Motor Scrambler - Apa pendapat otai ...

Discussion in 'Kenderaan Lasak ~ MTB, MOTO-X, 4X4' started by selayanggroup, Jul 21, 2010.

  1. selayanggroup

    selayanggroup Marlin

    Salam Otai Otai .....

    Saya ingin bertanya motosikal scrambler jenis apa da model apa yang sesuai untuk main hardcore ni.
    kalau nak main Fourwhell kosnya agak tinggi. Mungkin boleh berjinak jinak untuk main off road motorsikal ni.
    Motor ni pun boleh bawak pegi memancing ke lubuk lubuk yang jauh kedalam hutan.

    so, apa pendapat tuan tuan? ...

    [​IMG]
     
  2. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    hehehe.....peberet topik...

    mcm biasa la...den bg dulu org lain peluang utk berucap dan upload gambar..
     
  3. tebaipipi

    tebaipipi p mengai d sungai

    hehhe...samo ngan eden le CD.....peberet topik..!!!
    Takpo...tengah kojo....len kali leh komen..
    ...syok nengok KLX model baru bro.....he..he..he..
     
  4. kudinz

    kudinz Marlin

    Eden minat dgn motor nih.. Cun laaa wehhh... kalau ade rezeki nk angkat satu.. :D

    [​IMG]
     
  5. tajul samudera

    tajul samudera Guitaris Samudera

    askum daa...perghhh...kudinz...jika nak pakai moto tu..orang mesti tinggi lampai dan kurus daa...7 kaki ni...baru boleh sampei kaki kat jln raya daa...hehehe...YAMAHA ENDURO 125CC daa.... ;) ;) ;)
     
  6. apai pelata

    apai pelata say yes!!! if you strong men.

    ganaz betul moto tu...mesti syok bawak..
     
  7. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Fuhh...KTM, macam pelesit dok. Tetapi kos nak maintane to yang rabak. Minyak jgn cakap, sesedap menghirup air sirap dia punya sedut, kos barang alat ganti....boleh pengsan ohhh (manyak mahal). Ini experience dari adik aku yang pernah gunakan KTM LC400.....rabak poket di buatnya ;D ;D
     
  8. selayanggroup

    selayanggroup Marlin

    selain KTM ada jenama lain seperti yamaha, suzuki dan lain lain .... cc pun berbeza ... diantara jenama jenama tu yang mana senang nak maintain.?
     
  9. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    semua senang maintain........cuma harga part la yg membezakan.......

    setiap model ada part yg murah dan mahal....

    tips membeli moto-x : anda perlu beli ikut apa yg anda minat...jika tak...nk bawak pun rasa tak syok...
     
  10. wonderpets

    wonderpets "apa yang penting KERJASAMA"

    salam'kum

    ikut poket bro........

    model baru-harga mahal-spare part mahal-bukan semua kodai ado spare part-untung sobab kos maintenance kurang.....

    model lamo-harga murah-spare part ado yang murah ado yang mahal-ado kodai yang ado spare part ado yang takdo-tahan lasak sobab tak sensitif macam model baru-sonang nak repair

    >>Tengok army pakai model apo..........
     
  11. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    salam tuan WP....

    klau main moto-x ni.........klau kita g kedai moto biasa..konpem tak jumpa brg...

    di kl, sg buluh ada 2-3 kedai memang jual brg2 part utk ATV, MOTO-X nie...

    army pkai cagiva...

    klau dulu...YAMAHA TTR.....model camni lebih kepada kegunaan endurance...

    MOTO-X ni terdapat dlm pelbagai versi...

    ada yg utk freestyle....body structure ringan (alloy)

    ada utk race.....body structure pun ringan gak...

    ada utk endurance/rally.........yg ni body dia berat...

    ada utk yh layan suka2 je...on the road.....

    klau yg bentuk mcm moto-x tapi tayar bulat takde paku tu..kita panggil MOTARD...main drift..

    contoh utk race : KAWASAKI KX 450, KTM 550, YAMAHA WR 450, YAMAHA YZ

    contoh utk jalan2 : KAWASAKI KLX, YAMAHA SEROW

    contoh utk endurance : YAMAHA TTR

    contoh moto oldskool : YAMAHA ENDURO, SUZUKI TS/TR

    nanti klau ada masa sy akn post kan gambar2...
     
  12. wonderpets

    wonderpets "apa yang penting KERJASAMA"

    salam'kum

    kabereta TS ado takkkk yang tak pakai.....dapek yang TS125/TS100 best gak tu..... ;D...yehhh cammond bro cd cerito sikit....eden selalu menyomak yoh tengok scrambler kek RAUZAN KAMPUNG LINDUNGAN...tuuuu.... :D
     
  13. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    susah tu nk cari.......masuk kaburetor panther je la....

    lg satu kan....bnyk org convert enjin...

    masuk ENJIN KAWASAKI KIPS kat body TS....mantap beb..

    RAUZAN LINDUNGAN........hehehe

    mungkin tuan JENGLOT bole bg komen yg lebih detail...

    p/s : cuba g kedai AH LU kat sentul........
     
  14. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    kenangan main ENDURANCE kat trek ULU YAM......letih mcm nk pensan.....

    sy bersama dgn ABD RAHIM SIDEK (Juara Asia Road Racing 600cc) dan abg beliau ABD RAZAK SIDEK (JUARA MSS - RXZ)..

    [​IMG]
     
  15. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    antara aksi2 endurance.....layannnzzz..

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  16. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    aksi trek racing.....

    [​IMG]
     
  17. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Patut lah.....suka main off road rupanya...boleh rabak pinggang tu Bro CD.. ;D ;D ;D
     
  18. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    hahaha....bapak den cakap....ni la hasil dio............cet...

    dah la sakit...kono perli lak........hehehe
     
  19. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    dulu ado cito2 nak boli moto ni... tetapi bila di fikirkan harganya... macam best beli hilux....

    tetapi moto camni tetap idaman saya,
     
  20. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Tapi aku pernah nampak motor kapcai di mod jadi off road bike...gilak. ;D ;D ;D
     

Share This Page