maksud PE pada rod

Discussion in 'ROD aka. JORAN' started by ojang, Oct 23, 2010.

  1. ojang

    ojang Phone : 012-6414733

    otai tlg g tau ha... ponin palo den.. kalu dah ada topic ni tlg pastekan link dio... PE la adoiii... kojap2 lbs la.... menyusahkan tol..
     
  2. tawau

    tawau 0176057781

    kalau salah tolong betulkan....

    contoh:pada joran ada: PE3-PE6
    maknanya kesesuaian tali utama adalah 30lbs - 60lbs... ;) ;)
     
  3. tenryu

    tenryu NIK: 019-252 1413

    Bro Ojang..
    Jangan salu poning2 kepalo..
    Kalau poning, OFB leh ubatkan..

    Sebenarnya maksud PE pada rod ialah tali yang sesuai dgn rod tuh..
    Sama gak kalau dia tulis lbs (kengkadang tulis line wt), maknanya tali yang sesuai dgn rod tuh..

    Yang bezanya ialah kalau PE tu, standard Jepun..
    Lbs (pound) tu standard Amerika dgn British..

    Sebagai contoh, kalau joran ada tulis PE1~3, maknanya tali yang sesuai ialah tali yang no.PE nya no.1~no.3.. (tali yg tulis PE ni tak byk jual kat negara kita..)
    Kalau joran tulis line wt: 6~12lbs maknanya sesuai pakai tali 6~12lbs..

    Disebabkan kat negara kita kurangnya tali yang bertuliskan PE, jadi cara yang paling mudah ialah macam bro Tawau bagitau sebelum nih..
    PE3~6 = 30~60lbs..

    Ada juga yang bertanya, boleh ke pakai tali yang lebih besar dari yg tertulis pada rod..
    Boleh, tapi sesuai ke kalau rod halus pakai tali kasar..
    Kena bersesuaian lah, kan??? ;)
     
  4. tawau

    tawau 0176057781

    tu dia info yg lengkap....tqvm...tenryu..
     
  5. rm28

    rm28 Pelata

    gud info...
     
  6. ojang

    ojang Phone : 012-6414733

    cantik.... tq ;D
     
  7. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    alhamdulillah... baru eden faham...
     
  8. ojang

    ojang Phone : 012-6414733

    amin... paham dah ko.. nanti blanjo den mkn...buleh..... susah ni kasi translate... ;D ;D ;D
     
  9. WISE80

    WISE80 ReD DeViL

    tqvm tuan2 for good info
    tuan tawau ada trip ka
    hehehe
    salam perkenalan
     
  10. ojang

    ojang Phone : 012-6414733

    salam
     
  11. tawau

    tawau 0176057781

    esok pi kola linggi....port dickson....insyaallah...
     
  12. Papa Bear

    Papa Bear Gone Fishing

    Bro Ojang, ini sedikit lagi tambahan pengetahuan bersama kalau rod itu tercatit PE 3-6 atau 30 - 60 lbs, tak semestinya kita gunakan tali 40 hingga 60lbs. Itu mengundang masalah, misalnya rod boleh patah, kedua kita mengurangkan jangka hayat rod. Setiap rod mempunyai back-bone kalau kita kerap gunakan line yg terlalu kasar, misalnya rod PE 3-6 kita gunakan line PE4-6 kekuatan back-bone rod akan semakin menurun, rosak atau patah. Sini saya cuba jelaskan rod PE 3-6 sebaik-baiknya kita gunakan line PE3 atau 30lbs, reel drag kita set pada 1/3 ya itu 10-13lbs kalau gunakan line 30lbs. Kekuatan line mesti di bagi tiga = 10, 20 dan 30lbs. Misalnya kalau kita salah setting atau full drag line akan putus joran tak akan patah. Cuba kita set reel kalau kita gunakan line 40,50 dan 60lbs. 40lbs= 13. 50lbs= 17 dan 60lbs= 20.
    Perhatikan line 30lbs yg di tanda merah. Jadi kalau joran yg di tandakan PE3-6 ambil angka yg di depan 3 itu bermakna joran itu adalah 30lbs class rod sesuai utk line 30lbs jgn lebih. Tapi hati2 ada rod yg under rated atau over rated. Kalau over tak jadi masalah.
     
  13. ojang

    ojang Phone : 012-6414733

    wokey noted... tima kasih papa bear
     
  14. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    tumpang sekaki tuan rumah :) ;D

    yang teman tau:

    1lb = 0.45359kg@453.59gram :) ;D

    10lbs = 4.5359kg :) ;D

    Teman ape2 joran,teman sebat aje tali 20lbs :) ;D

    xtau pulak ado petua2 yg bagus untuk dipraktikkan :) ;D
     
  15. WISE80

    WISE80 ReD DeViL

    sama le saya ni.... ;)
    sumbat je pakai tali pe pun, tapi saya ingat yang berat line tu... ingat ditulis untuk berat tangsi kot
    bukan tali braided, tangsi dgn braided kan tak sama berat, ??? ??? ???
    tali braided lagi ringan dari tangsi ni,
    so fikir2 dan renung2 la
    selamat memancing
    hehehe
    iklan la pulak ;D
    tuan2 tolong jelaskan dan betulkan kalau ada yang tersilap ye
     
  16. tawau

    tawau 0176057781

    noted

    noted

    penggunaan tali bergantung pada lokasi....laut dalam / muara / sungai dll... ;)
     
  17. WISE80

    WISE80 ReD DeViL

    betul tuan
    tapi saya ingat yang ni buat rod masa tangsi famos dulu hehehehe :p
    skg ni orang dah gila main braided
    sori tuan ye kalau saya ni banyak tanya pulak..
    saya budak baru nak belajar
    sikit2
    lama2 banyak la pengetahuan ni
    tak betul tuan macam tu
     
  18. tawau

    tawau 0176057781

    DUA2 PON OKEYYYYYYYYYY
    CUMA PENJAGAAN DAN KETAHANAN BEZA... ;) ;)
     
  19. ojang

    ojang Phone : 012-6414733

    den pun sudah tuka pakai braid... pelan2 kasi tuka... takmo putih mata ma
     
  20. tawau

    tawau 0176057781

     

Share This Page