1000.
    kalau yg 1.3 tue, dkt 20k ke atas....

    Pajero / trooper mmg best sebab besar...elok sgt nak wat suka2 untuk aktiviti maincing nih... ;D
     
  16. adxchye

    adxchye Jemuduk

    slm.. teman pun tgh mencari 4X4 yg comey2.. ada tak kengkawan yg dh pki kembara? nk g mancen kat lombong jer.. 8)
     
  17. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Salam tuan adxchye...
    kembara pun sesuai untuk readh2 semak / selut sket2 wat g mancing...
    condition dalam pun cantik....
    cuma kalau nak wat offroad yg extreme, agak kurang sesuai...
    Kembara masuk tayar cun sket, hensem dah nak wat g redah lombong... ;D
     
  18. adxchye

    adxchye Jemuduk

    Ni yg meleleh air liur ni.. agak2 buleh dpt dlm 10k ke keter nih? 8)
     
  19. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    kemungkinan boleh...untuk model yg awal2....
    kena usha2 je laa...
    pernah try rembat kembara mak mertua, naik air terjun ngn abang ipar mancing tengas..
    boleh je lepas jalan2 tanah selut sket2..best gak...
    cuma tayar biasa, agak licin laa...kalau tayar MT ke, sure hensem...hehehe..
     
  20. adxchye

    adxchye Jemuduk

    Tima kasey bro.. teman dah lama nk cari 4X4 cinonit dgn bajet rendah.. la ni teman ada sorento tp hampeh.. body besor ni tak sesuai buat lasak.. ::)
     

Share This Page