MEMANCING TEMELIAN SG PAHANG

Discussion in 'Perbincangan @ perancangan mengadakan pertandingan' started by cikgujengka, Feb 5, 2012.

Tags: Add Tags
  1. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    Salam...n salam 1 malaysia pada rakan2 pemancing...

    Musim temelian sg pahang akan bermula tidak lama lagi..iaitu apabila tibanya musim kemarau..kalau org tua2 dulu..bila pokok kekabu mula berbunga...bermulalah musim temelian..macam musim udang..iaitu bila daun getah luruh...

    kalau ada kenkawan yang dah biasa memancing di sg pahang, inilah masa yang ditunggu-tunggu...so apa lagi...moh kita memancing temelian...

    kita kongsi pengalaman dan pengetahuan..kawan2 yang tau tempat..kita kongsi lokasi dan saya kongsi cara-cara membuat umpan yang berkesan untuk menjerat temelian...rujuk pada majalah pancing keluaran september 2010...ada cerita tentang pengalaman saya menjerat temelian...

    [​IMG]
    Temelian 5kg

    [​IMG]
    Patin lawang ditempat yang sama naik temelian

    [​IMG]
    Temalian lagi...yang ke 7...dari 12 yang berjaya dipancing...

    [​IMG]
    Kelabau atau jengkua..3.8kg di tempat yang sama temelian dinaikkan dan umpan yang sama juga...

    [​IMG]
    Jelawat sg pahang yang dah pupus..jackpot!!! besau tuh org tawar harga RM150.00

    Tahun nie saya nak amalkan tagal..tangkap dan lepas...kalau nak amek pun hanya ikan yang berskala saiz 5-7kg saja..lebih dari tuh..akan dilepaskan...jika ada yang berminat..PM saya n akan saya kongsi pengalaman dan kaedah menjerat temelian...
     
  2. lemanspring

    lemanspring Marlin

    Salam Cikgu..
    kasi up satu trip la...
    mesti ramai kekawan nak join
     
  3. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    keadaan air sg pahang sekarang nie sukar nak jangka...takut plan t alie2 air hujan di hulu..akan menyebabkan aras air sungai naik dan keruh...sangat tidak sesuai...pe pun saya akan maklumkan jika keadaan agak kering berpanjangan...tips temelian sangat aktif bila air sg pahang berwarna bulu beruk...nak kata warna pe ek... ;D ;D
     
  4. lemanspring

    lemanspring Marlin

    ok noted..
     
  5. wan82

    wan82 Marlin

    salam cikgu...?

    patutla macam pernah ku lihat,rupenye dalam majalah pancing... ;D ;D ;D

    untung duduk kat sg pahang...macam2 ade... :D
     
  6. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    Assalamualaikum w.b.t.

    cekgu.....bulan bile agaknye yg paling seswai nak menjerat temelian nih.....nak plan baeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkk punye trip nih..... ;D ;D ;D
     
  7. lemanspring

    lemanspring Marlin

    wah..wah udah tak sabaq tuan shahzam kita nie...udah kena racun la nie...huhuhu
    tunggu lampu hijau cikgu....
     
  8. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    saya akan selalu update maklumat keadaan air sg pahang dengan hairie...tuan punya sangkar ikan di Jerantut. Setakat nie..maklumat yang diterima..air baru jer surut tapi masih lagi keruh..harap2 x ada hujan di hulu dalam masa seminggu nie...kalau air surut dan jernih sedikit..barulah kita turun wat trip temelian...

    waktu memancing temelian sg pahang

    0430-1030 seisi 1...
    1630-2030 seisi 2...

    hasil pengalaman saya waktu bila temelian galak strike umpan..

    kalau ada kawan2 lain yang tau port temelian n nak ajak mancing sama..moh arr..saya akan setting umpan... ;D ;D ;D...bahan2nya... ;) ;) ??? ???
     
  9. 010203

    010203 Siakap

    Menarik nie tuan...
    Klau ader kekosongan, jangan la segan2 budak bilis mcm saya...

    Makaseh tuan sbb kongsi pengalaman...=P
     
  10. ezat86

    ezat86 no pain no game.....no ikan no fun..

    SALAM cikgu.. 8) saya ucapkan tahniah...bkan senang nk dptkan seekor ikan temelian/ temoleh pada zaman sekarang nie..spesis ini dikatakan diancam KEPUPUSAN yng dasyat..malahan lebih teruk dari kelah...ia hanya didapati terdapat di EMPAT sistem sungai diseluruh dunia iaitu sg mekong yng merentasi 4 buah negara tidak termasuk china..2 buah sungai di malaysia iaitu sg pahang dan sg perak...baru2 nie ia juga ditemui hidup di tasik kenyir hasil dari pelepasan anak benih dari pihak jabatan perikanan...spesis kap TERBESAR DIDUNIA ini diburu kerana keenakan isinya dan menyebabkan populasinya jatuh mendadak terutama sekali di sg perak...jdi saya menyeru kepada semua pemancing yng berjaya mendaratkan ikan temelian ini agar mengamalkan catch n release seperti cikgu...
     
