Mancen Di jeti/pantai Pulau Tioman

Discussion in 'Info pemancing' started by atuxx, Jan 12, 2010.

  1. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    kena libas ngn joran xpo jngn kena cangkuk mata kt matakail sudaaaa...ala kassimmmm.
     
  2. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Bro Atuxx, cuba runding ngan Tekong Akob: 0139333050. Aku pernah manceng dari 0900 hingga 1500hrs mengunakan khidmat beliau di sekitar Pulau Tioman. Aku beri markah 8/10 untuk khidmat dan hasil pancing..... ;D ;D ;D
     
  3. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    TQ2..brape hinggit tuh..umpan cm ner??
    Mancen skitar tu ker pg jauh sket?
     
  4. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Cost RM aku dah lupa brapa...umpan sotong dah termasuk. Main sekitar Pulau dilubuk kerapu. Tapi lebih baik runding terus ngan dia pasal masa aku dapat khidmat beliau, aku dapatkan dari agen percutian. Ko tahu saja le, agen pun nak ngecet RM jugak.
     
  5. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    ooo...xde anggaran ker.kwn nk siapkn bujet..kalu bajet larik susah gak.
    Set sume kena bwk la yer..
     
  6. koleng

    koleng Siakap

    salam bro...tgk nk pg mana ag kt tioman...kwn klu kt salang slalu ag pg..ada mmber kt sana...3-4 thn lepas 1thn smpi 4-5 kali pg...kt sana slalu ada org mncing...kt jeti siap ada sewa joran..pastu kt ujung teluk dia berbatu n slalu org dtg mncing kt situ...bleh try ag klu bertandang ke salang.... ;D
     
  7. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Set permainan medium Bro pasal tekanan arus mungkin akan kita mengunakan ladung berat. Kalau lite tackle ngan ladung berat, mahu menangis kita karau nanti. Anggaran RM.....dalam 300 lebih. Speed boat fibre ngan capacity 4 pemancing. Set heavy takyah bawak...buat berat beg aje..... ;D

    Kalau nak tamak..he..he..he..buat apollo sendiri bermata berangkai 4 untuk kawan kita dibawah, Encik Kerapu.... ;D
     
  8. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Maaf kwn tanya..lite tackle di specifikasi kan cm ner??
    Kwn bru jek blajo mancen nih ;D

    Trima kaseh Tuan Koleng..kwn pon x tahu lg nk ke area maner..msh dlm siasatan (kos = transport+tmpt+mkn+mancen)
     
  9. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Ko cadang nak bawak set apa?
     
  10. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Kwn pon x pasti..tgk keadaan..sbb tu kwn buka tread ni nk dptkan info2 dr kwn2 yg tahu atau pernah pergi..kalu stakat mancen pakai umpan roti baek kwn bwk set mancen ringan ;D
    Mungkin nk bwk set bese2 jek kot pasai mls nk berembit2 ngn barang2 laen..
    Tapi kalu kena racun mungkin tukar plan kot..hehehe
     
  11. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Aku tak berapa pandai nak kasi spekfikasi reel dan joran tapi masa tu aku gunakan reel Daiwa Freams 4500 J (made in Thailand) dan joran Penn Power Stick (sea ranger SR821-MH 5'0''). Alhamdullilah takda masalah walaupun reel spinning tapi rod untuk multiplier sederhana. Nak tahu lebih lajut, cuba PM abg Wan Amildin Wan Ahmad http://www.pancing.net/index.php?topic=6298.0 . Abang kita ni dah tahap SIFU.


    Wan Amildin Wan Ahmad
    Hp:0127091565
     
  12. koleng

    koleng Siakap

    x hal bro...ape yg kwn tau kita kongsi...hehe...ikut pengalaman salang mmg ok....kt sana happening sket.......lau nk ada nite life kt sana ok....lau nk contact sana leh ag roger kwn....insyallah kwn leh kasi...bleh tanya mmber kwn trus bape costing smua...tanya x slh.. :)
     
  13. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    BEST 2 NI ADO MEMBERS PNET KEK SANUN .. ;D ;D ;D
    KELONG KO DAH INTRO KE....??? KO MASUKAN ALAMAT - HP DALAM BUKU YEK..
    SENANG MEMBERS NAK CALLING 2 KO KOK BULEHH LAHHH....HE HE HEEE..TQ ;D
    KOK KO DATANG K.L KO CALLING KITA ORG NO HALLL NYAA.... ;) ;) ;)
     
  14. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Betul tu bro koleng, Salang memang meriah tapi i lebih suka Tekek, maklumlah nak bercuti mau relak je, kalu orang ramai sangat pening pun ye ! Dah 4 kali ke Tioman, sekali je duk Salang yg lain Tekek !

    Ni kalu cukup vitamin 'M' nanti nak gi buat kali ke 5 ! ;D ;D ;D
     
  15. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    TQ Tuan Rossi n Tuan Koleng..

    Kwn akan usahakn mengontek bila kwn kompem nk pegi nnt..

    Kat Tekek chalet/resort mane yg best Tuan Manba utk santai2 dan ehem2 tido
     
  16. ajoharis

    ajoharis Marlin

    hang tuan atuxx bawa aje set 8k, joran pe 2-5, tali 40 - 50 lb 2batang
    set 4k, joran 10-25lb, panjang 7 kaki , tali 30 lb - 2 batang.... kira dah ok tu...
    kalau hang tak da set... kat kedai gemuk banyak... kalau ak kat permas pun ada.....
    kalau nak layan pantai bawalah joran paling kurang 8 kaki ke... lepas tu kawenkan ngan set 4 k.... dah molek tu...
    bila tuan atuxx nak pi.....
     
  17. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Kwn igt nk bwk joran yg 10kaki tu jek..kawen ngn daiwa liberty 4k..cukup la kot set tu sbatang.. KDN kwn pakai ambor jek lar xpon tukang baling roti..kih kih kih
    Kwn nk pi sblm CNY kot, murah sket..pastu da peak season..orang ramai+sume naik harga..
    Nk pi belah mane yek best sket..org putih tak ramai ;D ;D ;D
     
  18. ajoharis

    ajoharis Marlin

    liberty... itu dah cukup ganaz tu... layaran pun boleh naik... kalau 2 -3 kg......
     
  19. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Kwn target clown fish jek yg 10-15kg kihkihkih
     
  20. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Maaf bro atuxx, last gi Tioman 2005 kot, lama dah takut dah lain ! Tapi senang je, caru je Tioman dalam internet, macam-macam info dapat !

    Kalu pergi sendiri [ bukan gan family ], ambil je package, semua disediakan -- makan, minium, bot, snorkel ... cuma perlu sampai ke jeti Mersing dah !
     

Share This Page