Mana Dapat Nickname Anda???

Discussion in 'Kedai Kopi' started by ejoy_burger, Jul 24, 2009.

  1. tuntungturbo

    tuntungturbo Marlin

    Nak tepek gak laaa...

    Nama Penuh : Helmy Shah.
    Nick name biasa member : tuntung
    Nick name kat Pnet : tuntungturbo

    Nape dipanggil tuntung ?? entah laaa...dari sekolah rendah lagi...asyik lambat je kot...kui3...
    Tambah turbo kat belakang sebab nak bagi laju laaa..ekekekekeke..
    Tp sebenarnye....kawan dari kecik memang giler keta sampai skang...
    Pernah dok kat bengkel 3 ari tak balik umah sebab nak siapkan keta race...
    Pernah keje kat bengkel selama 2 minggu je tanpa gaji semata2 nak tengok engine ape keta race kat situ pakai...
    Tp skang dah tambah satu lagi...giler powil plak & mancing...
    Hehehehe... ;D ;D
     
  2. bocek

    bocek Where do fish keep their money? In the River Bank

    SALAM...
    saya pon nak mencelah juigak ni yo...
    ni kisah nya perihal "bocek". [jangan kutuk lebey-lebey yer...sensitip tau...hahahaha]

    "APO ngumpan anak bocek,
    anak cacinglah ngolang-ngolang,
    macam mano ayo nak manjek,
    bocek kocik yo bolun godang.
    Kaie pendek tali eh panjang,
    poie memancing di waktu siang,
    anak bocek umur eh panjang,
    dapek yo lari colah menciang... Alah bocek"​


    TRANSLATE DALAM BAHASA MELAYU BIASA​


    "Apa nak diumpan anak haruan,
    anak cacing bergerak-gerak,
    macam mana haruan nak panjat,
    haruan kecil belum besar"
    kail pendek tali panjang,
    pergi memancing waktu siang,
    anak haruan umurnya panjang,
    dapat lari di celah pokok pisang"​

    bocek itu wujudnya di dalam sebuah lagu rakyat di negeri kelahiran saya :)) di dalam lagu rakyat tadi, banyak pengajaran dan pelajaran yang di perolehi. Dan tak di nafikan, sedikit sebanyak, sy dan bocek ada persamaan nya...hahahaahha...

    *****
    OKAY...Jadi korang tahu lah kan, bocek tu mende??? ??? Bagi sesiapa yang berasal dr negeri sembilan tu, lagi lah dia orang tahu kisah bocek ni mcmana...hehehehe...​

    nama betul saya : osman nomas shaharuddin
    kalau di facebook tu nama nya osman nomas :p
     
  3. matakeli

    matakeli Tenggiri

    teman x ler glamor sgat tp nickname teman dpt dr kekwang yg mengelornyer sbbnyer bila teman mula2 cebor diri ngail darat bila pegi je mesti dpt ikan keli pendek citer dapat ler gelaran matakeli hihihi....
     
  4. matakeli

    matakeli Tenggiri

    bila ngail je ikan darat mesti teman dpt ikan keli
    pendek citer.........teman ler hero keli
    jadi dapat ler... nickname teman

    MATAKELI......


     
  5. panda_bear

    panda_bear save gaza

    nama rofaizalhamadi bin zainol skit punye sedap ke nama....ada ke deme ni panggil komeng.xpatut xpatut......maklum la dalam family agak terjal skit...dapat la gelaran tu...sebenarnya nak suh orang panggil brad pit...bleh ke????
     
  6. gobeks

    gobeks Jemuduk

    Cerita nama Gobeks dipakai masa di tinkatan 1(tengah 1970an). Puncanya bila member datang rumah (Rmah nenek le..) member nampak, ayik nak main gobek (gobek sireh) pada hal tolong nenek gobek kan buah pinang untuk nenek makan sireh..sebab nenek x larat. Bila member tanya..sya cakap tgh gobek sireh..Lepas tu bila main bola-member jeriklah ..gobekkkk !! kasi robekk....golll
    Pas tu..melekat..dan pakai kat email sampai hari ini...
     
  7. apisv2

    apisv2 [facebook/apisv2] duk Melaka [whatapps 0199099432]

    version2.hahaa >:)
     
  8. JINPEKAN

    JINPEKAN nak turun sms 012-3419008

    nak selit gak..nick name jinpekan..sbb ramai kwn2 ckp.....sya jahat mcm jin...lepas tu duduk area town..tu yg jadi jinpekan..or townjin...xde la jahat mana pun..cuma nakal je. ;D ;D ;D ;D
     
  9. dedak bachang

    dedak bachang chek suka mengai!!!

    bab nick name saya ni saya pon pelik memikirkan mcm mana blh terpakai DEDAK BACHANG....sebab masa tgh search bab pancing dulo2 terjumpa pnet ni..dah tu terasyik baca ttg cara buat dedak main air tawar....mula2 tergelak sbb 1st time lps tu tgk ada ahli yang tepek gambar baik punya...GULP....telan airliur je la.....trus minat nak buat dedak main air tawar wlupun dikelilingi air laut....so bila nak register pnet jenuh le memikirkan apa nama sesuai n unik agar mudah ingat...last skali hah!! tudia sekali DEDAK BACHANG yg melintas....
     