  11. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    saya memang amalkan catch n release bagi spesis temelian..sampai kene marah2 dengan geng sg pahang..

    kata deme.."dah nak nak dapat susah..gi lepas pulak!!! :mad: :mad: :mad:..kalau x nak tu bagi kat kome... ;D ;D ;D sekilo ikan nie RM45.00..banyak duit tuh...awok tu keje pensyarah universiti..gaji besor..kome nie orang kg..ne ada gaji!!!..""

    huhuhuhuhu :'( :'( :'(..ayat yang selalu kene bahan bila lepas ikan temelian....
     
  12. ismikayz

    ismikayz Marlin

    uiks..kat sini pun ade...hehehe...jom2...ajak bang bidan....dia tu mnjang je busy...hujung bulan 2 ni sy cuti panjang....moh kite.... :D
     
  13. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    jomm mancen temelian...kalau abg bidan mabuk jugak..humban ke sg..hehehe larikkkkkkkkk ;D ;D ;D
     
  14. ismikayz

    ismikayz Marlin

    ha nnt sy roger cikgu....dia mabuk sungai? hoh! buh tayar sesiap pastu humban....wakakakaa ;D ;D ;D
    *smlm petang dan malam td sempat ngai udang galah kat sungai di pekan..air sejuk la...kurang udang...faktor ujan di hulu...pekan pun ujan kemarin...nk tggu air bulu beruk tu yg payah... ;D
     
  15. Airell_Cipuddin

    Airell_Cipuddin Sikap Mengalah Tiada Dalam Kitab Hidup Aku..

    Assalamualaikum...
    sekiranya...
    jika dan kalau..
    saya nak join leh ker...
    016-9983552...
    FB..Angah Cipuddin...
    Dalam Pacing.net...Airell_cipuddin..
     
  16. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    tu la pasal..cuaca tak menentu sekarang...musim temelian biasanya akan bermula dari bulam mac hingga mei..then stop dulu t bulan sept hingga november baru ada pulak...nak share sket teknik memancing udang galah..teknik yang x perlu strike...sambil sembang2 n berdikir barat pun boleh dapat udang...teknik yang dah apply di sg kelantan n johor...
    1. stokin nipis wanita
    2. belacan sekeping
    3. jagung ayam halus 1 kilo
    4. batu jalan atau pe2 batu sebagai pemberat.
    5. tali nylon
    6. tin biskut

    mula2..ramaskan belacan kedalam air...kemudian masukkan ke dalam tin biskut.
    masukkan batu ikut secukup rasa yang ia akan tenggelam dan x hanyut terapung ke dalam stokin.
    kemudian masukkan jagung halus ke dalam stokin dan ikat dengan kemas.
    masukkan stokin2 berisi jagung kedalam air berperisa belacan yang telah dicurah ke dalam tin biskut.
    tutup tin biskut rapat2 n tebuk lubang pada penutup tin dan biarkan selama 1 minggu sehingga naik aromanya...hehehehe
    setelah cukup peram dan mempunyai aroma yang senget...keluarkan stokin power dan ikat dengan tali nylon..
    gantungkan stokin pada dahan pokok atau apa2 pun n pastikan stokin mencecah ke dasar..rendamkan selama 10 minit dan apabila dah confident ada udang..angkatlah pelan2..supaya udang x terkejut dan hanya tinggal kaki dan sepit di stokin..huhuhuhu
    ulang beberapa kali sehingga dapat udang yang boleh dijadikan hidangan untuk keluarga... ;D ;D ;D

    CUbalah...dan selamat beramal...
     
  17. ismikayz

    ismikayz Marlin

    tudia....stokin mandrem peram eh...hahaha leh cuba ni...ikat kat sngkar ipar....wakakakaka
    *jgn patin sngkar dia timbul udah le ;D ;D ;D
    stokin nk size ape? kaler ape? klu yg bang bidan dh try pakai ok ke bang?? :D :D :D
     
  18. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    ala stokin nipis perempuan tuh..free size kot..t tanya kat amoi pahang..selalu rembat stokin dia jer..heheheheh larikkkk amoi kejar.... ;D ;D :D
     
  19. ismikayz

    ismikayz Marlin

    wakakakaka....patut amoi sllu komplen stokin tak cukup sebelah.... :D :D :D
    ops..ha...balik pada temelian td..umpan dia cmne lak bang? ikan ape yg mkn umpan tu selain temelian/temoleh??
     
  20. cikgujengka

    cikgujengka Marlin

    so far semua ikan makan umpan rahsia nie..kalau bagi kang t abis temelian sg pahang x berbenih...huhuhuhu..so kalau nak gi t saya yang akan setting umpan...bukan lokek tapi sayangkan pada temelian..sebab nak main lama..geng2 nie tak nak simpan stok ikan langsung..perabih kalau boleh..saya meramalkan dalam 5 tahun akan datang kalau x dibuat sesuatu untuk temelian...kita xakan merasa lagi tarikan ganas temelian...

    setakat nie ikan yang pernah terjerat dengan umpan ni ialah..

    1. temelian
    2. tenggalan
    3. jelawat
    4. patin buah
    5. patin lawang
    6. ara
    7. jengkua
    8. kerai
    9. lampam sg
     

Share This Page