Merancang Keluarga??

Discussion in 'Keluarga' started by hazwan, Dec 10, 2009.

  1. hazwan

    hazwan Peace

    Salam semua.....

    Merancang keluarga...Adakah ia patut atau tidak patut di lakukan.....ada yang cakap jangan merancang.. setiap anak tu ada rezekinya...tapi bila gi hospital Doctor pesan jangan wat bebanyak.. paling banyak pun 3... itu sudah mencukupi.. harap Tuan-tuan semua sudi memberi pendapat..Terutama pada Tuan2 yang sudah lama berkeluarga.. Semoga menjadi panduan pada yang belum berkeluarga dan pada yang baru berkeluarga..

    p/s- rasa2 topic ni blom ada lagi, kalau dah ada harap maaf yer
     
  2. Rizal JJ

    Rizal JJ Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

    terpulang kepada pasangan tersebut...
    sbb tu masa becinta macam2 dah planning nak brapa org anak kan...
    yg penting kesihatan dan kewangan...
    macam sy kawin lambat jd tak der nak planning der..
    rugi OOOOooooOOO... anak adalah 'kurniaan' yg paling bernilai...
     
  3. uehammer2

    uehammer2 EuHammer

    betul tu bro ada zuriat tu x kesah banyak ke sikit
    yg penting didikan kita di gunapakai..
    tp lg ramai lg elok bg den ler.. ;D ;D
     
  4. batuladung

    batuladung Siakap

    :) :) :) as tolong senyum je lah yer..
     
  5. klang gate

    klang gate Pengail Veteran

    betul tu..... tapi nak lah pandai gak merancang nya.....
    kalau tidak susah jadi nya.....
     
  6. ~jenahak~

    ~jenahak~ golek iwak

    salam...
    biasanya bila doktor sarankan utk 'rancang', mungkin disebabkan faktor kesihatan siibu..
    bagi yg sihat & bersalin secara normal, mungkin x de masalah untuk 'bersalin' setiap tahun..
    memang setiap anak ada rezekinya.. tp sbg ayah/abah/dady yg diperTANGGUNGJAWABKAN untuk menyediakan
    nafkah & kelengkapan yg secukupnya...
    seandainya kita mampu, apa salahnya...
    seandainya kita x mampu utk menyara keluarga besar, better rancang..

    kalau dah anak ramai, pastu makan pun x cukup..
    pakaian pun jrg bertukar...
    apatah lagi nak menyekolahkan meraka..??
    nanti kita yg dipersolkan kerana gagal menjalankan tanggungjawab untuk menyara keluarga, gagal menyediakan belanja utk menuntut ilmu..

    *sekadar pandangan... perbetulkan mana yang silap..
     
  7. uehammer2

    uehammer2 EuHammer

    pastu anak tuntut kat dalm kubor nanti...
    masak kito.. ;D ;D
     
  8. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Rasanya perlu gak merancang ni..
    Org rumah saya pulak mcm dah fobia..takut dia dgn pragnen selepas peristiwa kakak dia meninggal masa bersalin.
    sekarang ni setiap bulan resah je...tiba je period suka bukan main.. ;D
     
  9. uehammer2

    uehammer2 EuHammer

    ko gi tau kat bini ko..kakak dia dah happy kek syuga tu.. ;D ;D
     
  10. batuladung

    batuladung Siakap

    betul2 :) :)
     
  11. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    he he..gud idea! ;D
     
  12. wawi

    wawi Marlin

    ikut kemampuan memasing la......dah tau x brapa nak bleh sara pandai2lah fikir sendiri...rezeki anak bukan jatuh buta2 dari lagit...semua tu atas usaha kita jugak dengan izin Allah..
     
  13. uehammer2

    uehammer2 EuHammer

    kene auta sket..tp kene ada fakta2 yg betul gak..
    ti tkt bini ko kalo dia preg dia hyper tensen..
    silap lepas beranak boleh meroyan tu..
    citer yg bagus2 jer pasal kakak dia..
    baby tu selamat x ?
     
  14. wawi

    wawi Marlin

    jenuh pakai penapis la bro jat..hahaha..jgn mrh gurau2 jerr.. ;D
     
  15. uehammer2

    uehammer2 EuHammer

  16. hazwan

    hazwan Peace

    tu yang kita takut tu.. bila da anak ramai, tak cukup makan... terabai sana sini...

    tapi kalau ada anak ramai best gak... rumah pon jadi meriah.....
     
  17. hazwan

    hazwan Peace

    Penapis tu apa wawi??? hahah
     
  18. k0pi

    k0pi • Jigging Karat • รักการตกปà

    teringat kata2 seorang sahabat, anak ramai ke sikit tu bukan soalnya... soalnya betapa pedulikah kita sebagai bapak @ ibu untuk pastikan setiap anak yang ada tu jadi 'orang'. Kalau sorang anak pun kita dah acuh tak acuh nak jaga dan cuma berikan 'basic attention'... takyahlah nak impikan yang ramai.... kang terkedu jap lagi nak jawab kalau anak TERsoal : "Kenapa abah ngan mak buat saya macam ni???".

    Huhuuuu....
     
  19. Rizal JJ

    Rizal JJ Mancing adalah hobi Keluarga tetap utama

    suatu jenis alat untuk memerangkap habuk...
    seperti penapis teh....cabuuttttt.... ;D ;D
     
  20. hazwan

    hazwan Peace

    uiksss.. berat nih... apapon kita sebagai bapa kan nak yg terbaik untuk anak...lain laa kalau ibubapa tu jenis mengabaikan anak...heheeeee ;D ;D
     

Share This Page