MTB (Mountain Bike)

Discussion in 'Kenderaan Lasak ~ MTB, MOTO-X, 4X4' started by ajoharis, Apr 14, 2011.

  1. ajoharis

    ajoharis Marlin

    ada sapa yg mempunyai MTB.... jom kongsikan pengalaman
    sparepart/skill/penjagaan/kedai jual sparepart/aksesori etc...
    disamping itu juga mencari rakan untuk berkayuh dikawasan skudai..
    mencari track uphill/downhill.... jalan off road...
    kawan biasa berkayuh berdua bersama anak....
     
  2. ajoharis

    ajoharis Marlin

    nampak gayanya macam tak da geng aje yg layan mtb.....
    kena layan berdua ajelah.... he he he he
     
  3. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    kat tempat eden dah ramai yg giler MTB ni...
    de yg beli biasa2 jer...dalam RM3k gak...
    yg lawa ckit n ringan lagi tu eden tanyo Rm6k... ;D :eek:
     
  4. ajoharis

    ajoharis Marlin

    kalau yg 3k tu dah mantap tu....
    kalau setakat nak cari yang 4-5 ratus pun ada buat permulaan.....
    apa yg tokey kedai cakaplah....
    buat permulaan baik beli yg murah dan basic aje....
    kalau kita boleh layan baru upgrade....
    manalah tahu kita dah spent banyak sampai 3-4k... lepas tu tak boleh kayuh... mtb gantung aje.... masak gak...
    kawan punya pun biasa2 aje...
     
  5. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    nak murah beli kar kedai besi buruk jer...
    ade member dapat cantik lagi...
    org kaya mane buang ntah....
     
  6. ajoharis

    ajoharis Marlin

    cari aje basikal second...
    biasanya masih ok... cuma tak up to date aje....
     
  7. kadmatrik

    kadmatrik slim river

    wah... best topik ni, (teman memang main MTB)
    teman orang slim river, tiap2 minggu (kadang2 hari2) kayuh offroad...best ooo...

    mtb ni meang best, teman setakat ni dah 5 kali menyertai jamboree... terbaru semalam join jamboree batang kali,

    bagi kawan2 yang berminat rujuk link ni untuk senarai event MTB di malaysia:

    http://malaysiacycling.blogspot.com/

    nak cuci mata beli barang beskal:

    http://www.bicyclebuysell.com/

    http://www.wanscycle.com/

    http://blog.bicycles-online.com/

    selamat ber MTB... "start cycling, save the earth" ;D
     
  8. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

    teman dengar semalam ada kecoh di batang kali event MTB ni...munken tuan2 peminat MTB buleh amek iktibar masa akan datang...

    Karnival MTB Batang Kali
     
  9. ajoharis

    ajoharis Marlin

    kawan pun baru nak berkecimpung.....
    banyak lagi yg nak dipelajari.....
     
  10. selayanggroup

    selayanggroup Marlin

    ha' tggu teman beli beskal ... kita kayuh shamer2 ...
     
  11. kadmatrik

    kadmatrik slim river

    ya benar tuan, saya merupakan salah seorang peserta jamboree tersebut...memang teramatlah frustnyer...kayuh 11km jer, lps tu patah balik dan jamboree dibatalkan.. puncanya ada rider yang salah masuk jalan...sedih2....x puas kayuh... maklumat lanjut di blog ini:

    http://www.karnivalmtb1batangkali.blogspot.com/
     
  12. ajoharis

    ajoharis Marlin

    alamak macam mana boleh jadi macam tu.....
    tak da signange ke.....
     
  13. kadmatrik

    kadmatrik slim river

    puncanya ada banyak versi... ;D

    ada yang kata marshall x tunggu kat simpang,
    ada yang kata riders terlampau laju dan memotong marshall pada 500meter yang pertama
    ada yang kata sabotaj dari pihak tertentu
    dan ada yang kata kena sorok dengan hantu kak limah...

    kita bako jer..... hehehe.... ;D

    yang mana satu betul pun x tau, tp yang pasti 700++ riders sesat dan patah balik... total riders 1100++ ;D
     
  14. ajoharis

    ajoharis Marlin

    biasalah bila dah timbul masalah..... semua dijadikan alasan.....
    Tn Kad Matrik...
    untuk macam saya ni... spec basikal macam mana yg ok ya.... dan budgetnya....
    tinggi 175 cm....
     
