Mancen Di jeti/pantai Pulau Tioman

Discussion in 'Info pemancing' started by atuxx, Jan 12, 2010.

  1. mhfiza

    mhfiza penganyir site.....


    wow...dasyat..tahniah tuan...
     
  2. binzainal

    binzainal Pelata

    Baru balik tioman 3h2m
    Saya kongsi apa yang saya tahu
    Lokasi : sun beach resort spa kampung genting
    Harga : rm88(bajet chalet. Ada kipas. No acon dan no heater. Nyamuk besepah memalam. Tapi facing laut 45°.)
    Rm128(std chalet. Ada acon n heater .beso sket biliknya. Ngadap laut. )
    Waktu pancing : air gerak pasang -pasang penuh; 10pm-2pg
    Port : jeti (hujung ke laut dan ke kanan)
    Umpan : roti gadenia dan sotong (rm5-10 sekor)
    Size mata kail mujarab : 4-6 (apollo size)
    Jenis ikan : ikan karang, yu bintik, todak size sedap dan sekumpulan telinga gajah 500-1000g/sekor
    .
    .
    Ingatan : ikan kat sini sekolah tinggi. Susah nak makan dan lekat. Rabut sepanjang masa. Sekali dapat hook telinga gajah tapi tak naik. Beberapa kali (suspect) ketarap/kerapu tapi putus.
    .
    bila dah pasang depa mmg xmau makan. Depa dok nganjing ja umpan. Lalu sebelah2 mcm nk makan tapi cium ja hahaha..
     
  3. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    betul3, ikan kt sini sekolah tinggi.
    Pernah jgk skali tu ngail mlm kt jeti tengah. Boleh tahan dalam air dia tapi susah nk makan umpan.
    Kebetulan mancing dlm gelap + bulan gelap, lagi la susah nak ngail.
    Dapat sekor telinga gajah je guna umpan sotong masakan yang restoran bagi (free je)
     
  4. binzainal

    binzainal Pelata

    betul Pak Syed.. memang depa amek diploma (ikan2) hehehe
     

Share This Page