kongsikan umpan rohu anda...rezeki untk di kongsi..jgn kedekut ilmu

Discussion in 'BAIT aka. UMPAN.' started by umpan biasa, Oct 16, 2011.

  1. umpan biasa

    umpan biasa Tenggiri

    marilah kita bertukar2 pendapat mengenai umpan rohu kolam yg semakin sukar di perolehi
     
  2. umpan biasa

    umpan biasa Tenggiri

    ni umpan yg selalu sy guna..
    1.
    dedak 929,920c,gp 821,ns power bait pandan/vanilla 1peket,minyak belangkas..{nisbah cmpuran ddak adlh sama byk}
    2.
    dedak gp821,920c,ns power pandan 1/2 peket,air sarsi
     
  3. Zam84

    Zam84 Marlin

    sekali wt umpn tuh mau cerah duit kat dlm poket tuh....
     
  4. budakjiwang

    budakjiwang ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~

    wow...lagi2x ;D ;D ;D
     
  5. Zam84

    Zam84 Marlin

    ambo ltk sjenis dedak n perisa jekk.... ;D ;D
     
  6. budakjiwang

    budakjiwang ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~

    teman dulu gune dedak merah cap orang tua + ns perisa udang..... tp hasil nyer kurenggg !!! ;D ;D ;D
     
  7. Zam84

    Zam84 Marlin

    kureeng perisa kott.... ;D ;D ;D
     
  8. mR_o

    mR_o ngail pah ceroh!!..ke guane?

    adeh...thread pasal umpan rohu ni dah byk mane daaaaa...hahaha
     
  9. wan82

    wan82 Marlin

    macam2 resepi sekarang ni erk..saya ada terbaca siap ada org jual e-book pasal nak wat umpan mancing je..!baguish ke tak..tu teman tak pasti..
     
  10. Zam84

    Zam84 Marlin

    nk tau bgs ke x kna ler try dlu ;D ;D
     
  11. budakjiwang

    budakjiwang ~MANCING2x JUGA, SOLAT JANGAN LUPA~

  12. joran_kecil

    joran_kecil Marlin

    setakat ni mcm mana hasilnya tuan?
     
  13. klm123basel

    klm123basel 8pagi>>>>>8pagi>>>>>rm25>>>>>kolam1

    jangan lupa serbuk ketumbar babas.
     
  14. Miebauk

    Miebauk Marlin

    Ikan makan lg mahal dr org makan..
     
  15. Zam84

    Zam84 Marlin

    xpala, wt modal dulu
    pastu kt lak mkn dia..... ;D
     
  16. ajiq_on

    ajiq_on inilah pakar memancing yang bertaraf DUNIA!

    Kena blajar berjimat cermat laaarrr
     
  17. Abey79

    Abey79 Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...

    Salam, sbb banyak sangat post-up umpan rohu ni.

    Aku just sharing uman rohu yang aku selalu pakai. Alhamdulillah, tak pernah kecundang di Seri Bayu.. Paling banyak penah strike 16 ekor rohu kat kolam 1 Seri Bayu dalam 3 jam.

    Deepavali lepas, 2 kali joran member terjun dalam kolam 1, nasib baik dengan dia skali terjun sama2...dapat balik rod/reel DAM dia...

    Umpan yang aku pakai:-
    Dedak 3 in 1 jenama Roohu (dalam tu dah ada 3 jenis dedak, packing berasingan. Nak bancuh baru buka packing)=harga RM4.50 (kat kedai pancing sebelah Bomba Pudu ada jual)

    Then aku tambah dedak 929 dalm 1 cawan.=harga 1kg dalam RM6. secawan dalam RM1 kot.
    Palet merah sepeket RM2.50, bleh 3 kali trip mancing rohu...
    Air bancuh=FREE (air kolam )
    Yang penting, minyak rohu tu..campur dalam 30ml.
    Cara buat sama cam Tuan Ajib* (Idol aku ni, walaupun tak penah jumpa, aku tetap jadikan resepi dia sbg basic resepi aku)
    sepeket dedak tadi, boleh pakai untuk 5 jam mancing rohu. Cadangkan bancuh separuh2, elakkan pembaziran...
    [​IMG]
    [​IMG]

    Cara buat minyak rohu tu:-
    Ni aku main hentam je...tapi mujarab setakat ni...boleh pakai berpuluh kali..
    Amek 50 bijik buah sawit kopek kulit , tapi isirong(biji dia) kasi buang, then blend,campur air 2 cawan. Pastu masak ngan minyak sapi sampai 'pecah minyak'.
    Amek minyak yang kaler kemerah-merahan tu, goreng kan dengan udang geragau kering. Sepeket dalam RM1.80 berat dlm suku kilo tu..boleh buat stok untuk 3 liter minyak rohu . Pakai udang kering pun boleh, tp agak mahal (kena blend hancur dulu, baru goreng).
    Campur dua sudu besar buah sawit yg dimasakkan skali tu..
    Dah siap masak, sejukkan..isi dalam botol air mineral.Simpan dalam peti, kat tmpt sayur je..
    Nak pakai je, kasi tuang sket2...(rendam dalam air panas dulu, sbb minyak akan membeku bile simpan dalam peti ais)
    Bau dia ada masam, masin udang, lemak2 sket. Agak bleh tahan bau dia, mau kasi rohu rapat2...

    Buah sawit yg lebih tadi tu, boleh guna utk mancing patin, wat campur dedak ke.. . Sbb sawit ni umpan universal...semua ikan suka...cuma nak dapat stok je agak susah, kena masuk Felda.

    semoga berjaya...teman halalkan resepi ni...
     
  18. joran_kecil

    joran_kecil Marlin

    minyak rohu tu da bole buat berniaga dah tu tuan Abey79... hehehe
     
  19. Abey79

    Abey79 Berkhidmat Kerana Agama, Keluarga dan Negara...

    teman tak minat nak wat biz kecik....kalo biz, mau untung riban2 skali sales...hahahaha...
    idea dari Allah secara percuma, maka bahagilah kepada kawan2 secara percuma....
     
  20. joran_kecil

    joran_kecil Marlin

    siap copy pate save dah dlm pc ni. hahaha. tq encik
     

Share This Page