Makanan Halal dan yg tidak halal (Halalan Thoiyiba)

Discussion in 'Rohani' started by batu satu, Nov 2, 2010.

  1. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    Salam semua...Mencari yg halal tu wajib bg muslim...Tetapi kekadang ade gak yg kita terlepas pandang...

    Banyk kita dengar tentang makanan yg selalunya....yg ni xboleh makan,yg tu boleh makan...Hope kita dapat berkongsi sebagai langkah untuk kita tidak termakan benda yang tidak halal....

    Sebagai contoh,saya pernah mendapat email makanan yang tidah halal dimakan disebabkan terdapat campuran benda yg tidak halal....xtau betul atau tidak.....

    1)Laici tin AAA

    2)Minyak sapi QBB
     
  2. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    QBB....ADA BAHAN2 DARI BINATANG TAK SEMBELIH.... :-\
     
  3. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    emmmm ::) ::) ::)
     
  4. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    Lagi satu restoran Johny....
     
  5. ras

    ras ras@pancing.net


    apa citer restoran ni???banyak orang islam kerja kat situ di tempat den
     
  6. tometo_men

    tometo_men Marlin

    OLD TOWN WHITE COFFEE ..pon tak ada sijil halal...
    supplier ayam bukan islam..tp ramai yg makan disana...hmmmmmm entah lahhh
     
  7. ras

    ras ras@pancing.net


    ramai yang x perasan atau buat2 x perasan ni???
     
  8. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "


    owh.... :eek:
     
  9. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    herannnya kenapa sampai jd gitu yaa ::) ::) ::) saya pun pernah dgr dr kawan2 tp kesahihanya saya xpasti, tp Alhamdulillah saya serta keluarga xpernah lagi masuk kat dlm kedai tu ;D ;D ;D
     
  10. abdullahh

    abdullahh Marlin

    Sijil Halal ada tapi bukan dari Jabatan Agama...mcm mana tu?Den pernah tanya sijil yg dikeluarkan dari syarikat tersebut..Jawapan yg Den dpt...Tak di iktiraf...So kengkawan semua....Pikir la sendiri....
     
  11. tawau

    tawau 0176057781

    Sijil Halal cukup syarat jer....
    operasi penyembelihan dan prosesan maupun bahan campuran....
    kadang kitapon tak tahu/faham maknanya...main bedal je asal nampak cap ayam....heeeeeee ??? ???
     
  12. batu satu

    batu satu Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

    jom kita terjah ;D ;D ;D
     
  13. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

  14. ajoharis

    ajoharis Marlin

    macam mana ngan McD... ari tu sibuk kata tak halal....
     
  15. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    ::) ::) ::) emmmm camna ya ;D ;D ;D
     
  16. ajoharis

    ajoharis Marlin

    masalahnya ada yg kata ok...
    ada yg kata tak ok....
    dah lama gak tak makan kat sana.... rasanya lepas isu tu keluar....
    lagi 2 tempat macam ada terdengar tak da sijil halal... starbuck ngan buger king.....

    ps.: comfirm ke johnny ngan old town.... kalau gitu kawan masukkan dalam list yg tak pi...
     
  17. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    itulah saya pun kompius.. dah lama pun xmasuk mcD ni ;D ;D ;D
     
  18. Joe

    Joe Marlin

    Johny ape nih?? John Johnny Jonathan ke?? ??? ??? Yang stimbot tu ker??
     
  19. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    mintak tuan tanah wat list kat 1st page...............
    senang nk tgk..............
     
  20. wonderpets

    wonderpets "apa yang penting KERJASAMA"

    salam'kum

    MC'DONALD
     

Share This Page