Mohon pandangan "Pulau Tinggi Trip April 2011"

Discussion in 'Air Masin' started by fuad267, Mar 9, 2011.

  1. fuad267

    fuad267 Bilis

    Assalamualaikum kepada otai2 dan rakan pemancing semua..

    2-3 April 2011 Kitorang (http://www.freestyleanglers.blogspot.com ada trip ke Pulau Tinggi berlepas dari Tg. Leman...
    Target bertolak 10 pagi... so kat tengah laut pukul 12 pm dah start mancing..

    Minta pandangan, idea, mahupun info mengenai Memancing di Pulau Tinggi.. (Sekarang ni musim ikan aper paling banyak.?)
    Lubuk2 yang memberi hasil masyuk.... air pasang surut...

    Ikan Harapan: Kerapu skala 1kg ke atas, tenggiri, ketarap, kaci, ikan merah (orang kata susah nak dapat spesis ni)
    ikan2 apollo lain

    Joran paling power yang team kitorang ada PE4 (Qayyum) PE3 (Amin)
    Joran saye set medium-heavy mesin 4000 jer.. cadang nak pinjam set dengan member (joran heavy + mesin 8000)
    Tapi saya ada bawak ambo/koyan...

    Kitorang pergi naik bot besar (10 orang) perancangan:-

    Umpan:
    udang kopek (nak beli yang jenis aper?)
    udang hidup, (dulu pernah beli harga 60 sen sekor saiz ibu jari)
    ketam, (first time nak beli, ada terbaca info guna ketam nipah untuk ketarap... )
    sotong, (nak cari sotong kurita ke sotong kaler putih??)

    Teknik mancing:
    Bottom, apollo, kalo nak jigging ok tak?? sebab kitorang ni 'freestyle angler" jadi mcm2 kaedah kitorang sebat...
    tengok yang mana hasil masyuk kitorang layanzzzz
     
  2. s-a-p-i-t

    s-a-p-i-t "Pergi berderap...balik berderap..."

    Salam Puad...
    Kawan Potai ajer...tapi..bolehlah share2 ape yang ada...
    P.Tinggi dah lama tak lawati..tapi kawasan Pulau2 disekitarnya kerap lah jugak...
    Rasanyer..dari spesis tak banyak beza kot..


    Sekadar pendapat seposen pemancing rakit...
    MOga berjaya...
     
  3. fuad267

    fuad267 Bilis

    Tq for the info...

    Sebenornyer memang nak gerak awal lagi... kalo buleh lepas subuh dah naik bot..
    tapi apa kan daya... mungkin bleh di canang pada team... takut ada yang ter lajak..


    Lagi satu nak tanya... ketam angin tu mcm mana rupenyer... sayer cuba kenal ketam bunga, ketam batu, ketam nipah jer..
    kat mana nak cari yang saiz 50 sen tu kt area johor ni erk???
     
  4. s-a-p-i-t

    s-a-p-i-t "Pergi berderap...balik berderap..."

    errrr...ketam angin tu yang kecik2 saiz duit 50sen tuh ajer...
    tak taulah kalau lain orang lain panggilan
    ade jugak yang panggil renjong angin

    Biasa kalau pasar malam jual satu pinggan rm3..
    kalau nak fresh...sauk ajer kat stulang (terbaik) , senibong & pantai lido (dah semakin pupus)
    Takpun...rerajin pergi ke sana...ushar2 kalau ader yang menjaring udang tu...kompem ader ketam tu...
    mintaklah kat dia... ;D

    p/s: kalau ketam angin tu senang skit..takyah potong2...
    buang kulit balakang..terus cangkuk (dari bawah ke atas)
     
  5. ~jenahak~

    ~jenahak~ golek iwak

    tul tu apa yg diperkatakan Tn Sapit...
     
  6. fuad267

    fuad267 Bilis

    Hum2.... mekaseh bro sapit... tak sabor nak tunggu hujung bulan ni.... hehe
     
  7. s-a-p-i-t

    s-a-p-i-t "Pergi berderap...balik berderap..."

    Jangan hitung hari...nanti lagi takleh sabo...hehehehee
     
  8. fuad267

    fuad267 Bilis

    gigil dah ni.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     
  9. kertang besar

    kertang besar strike ketarap

    last trip kawan main trip pulau tinggi nih.. pesta ketarap dan juga kaci...
    hehehhe bagi yang kaki jig tuh.. baik main bottom.. wat melecet ketiak je..
    over all trip yang lepas nih memang best coz tekong sporting n tau lubuk power

    umpan..?
    belasah jer aper yang ader.. kawan rekemen biar apolo jer umpan.xpun standby udang kopek
    dan ikan tongkol saiz 3 ekor sekilo.. main hanyut..hehehe kalau nak tengok mesin kuar tali x berhenti.
    umpan perut lagi penting..dan dalam group biarlah ader sorang chef..kengkadang tekong tau makan jer.dan bekalan air masak bebanyak.

    lepas tuh tekong sound kitaorang kalau nak lagi baik.. kena tambah duit sket.
    perjalanan 2 jam dari pulau tinggi dan hasilnya..kami gasak 23 jahan.. ikan apolo berbagai
    saiz dan seekor layaran..memang tabik spring kat tekong tuh.

    hujung bulan april nih kawan nak test tioman pulak.. xpernah lagi pi sana
     
  10. fuad267

    fuad267 Bilis

    huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu best nyer.
     
  11. fuad267

    fuad267 Bilis

    Jumaat depan dah nak beli umpan... kat mana yer bleh dapat ketam dengan udang yang murah...
     
  12. kertang besar

    kertang besar strike ketarap

    udang beli kat tesco...udang kopek..patut nko tempah dengan tekong udang hidup..awal awal.. dalam 40 rm sekilo.lain lain beli la sotong.ketam x perlu sngat...nak lagi baik pakai ikan apolo
     
  13. fuad267

    fuad267 Bilis

    wokeh... tenqiu.. udang idop org lain incharge... saye tukang jage umpan mati jer... untuk 10 org biasa beli berapa kilo??
     
  14. Dawie

    Dawie Yang penting...Jangan lupa asal usul kita....

    pendapat 12sen dari kawan yg tak penah memancing ni...
    umpan sotong tu jgn beli yg rm 10 kebawah...kompom ikan tak makan.. ;D sotong yg besar bole potong2 layan ikan karang..
    kepala sotong layan aruan tasik... ;D
    udang mati pun beli sikit je..yg penting udang idup...lagi besar udang tu lagi besar ikan yg naek ;D ;D
    tambah skit ikan selayang..jgn pecah perut ;D
    banyak tempat manceng ikan suka umpan yg segar...sama gak mcm kita..sume nak makan yg segar je kan... ;D
    jgn pecaya dgn tekong yg baru kita kenal..nak suruh belikan umpan...nanti tuan tak puas ati ngan umpan yg tekong beli...
    bagusnye beli sendiri je..
    yg penting banyakkan aer mineral ngan kudapan...baru sedap mancing ;D
     
  15. fuad267

    fuad267 Bilis

    Bab kudapan tu dah memang wajib hehehe.
    mulanya memang nak beli sendiri tapi kat tg leman tak tau nak beli umpan idup kat mana...
    nanti sampai sana br taw..

    aduh... mcm mana ni erk...

    Ape pun Plan B tetap ada.... hikmat memengsankan udang idup yang baru dipelajari
     
  16. 010203

    010203 Siakap

    Apa lagi tips terkini (2016) untuk memancing di area sana???
     

Share This Page