Mancen Di jeti/pantai Pulau Tioman

Discussion in 'Info pemancing' started by atuxx, Jan 12, 2010.

  1. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Nk tanye kwn2 yg pernah g pulau tioman, kt sane leh mancen ker..
    Kwn igt nk pindah cuti2 kt sane bln dpn..
    Kang lotih kwn pikul girlfren joran sia2 jek kalu x leh mancen..
    Harap2 sapo2 leh bg info..
     
  2. BuGie

    BuGie ............

    ntah ler...ituhari kwn g tioman (kg.tekek) tak nampak lak orang mancen...

    nk tahu gak nih...kot2 bercuti kesana lagi.... ;D ;D
     
  3. ajoharis

    ajoharis Marlin

    pernah nampak org mancen kat jeti waktu malam... pakai joran 8-17lb, 7 kaki, reel 1k, pakai mata yg amat halus....... umpan roti...
    cara mancen tabur roti dulu... lepas tu baling pancen... lepas tu dia mesti makan... tak tahu ikan apa tapi bentuk macam kitang... saiz dlm 4 ekor sekilo...(June 2009... kalau tak silaplah...)
     
  4. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Saya rasa mana-mana jeti pun boleh mancing kecuali yg kat Taman Laut !

    Kalu jeti Taman Laut leh kasi kita mancing, RM50 sejam pun no hal punya ! Ikan sini lebih pada air !!!

    Saya dah ke sana empat kali semenjak 1988, tapi bukan utk mancing, bercuti je ! Cuma kali ke 4 tu ada le try kat jeti Kampung Tekek. Seperti bro ajoharis kata, ikan kecil banyak, yg besar belum rezeki lagi !

    Bro Bugie kalu nak cuti ke P. Tioman kena pergi cepat sementara batu karang sana masih cantik n belum rosak!
     
  5. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Kwn ada terbaca kt info dr website kt sane x leh mancen 5km ke batu ke x pasti sgt area pulau..tu utk kt laut la kot..kalu kt jeti dia x bg tahu lak..
    Mancen fish clown kot kt jeti tu;D ;D
    Kwn sajek jek la kalu bosan2 duk sane 3h 2m leh gak wat aktiviti keluarga mancen suke2 mlm2.KDN kwn pon minat mancen..
    Ade yg siap pakej mancen skali 9am-4pm dlm 350++ sorg la minimum 8 org. Siap chalet mkn minum ngn umpan. Rod+reel kwn x pasti.
     
  6. ajoharis

    ajoharis Marlin

    350 3h2m.... siap makan + minum + chalet + mancen + macam boleh dengo aje tu.....
     
  7. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    "FISHING PACKAGE rm320 perpax...minimum 8 pax package include: 2 ways ferry transfer 2 night accomodation 5 meals and baits/ice fishing trip from 9.00am to 4.00pm" dia tepek kt facebook..
    Kwn lom contact detail nye psl seketari kwn lupebaru nk byr bill tipon.. ;D
     
  8. hazwan

    hazwan Peace

    Buleyy honeymoon lagi sekali wooo~
     
  9. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Tiap2 bulan pon buleh..kalu poket nye lebat lar... ;D
     
  10. besi hamis

    besi hamis Guest

    Ko pun tak cakap kat mane ko nak pergi...
    1)Kat kampung tekek biasa orang tak mancing kat jeti pasal terlalu sibuk (kebanyakan orang turun tekek untuk
    jungle tracking hingga ke berjaya/juara).Biasa orang port kat batu hujung skali...naik jeti belah kiri....depan chalet tinggal (kalau ada lagi)
    2) Kat kg.mukut pulak banyak gak orang mancing tapi orang kat sane ckp bahaya mancing malam..ada penunggu...hehehe
    3) Kalo kat genting takleh mancing..pasal tuh port mandi manda.
    4) Kalo nak bes mancing kat berjaya tuh la...yang orang gasak snorkeling tuh...ikan bagak2 tuh....hehehehee
     
  11. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Kwn pn x tahu nk g bahagian mane..
    Nengok package mane yg sesuai ngn bajet...
    Baru nk survey2 jek nih..
     
  12. rossi

    rossi Kih..Kih..Kih..

    Bro Atuxx kalau nak layan manceng suka2 kat jeti, pakai lite tackle pun dah cukup. Banyak ikan karang size juvenil. Umpan pakai roti Gardenia yang dikempal2 pun boleh tapi kalau ada duit lebih boleh sewa bot fiber untuk manceng sekitar pulau. Insya Allah ada rezeki kerapu kasar. Tetapi itu cadangan manceng siang hari, untuk dimalam hari tak pernah try lagi..... ;D
     
  13. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    TQ tuan Rossifumi..sewa bot tu brape utk sehari. Kwn ade bace 1 hari mancen sewa bot RM600.Mhl tu kalu nk mancen 2 org jek..huhuhu
     
  14. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Bro atuxx, harga bot tu selalunya kalu musim cuti memang mahal gila. Tapi bro boleh cuba slow talk gan tekong, bagi sebab kenapa bro ingin bayar sekian banyak je [ mungkin bro nak mancing halfday je, nak sekitar dekat pulau je ...], saya rasa semua boleh kawtim, kan dia orang nak cari makan je yg kita nak lepas gian je ! ;D ;D ;D
     
  15. ajoharis

    ajoharis Marlin

    ikan bagak2 .... hi hi hi....ikan warna warni.....
     
  16. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    Kwn nk mancen ikan yang pakai bikini two piece tuh...kih kih kih
     
  17. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Yg bikini tu area Berjaya ada kot ? Kawasan lain jarang nampak !
    Tapi jenis 'ikan' ni umpannya RM tu yg problem !
     
  18. ajoharis

    ajoharis Marlin

    kalau yg 1 pc pun ada juga.... kih kih kih...
     
  19. atuxx

    atuxx Majulah sukan memancing utk Negara

    huh ade jugak ker..kat area maner tuh ;D
    Nnt kwn bwk camera SLR digital amik gambo tepek kt cni :D
     
  20. ajoharis

    ajoharis Marlin

    masa tu pi bujang tahun 90 an...
    la ni kalau cari 1pc mahu kena libas ngan joran..... kih kih kih
     

Share This Page