MANA NAK SAMBUNG NI?~

Discussion in 'Keluarga' started by youred83, Jan 16, 2013.

  1. youred83

    youred83 Siakap

    salam semua ahli pnet, saya ada sedikit masalah yg nak diutarakan, saya baru habis asasi UIA, tp kat main campus kursus yg ada tak meyakinkan.
    jadi saya apply UNiKL untuk bidang shipbuilding, tp ibu saya minta msuk UTP, kalau kat UTP, kursus petroleum geoscience je yg saya minat. so nak tanya pendapat sahabat semua, ke mana patut saya tuju, dan petroleum geoscience tu cerahkah peluang pekerjaannya? ??? ??? ??? ??? ??? ???
     
  2. ejoy_burger

    ejoy_burger Marlin Staff Member

    ermmm.. x dapat saya nak membantunya ni.. insyaAllah ada nanti sahabat2 kita akan bantu ni..
     
  3. khairible

    khairible Marlin

    tuan youred piley jurusan petroleum geoscience.. prospek..?
    gajirun dalam 5 angka jugok sebagai geologist dengan petronas dok silap..

    kengkadang meme "mother knows best"... ::)::)::)
     
  4. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    hhhmm...prefer petroleum geoscience jugok....

    tp apapun bergantung pada minat la... klau dh tak minat..jgn paksa diri..nanti sekerat jalan..
     
  5. wan82

    wan82 Marlin

    tgk minat tang mana..janji ada minat... ;D
     
  6. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    pendapat saya..cari peluang kerja yg kemungkinan besar kita boleh sesuaikan diri dengan nya,..lagi bagus kalau memang minat kita. ;)
     
  7. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    course tu mmg tak ramai yang ada....sebab.....perlukan fokus yang tinggi dAn paling best leh main air laut................hhrhehehe...kalau grad dari UTP......conform dapat kerja..........ada seorang lectrurer saudara baru mengajar situ(UTP) yang khusus mengajar petroleum....hehehhe...namanya rasanya DR. Liew..tapi kursus tu mmg mencabar dan berbaloi2...jgn jadi mcm saya belajar Engineering..tapi hati suka photograpic...huhuuhu
     
  8. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    he he he..tak selalu nya apa yg kita impikan dan kita minat tu kita perolehi ..kan zal..
    aku sendiri pun belajar management tapi keje kilang je ??? ;D
    lama gak aku nak sesuaikan dengan kerja aku :p
     
  9. shereks

    shereks Tenggiri

    tuan youred...

    kalo boleh pilih yg kita minat..nanti keja pon happy...untuk long term ;D ;D ;D ;D

    apopon...redha mak tu yg trbaik ;) ;) ;) ;)
     
  10. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    aku pun sama juga...ada degree...tapi mula kerja jadi kuli.............aje...tapi pengalaman tu penting
     
  11. pancinglama

    pancinglama Administrator

    betul kata tuan cd, semua bergantung pada minat. itu paling utama.

    bab prospect geoscience mmg bagus, sy boleh confirmkan bab tu. nak aim nak join petronas result kena baik. cgpa 3 keatas. bawah 3 mmg susah nak lepas.
     
  12. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    betul cakap TUan Pancing Lama...........tapi UTP akan tawarrkan full scholarship................kalau dpt masuk sana.......tapi nak masuk..........mmg payah.......
     
  13. rizal_p2

    rizal_p2 0134261004

    sokong tuan GM, ikut minat tuan, nnt hepi je kj... ;D ;D ;D
     
  14. PewiraSesat

    PewiraSesat Bereh bohhhh

    UTP boleh casting PB... Hehe..
     
  15. Joe

    Joe Marlin

    Beb, usia sebegini kau dah kena ada halatuju dalam hidup kau dan sudah semestinya ada wujud analisa kritikal dan rasional dalam minda kau yang boleh kau buat keputusan.
     
  16. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    LIKEhehehe ;D ;D ;D
     
  17. PewiraSesat

    PewiraSesat Bereh bohhhh

    Saya adalah Graduate UTP dengan Bachelor of Engineering Civil majoring in Structural Engineering.. ;D

    Sepanjang belajar di UTP, bag pandangan saya adalah satu tempat menimba ilmu yang sangat bagus..
    Dengan facility sangat lengkap, lecturer byk pengalaman dan dibelakangi oleh syarikat gergasi minyak Malaysia iaitu PETRONAS.. Insha Allah jika anda graduate dengan minimum 2nd class, industri akan mengejar anda untuk bagi kerja.. ;D

    Jika anda betul2 dapat course Petroleum Geoscience, anda mempunyai masa depan cerah bagi masa 30 tahun lagi jika di unjurkan berdasarkan market semasa kerana bidang ni pekerjanya being paid well :eek: :eek:.. Cuma pastikan anda dapat sponsorship, kalau tak berdarah sket nk bayar yuran tu ::) ::) ::)

    Realitinya, saya yang berkelulusan Civil Engineering pun kini bekerja di sebuah syarikat petroleum gergasi di bahagian business admin (tiada kaitan langsung dengan Civil Engineering).. Ini menandakan apa2 jua kerja di masa depan nanti, yang paling penting adalah rezeki HALAL.. Ikut apa yg anda belajar di Uni adalah no 2..

    Apa pun, saya kesal belajar di UTP hanya kerana satu perkara.. Melepas casting PB, Ruan, Toman, Sebarau lombong dan buru rohu, patin :'(.. Ini semua akibat lambat mula memancing ;D ;D..

    Nasihat saya, apa jua pilihan anda.. Pastikan anda minat course tu.. Jika dapat course tak minat, paksa diri anda minat kerana tiada U turn dah pasni.. Anda harus graduate dan habiskan pelajaran anda (kecuali anak jutawan, boleh bayar yuran senang2)..
    Jika anda gagal buat pilihan, sila ber Istikharah mencari petunjuk dari Allah.. ;)
     
  18. youred83

    youred83 Siakap

    tuan joe terima asih atas nasihat. buan apa malu bertanya sesat jalan. tp ni buan sesat jalan biasa. ni jalan Kehidupan ni. hehe.
     
  19. youred83

    youred83 Siakap

    terima Kasih abang2 seKalian. itulah. saya jarang dengar tentang prospeK Kerjaya geologist ni. itu pasal saya tanya. alang2 Ke UTP boleh cari lesen PB.hehehehe.
     
  20. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    Semoga berjaya dlm hidup..agar mimpi jd nyata...
     

Share This Page