  10. kaklong jigger

    kaklong jigger Jemuduk

    assalamualaikum...

    nak jugak inteprem...cambesh topik ni....

    nama dlm i.c fatihah... bila panggil kaklong ni kompom2 la ank sulung... 13thun yg lampau...hehe.. sy ni cuma pompom girl bf dok mancing(sekarang da jd husband la)... umh dia mmg dekat ja dgn sg. tiap2 petang mmg dating pun tepi sungai la smbil memncing...time tu masih muda rumaja(budak2 la) pakai rod puyu je layan mancing lampam, sbb mak dia otai pekasam so lampam jd pilihan.... dah kapel n dating 5thun spai smua org kg dia pun dah kenai n smua pnggil kaklong.. (bkn spt abang long dlm filem k.l gangster).

    bila dah kawen, kadang2 ikut la hubby p mancing sbb boring dok kt umh sorg2(ank xdk lg). satu mlm tu dah mmg boring sgt, sya kacau la joran hubby...saja pegang2 sambil dok enjut2 joran tu(umpan ank ikn hidup) n ckp kt hubby...adoi sakitnye kau cucuk belakang aku... tiba2 ngep ikn sentap...kayuh2 naik la ikan ubi a.k.a ikn ketutu.... time tu mmg xkenai la ikn ni sbb slalu hubby dok membottom je asik dpt belida n keli.. start ari tu hati sudah syiok la...start la blajaq skill jig.

    bbrapa thun mancing brsama hubby n ahli2 komplot yg lain... sy xpenah tukar teknik, mmg jigging ja. bila jig msti hasil pun brg baek...majoriti ikan ubi la...kadang2 keli,belida n haruan sambar gak...sebab tu la dowang pnggil saya kaklong jigger... klu sya mmbottom kompom la sgkut kt bottom tu...xpasal2 kna ikat perambut len plak... nasib baik kaklong jigger, sedap gk dengar...klu downg pnggil kak long ubi kompom trus tukar profesyen...
     
  11. NAMA ISKANDAR .. DAPAT NICK NAME DARI KOLAM MEMANCING DANAU PINGGIRAN .. SO JADI LA PEMANCING DANAU ..HEHEHEHE
     
  12.  

    Attached Files:

  13. Azan89

    Azan89 Memancing sampai lebam

    salam..

    hehe cm best je cm sonok je tajuk nie..

    nama penuh: Muhammad Shahrun Azlan
    nickname: Azan89

    asal azan? bukan azan bang tuh.. hehe..

    - pasal banyak kawan nama alan.. sekali panggil "alan" sume pandang.. hahaha.. pk ubah sikit.. azan.

    asal 89?. minat no nie ta taw nape bukan tahun lahir.. tuh jadi Azan89!. hehe..
     
  14. GF-S

    GF-S Bilis

    nama team
     
  15. Nama panggilan > Hariz
    Asalnya nama tu mak pak saya yg bagi. jadi melekat la sampai dalam ic. Mohd Hariz Razali.

    Tapi mana stadi dlu memberr panggil > Pak Cik Kayo or Kayo

    Sebab tak pernah tkde duit kot.. Sebenarnye bukannye apa.. Tkde la loaded sentiasa, cuma perbelanjaan sentiasa di tahap minimum dan tak hisap rokok. Sebab tu bajet kewangan ada je..
     
  16. ibnu batuta

    ibnu batuta Bilis

    Assalam..
    nama saya Daim Darson.
    nick name : Ibnu Batuta.


    ibnu batuta merupakan seorg pelayar islam yg hebat.
    beliaulah yg menemukan benua amerika dan kebanyakn puak2 indian di amerika memeluk agama islam..
    hingga sampai puak org putih yg melakukan penghapusan etnik..
    tgl la red indian yg saki baki ni..
    cheeroke adalah salah 1kaum indian di amerika yang menganut agama islam 1 masa dahalu.
    di islamkan oleh ibnu batuta..
    sekian..

    =)
     
  17. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    syok pulak baca kisah2 nickname ni....

    kasi BUMP la satu kali.....

    jom kengkawan lain..share la mana korang dapek nickname tu....huhu
     
  18. Anak Angler

    Anak Angler caster tegar abadi....

    nama asal: azim
    nickname lama: anak angler
    nickname baru: jimmyboy

    hehehe. sbnar2nya nickname kat lua ajim/jim.. namo jimmy ni wujud lopeh join group RC ekekekee. elok2 namo ajim teruih melekat jimmy. boi tertambah sobab dlm group RC den paling mudaa. heee. ;D dolu2 nickname anak angler, asal namo ni sobab ayah den pn kaki pancinng, dan den anak dio, omputih sobut "anglers" utk kaki pancing ni, jadik den pn gabung la anak+angler jadik anak angler... itulah kisahnyaa.. hee
     
  19. matjoran79

    matjoran79 MAJULAH SUKAN MEMANCING UNTUK NEGARA 013-6739556

    Assalam semua geng pnet,. :D
    serba sedikit ttg sye ;D
    nama betoi sye: Rohaizad
    nickname sye: matjoran79
    sye dpt idea untk nickname sye ketika mula2 register kt pnet dri email sye ya itu matdaiwa79,
    mase tu dok pikir takkan nk letak name email sye ;D,
    pikir pnye pikir haaaa idea mai dah nk letak la rod daiwa 6-10lb yg sye bru bli,.
    tapi kelakor la pulok,kemudian idea sye mai lgi maka sye gabungkan mat+joran+thn kelahiran sye,,.
    maka dengan rasminye sye daftar nickname sye di pnet sebagai matjoran79 :D :D :Dekekekekeek
     
  20. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    salam semua
    nama sy skano (president Indonesia) la katakan..hhuhu
    nick name : hanok hikang
    punca dpt nama tu sbb byk saing org ganung kt tempat keje..
    baru2 ni bagi anak toman 1kg lebih kt member ganub buat bela dlm akuarium ..dok sebut2 hanok hikang...
    lekat slalu...HANOK HIKANG.. ;D ;D
     

    Attached Files:

Share This Page