LPBC: Gewang tak blh pi jauh.....

Discussion in 'CASTING' started by bulu_idong, Jun 9, 2012.

  1. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Nak tanya pandangan otai baitcasting...

    Abg BI guna seahawk bass 103L slps lama layan spinning reel.... Ambik yg murah dulu sbb nak bljr....
    Setting:
    Rod: 5' 6" Poundage 8-17lb, min lure weight 7g
    Line: Mono 10lb... (Diameter 0.21mm)

    Abg BI dah blh kurangkan birdnest....sudah ada sedikit mahir menggunakan thumb utk elak bihun....
    Magnetik brake dah set pada 5....

    Masalahnya bila abg BI lontar gewang (overhead).... Tak blh nak pegi jauh.... Hanya dalam 30fts saja.... Berat gewang 8g

    Mcm mana nak cast jauh lebih jauh sedikit????....
    Ada yg kata kena tune... Tp pada pandangan abg BI....setiap produk yg dikeluarkan telah dikawal dr segi kualitinya dan boleh digunakan tanpa pengubahsuaian....

    Minta pandangan....
     
  2. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    tahniah abang B.I... dah mahir dgn LPBC... saya pun mcm abang B.I gak dulu... start dgn seahawk bass...

    apa yg saya bleh catch up, knp lure tak pegi jauh... brake no 5 tu yang abang B.I set, cut off sblum spool bleh pergi lagi...

    cuba set 0 brake magnetik tu... ketatkan spool knob yang tepi... kemudian longgarkan sikit demi sikit sambil pegang rod secara vertical dan release thumb yang nak lontar tu. biarkan lure jatuh ke tanah... kalau spool tak over-pusing (hehe tak tau nak guna sentence apa), maka ok dah tu... set kan brake no 3 @ no 2 ker...

    dan buat lontaran ke spot pilihan... tak perlu force cast... relax jer...

    comin' soon abang B.I kena try LPBC yang centrifugal brake plak... mmg beza lure terbang...

    saya dah lama tak pegang bc... bila nak kembali aktif pun tak tau... ;D
     
  3. abu_melayu

    abu_melayu اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي ÙˆÙ

    Nak jauh kena tukar mesin mahal tu,tak pun buang magnetik terus,alternatif cari mesin 2nd yg ada centifugal,kalau rasa berani dan mampu angkat je yg ada suis " longcast " mcm DC atau Z2020 atau T3,pilihan lagi nak taraf tukar bearing seramik :p :p
     
  4. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Maksud tuan nett yg abg BI fhm....
    Kita mulakan dgn magnetik skala 0 atau off terus...
    Then ketatkan control knob hingga gewang jatuh dan spool tak overspin.... Mcm tu kan....

    Knp ramai yg ckp guna centrifugal lebih syok.... Ingat nak cari banax zest seketoi buat praktikal...hehehe....

     
  5. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Masalahnya tak mampu tuan....kuikuikui...

     
  6. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    tahniah tuan BI dah ade perubahan boleyy guna LPBC sekarang ni ;) ;) ;) ;D ;D ;D
     
  7. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Tq tuan TM...
    Harap2 masih blum terlambat.....kikiki...
    Menuntut ilmu org tua2 kata sepanjang hayat....
    Masa muda2 dulu tak mampu.....

     
  8. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    a'ah mcm tu la... saya dulu blajar dgn sifu-sifu pnet mcm tu gak, style set nya... lpbc magnet brek ni, function jenis cut-off distance cenggitu... sedap layan lure berat ok... spoon especially...

    banax zest brp harga abang B.I, alang-alang cari shimano caenan, air tawar + air masin boleh main... performance ok... harga pun consider lagi... stock tak pasti, masih ada atau dah phase out...

    p/s: lpbc level pertengahan dah ok, boleh landing mama toman satisfaction...
     
  9. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Gitu ropenya...
    Sbb dgn hasil pembacaan...teori saja buat abg BI konfius... Takde penerangan secara step by step....hehee...
    Mana yg dulu...mana yg kendian tak dijelaskan...

    Banax zest range dlm Rm100-120 kt TCE..
    Caenan ada jgk ternampak... Mahal le skit... Kt sini RM270...righthanded aja yg nampak...

    Lagi satu abg BI nak tanya.... Rod tip main peranan jgk ka... Abg BI rasa rod yg dok guna ni keraih skit....

     
  10. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    tgk poundage cun dah... rod apa abang b.i guna...

    biasa kalau rod abu, agak stiff (keras)... kecuali veritas...

    http://abugarcia.com/products/rods/veritas
     
  11. gero5217

    gero5217 name:azrul panggil jer gero

    klu ikut tarik satu break leh baling jauh dgn lure 7g.....cuma buat permulaan elok sidecast....dh terer leh try ovehead cast.......pendapat dak setahun jagung baru pakai mesin atas.... ni... ;D
     
  12. jai peon

    jai peon Marlin

    salam....
    wa bukan otai....
    tp nk kongsi ckt...
    kalau salah tlg tunjukkn ek... ;D
    wa bljr pn pakai bC nie gak..
    tp dia pny mgnet brake x brape power...
    so mybe x pe kalo set kat 5. sbb sy set kt 8.. ;D

    poundage rod da cun untuk lure 5grm ke atas...
    cume, panjang rod tu x cukup kot...
    try guna rod 6' ~ 7' untuk lontaran jauh... ;)

    setting knob brake untuk lontaran maxima mcm yg disarankan tuan gymkhana... ;)

    lain mesin, lain settingnya.... lain tgn lain caranya.... ;)


    ps:wa pn cast cume 5 mtr jauh je... ;)
     
  13. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Nampak sangat muhungnya.... :D :D :D

     
  14. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    TQ tuan...

    Semalam cuba buat sidecast la....tu dia...membihun....
    Sebelum tu...buat overhead takde la teruk benor bihunnya...still blh urai...

     
  15. kzkh9786

    kzkh9786 M.P.C - Jeng Krengg

    fuhh..yg ni mmg den tabik spring. terbaik.
     
  16. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    hmm... sumthing happen pada tali tuan tu, biasa side cast susah sikit nak meehoon... cumanya jangan force la... atau tali kat spool terselit...
     
  17. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Ada kemungkinan jgk tu tuan nett... Abis tali braided suffix... Almarhum....
    Ingat lps ni guna mono dulu la... Cari murah2...
     
  18. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    uiks... tali suffix tu... harga boleh tahan... saya pun guna sufix gak tuan b.i, tali braided ni, jangan terlalu ketat & jangan terlalu longgar... menurut pesanan sifu-sifu pnet... dan masa meehoon tu ada cara nak rungkaikan... sayang kalau terus potong... biasa kalau cast, hati-hati dgn apa yg ada di belakang... paling teruk meehoon kalau sangkut pokok kat belakang... silap-silap spool skali condem...
     
  19. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

     
  20. bulu_idong

    bulu_idong Kat mana nak melongkang nih????

    Suffix braided line dpt diselamatkan.... Jenuh dok urai.....
     

Share This Page