Masalah-masalah Inflatable Rib Boat

Discussion in 'Info pemancing' started by ikan_gapi, Sep 9, 2013.

  1. ikan_gapi

    ikan_gapi Tenggiri

    as salam semua kekawan.. saya ada berniat nak beli Inflatable Boat.. ala rupanya macam ni la..

    [​IMG]


    kalau sapa2 tau masalahnya boleh tolong kongsi.. saya ada terbaca kalau bot getah savylor to masalah yang selalu jadi dia bocor tempat yang lipat2 tu.. inflatable bot ni nampat macam lagi tebal material dia.


    lagi satu.. tak payah rekomen bot fiber kat saya.. tak nak.. susah nak bawak.. ;D
     
  2. ikan_gapi

    ikan_gapi Tenggiri

    kalau sapa2 tau mana tempat yang murah2 jual menatang nih tolong2 la share..
     
  3. ikan_gapi

    ikan_gapi Tenggiri

    tulun...tulun..
     
  4. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Teman pun teringin nak sambo menatang ni.
    Nak cari yang murah tapi berkualiti.
    Tapi betul ke jenis sevylor ni mudah bocor?
    Ada x tip penjagaan supaya inflatable boat ni tahan lama dan x bocor?
     
  5. abee

    abee Rezeki itu dari allah jua

    eemmmmm...tk takut bocor tgh2 sg ke bro? ;)
     
  6. eizam

    eizam Marlin

    saya x da pengalaman...
    tapi kalau metarial sebegini...

    teknik penjagaannya perlu di beri perhatian...

    i) simpan di kawasan yg teduh tp pengudaraan yg baik..agar metarial x reput/berkulat atau di koyakkan tikus
    ii) jgn main lipat²..nnt lipatan/likuan akan mudah terkoyak
    iii) seeloknya simpan dengan peratusan angin 10 -25% agar metarial x kempis & melekat serta menjadi lipatan/likuan (angin mengikut kesesuaian ...jgn kempis sgt ataupun over penuh)

    ini apa yg terlintas di pikiran teman yg x da pengalaman...
    ...atleast boleh timbul point² utk kwn²....
    Kalau salah ...minta perbetul/percerahan....ilmu tiada sempadan.... yg penting bukan ilmu sesat..
     
  7. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Kalau dapat yang ini senang sikit nak bawak pegi ke mana2.
    Tapi susah jgk nk jaga ye.
     
  8. ikan_gapi

    ikan_gapi Tenggiri

    takut tu memang la takut.. tapi mudah nak bawak.
     
  9. abee

    abee Rezeki itu dari allah jua

    bg kwn baik beli engin bot....sampan sewa di lokasi mancing dlm RM15-RM30/hari kan senang
    zaman skrg..mana2 lokasi mancing ada arg sewa bot
    nak kayuh buat berpeluh tuan......
    zaman budak sampai ke 20an gak dayung sampan kayu....ada la sikit pglm cm mana rasa ;D
    persoalan IRB...bocor tu je...nahas dibuatnya lg2 tgh tasek, sg yg luas
     
  10. pukau2002

    pukau2002 Tenggiri

    tu bukan RIB. RIB harganya berbelas2 ribu...
     
  11. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    tengok dalam mudah.my,
    JILONG 2 person dlm RM400
    Sevylor 4 person rm900

    lepas tu ada satu gambar air boat rm150 siap posing hasil toman

    try cari kt tesco extra puchong, ada jual menatang ni dlm rm69.

    So, mcm nk beli rm69, sesuai main area rumah aku je.
     
  12. hurmmm...leh main kat jenderam pasni....tumpang ye...teman leh tolong dayungkan....
     
  13. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    beli la sorang satu, selesa sikit. lgpun rm69 jew. ;D ;D ;D
     
  14. jommm...huhuhu
     
  15. LUNASIA

    LUNASIA Siakap

    yg harga rm69 tu rasanya tak sesuai la utk bawa jalankan tugas2 berat...

    klu setakat main2 tepi rumah tu sesuai la kot...

    biasanya inflatable bot ni...bahagian simpanan angin dibuat beberapa bahagian...
    maksudnya bukan pakai 1 lubang angin aja...sb klu 1 lubang aja..klu bocor memamg semua angin akan keluar...dan bot akan tenggelam

    biasanya sebagai langkah keselamatan,
    bot inflatable ni dibuat beberapa bahagian lubang angin supaya klu bocor 1 tempat...tempat lain masih menyimpan angin..so bot tak akan tenggelam terus..

    kena beli yg mahal sikit...baru meterial nya tebal...susah nak bocor...

    saya pn bminat dgn bot ni..
    klu ada kawan yang dah beli..
    bole kongsi kt sini...
    saya nak cari jg
     
  16. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    klu beli yg rm69 tu, risiko bermasalah tu tinggi
    lebih2 lg main area jenderam, mau bocor memanjang!!
     
  17. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    RIB ni apa ye?

    Apapun,
    Kalau kita beli yg murah seperti RM69, tak la rasa menyesal kalau rosak bocor atau hilang
    sbb melibatkan nilai yang rendah.
    Klu jenderam tu bolehla guna sbb tak berapa dalam dan kurang reba dlm air
    Tapi klu guna kt tasik besar atau sungai, tidak disyorkan atau tidak boleh.
    Melainkan jenis branded yang harga beribu tu, InsyaAllah bolehla
     
  18. LUNASIA

    LUNASIA Siakap

    RIB = Rigid Inflatable Boat
    bot pam anging la tu.....

    klu rujuk kt google...mmg banyak jenis ada...
    mahal murah pn ada...
     

Share This Page