Layan Apollo Kat Tepi Pantai Sekitar Klang...

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by brotherjoe, Dec 1, 2009.

  1. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Salam untuk semua surfer P.Net

    Disini ada satu pengalaman & cara baru untuk korang yang slalu memancing di sekitar klang. Cara menggunakan apollo ni sebenarnya secara tak sengaja aku gunakan. Pada 5 Julai tahun nie aku sorang diri pegi la mancing kat tanjung harapan @ tanjung gile tu. Duk la aku kat blakang replika kapal tu bertemankan ader la sorang 2 brader yang tgh mancing gak. Dua jam aku duk kat situ & hasilnya hampes skali.. Aku pon pegi la bertanyakan kat brader2 tu ader hasil ke? Diorang pon menunjukkan la kantung ikan diorang ader la anak glama besau jari klengkeng aku.... Pelik.... Umpan bukan calang2 udang idup sama umpun2 sarang yang aku beli kat Abg Comel. Takkan sekor pon X melekat??? Mata aku mula meliar tengok dalam toolbox aku kot2 ader mata kail special yang bulih aku gunakan & tetiba aku ternampak set apollo sabiki yang aku gunakan masa pegi kelong dulu untuk mancing anak ikan. Ape lg trus la aku pasang kat pancing & aku letakkan skali umpan idup kat mata kail apollo tu. Tak sempat aku nak letak pancing tetanda sekitar 600g dah rembat umpan kat apollo aku. Tegamam seh..... kelam kabut la jugak sebab apollo tu mata dia kecik jek.... Apa lagi aku pon tukar la apollo tu ke mata yang besau & hasilnya selepas 3 minit melabuhkan umpan sekor Jenahak anggaran 1.2Kg pulak yang hentam mata apollo aku. Lepas tu sekor demi sekor ikan aku naikkan dengan menggunakan mata apollo. Memang berkesan apollo nie kat perairan Klang. Sampai sekarang aku masih gunakan apollo nie.. Ape lagi korang cuba la pulak cara nie. Mana tau hasilnya lebih lumayan....Sekian...
     
  2. wawi

    wawi Marlin

    apollo's geng!!!! serang!!!!! ;D
     
  3. anat68

    anat68 Marlin

    mabeles gak idea ko....bjoe...mancen mmg kena berani mencoba....
     
  4. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    ADA TEMPAT LAIN 2 KAT PT KLANG APOLLO HAMPESSS...JE....???

    NASIB LAH ...NAK KENA TRY NI KAT TIANG 2 TU KAN BROTHERJOE.. ;D ??? ???
     
  5. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Bukan stakat kat tiang2 tu jek yang eden try, kat tepi pantai pon menjadi gak.... Tak peronah la menghampokan kalau pakai apollo nie... Klu X ikan yang ensem2 menyambar , ikan yg glamer2 tu yg makan.... Gerenti.... Cubo lah....
     
  6. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    JOM KITA CUBO - BESUK - LUSA NAK TURUN TAPI PAKAI BOT BROTHER.. ;D ;D 8)
     
  7. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Bulihhhhh... pakai apollo mato bosar cangkukkan udang idup... Gerenti ado layanan dari bawah punyo..... Last skali den turun kek PD naik bot... umangaiiiiii...... Lotih tangan melayan tetando....
     
  8. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    BILO NAK PEGI PD LAIEE..BROTHER NAK IKUT BULEHHHH.... ;D ;D ;D
     
  9. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Nak ikut blehhhh.... nanti la eden roger2 sbb skrg ni asik ujan ajo memanjang. Ombak pon tgh kuek skrg nie. Tggu musim ujan reda sket baru bleh turun... Klu idak dapek sojuk ajo la berondam air ujan...
     
  10. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    ALAHHHH KO TAKUT LAKKKK..... ??? ;D ;D

    BESUK EDEN GI TEMPAT TU BAWAK APOLLO ....

    TENGUK APA MACAMMMMM... ;D ;D ;D
     
  11. anat68

    anat68 Marlin

    SAIZ BESO??15 PUNYA..BLEY KE..BJOE
     
  12. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Saiz ikut suko.... Klu yg saiz bosa X mengono ekau tuka plak saiz kocik sket.... Yang ponting stok apollo musti ado pelbagai saiz....
     
  13. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Bukan takuuuutttt....aji.... Lutut den ni ha X mengizinkan nak mancing dalam ujan tue... Sojuk... Baru lopeh teseliuh.... Tu pasal la eden layan mancen dari darat ajo time2 skrg nie..... Nak jago lutut untuk pertempuran dgn ikan gadang dimaso dopan. Mano la tau kut dapek g burma bank taun dopan layan sirip kuning ngan gt kobau takdo la menggigil palo lutut den he..he..he... ;D
     
  14. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    wah..best ni...

    den memang minat boto kek puan sabiki ni...
     
  15. ajoharis

    ajoharis Marlin

    itu pakai appolo buat ke beli....
    kalau appplo beli... pakai semua sekali ke 6 mata...
     
  16. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Aku pakai yg beli jek.... Tapi klu ko nak guna yg buat sendiri jgn lupa buat sejibik yang mcm ko bli tu... Aku dah penah try klu X de bulu2 ngan beads dia tu kureng sket nak mengena..... Mgkn sbb bulu2 ngan beads tu la yg menarik selero ikan2 kat dalam air tu..... Tapi klu buat sendiri bleh pakai perambut & mato yg tahan sket....
     
  17. k0pi

    k0pi • Jigging Karat • รักการตกปà

    nilah kot RESEPI tebabo dia ni... huhu... buleh cubo terai test ni...
     
  18. brotherjoe

    brotherjoe Bilis

    Torai jgn X torai ;D ;D
     
  19. ~jenahak~

    ~jenahak~ golek iwak

    emmm.. leh try kat tg langsat ni....
     
  20. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    NAIK BULU REMANG WOOOO... ;D ;D ;D
    TADI DAH BELI NAK TURUN BESUK...YE YE YE YE.. :p
     

Share This Page