  15. kadmatrik

    kadmatrik slim river

    saya ni x berapa mahir sangat, tapi akan cuba membantu. pada pandangan saya, perkara yang paling utama adalah budget..

    kedai basikal pilihan saya ialah dibatang kali selangor, kedai papan dekat simpang tiga batang kali, harga marbeles...

    mtb paling murah adalah raleigh diablo 7 speed, link: http://www.raleigh.my/bikes/diabloPro.html ,
    harga rm630 sahaja. saiz 16.5, masalah: 7speed, x sesuai untuk pengayuh tegar yang gemarkan offroad (bila naik bukit tinggi x larat, bila jalan rata x cukup laju)

    mtb ni sebaik-baiknya beli yang 9speed keatas, lagi bagus 10speed.

    untuk 9speed paling murah brand volcano: rm1100 sahaja.
    exitway rm1200
    raleigh race rm1500, http://www.raleigh.my/bikes/race.html

    mtb hardtail pertengahan - saya cadangkan beli yang ini...hehheehe... ;D
    specialized rockhopper rm3800 http://www.specialized.com/zz/en/bc/SBCProduct.jsp?spid=52807&scid=1000&scname=Mountain
    scott scale 70 rm3800 http://www.scott-sports.com/us_en/product/10024/55474/217947
    giant xtc1 rm6800 http://www.giant-bicycles.com/en-IN/bikes/model/xtc/7556/46923/

    mtb hardtail atasan ;D :eek: :p
    scott scale 899 rm36 000, http://www.scott-sports.com/us_en/product/10024/55283/217933
    merida o nine: http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/2011/26/MTB+Hardtail/O.NINE+2000-D

    banyak lagi jenis2 mtb di pasaran seperti giant, jamis, cannodale, merida, polygon, bianchi , corratec dan banyak lagi yang terbelit2 lidah nak nyebutnya...

    saiz pulak biasanya saya rujuk website ini:
    http://www.ebicycles.com/bicycle-tools/frame-sizer/mountain-bike (website ni kadang2 x boleh buka)
    dan
    http://apakterritoryinc.blogspot.com/2010/11/mountain-bike-size-calculator.html

    kalau tinggi 175cm ni saya fikir elok pakai frame saiz M ataupun saiz 18.

    harap dapat membantu. ;D

    http://www.bikeradar.com/
     
  16. kadmatrik

    kadmatrik slim river

  17. kadmatrik

    kadmatrik slim river

    menurut pengalaman saya dulu,
    saya dulu beli beskal mtb x buat kaji selidik, ada member jual second hand 'polygon diablo 2008 9 speed' rm800 sahaja, bila dah lama pakai, badan rasa x sedap, bila jumpa sifu baru tau saiz frame x sesuai. saya ni tinggi 162 jer, tapi pakai frame 18.5....memang sakit pingang ler..

    lepas tu baru kelam kabut cari frame lain, saya beli second hand jugak frame merida matts 40 saiz 16 , rm450 .... bila pakai frame 16 ni baru la terasa nikmatnya naik mtb...memang ergonomik lah... ini gara2 salah pilih frame..sakit badan ooo... ;D
     
  18. ajoharis

    ajoharis Marlin

    TQVM... atas info yg diberikan...
    ada member cadangkan gunakan saiz 17.... kalau 18 dah beso sangat... dan saiz yg optimum saiz 16.5... masalahnya saiz 16.5 tak da...
    dan ada juga model yg keluar saiznya genap.....
    la ni kawan pakai saiz 17... hardtail
    frame.. scwinn
    rim... rigida
    gear... deore 8 speed
    fork.. sountour xcr

    dan anak kawan pulak saiz sama
    frame... rigida
    gear... shimano

    itulah cadang2 nak upgrade cari 9 speed... yg ada kat kepala giant talon 3 atau talon 2 (tahun 2011) atau iguana (2010) rega dalam 2k plus plus....
     
  19. ajoharis

    ajoharis Marlin

    antara hardtail dengan full suspension... mana yg ekonomi... rega, maintaince etc...
     
  20. kadmatrik

    kadmatrik slim river

    saiz 17 pun ok jugak, yang penting jangan terlampau besar,
    benda ni ergonomik punya caculation, ;D

    kalau nak tgk review untuk giant talon bleh tengok dekat majalah cycling asia bulan lepas... ada dibincangkan dalam tu. pilihan cycling asia, untuk harga specialized rockhopper (ringan 12kg++) dan untuk perfomance dan harga scott scale 70 (ringan dan dapat competition specs)...
     

Share This Page