kolam sea lion..perlabuhan klang

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by bender, Feb 27, 2011.

  1. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    kolam 1 sealion nie..ilmu membaling adalah essential teknik sebab kebanyak ikan berlegar-legar di bawah sangkar ikan..itu sebab kita kena pandai baling betul-betul bawah sangkar...tapi bab tu le..banyak pemancing sangkut kat jaring sangkar...RUGI-RUGI :D :D
     
  2. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    Assalamualaikum w.b.t.

    Ryzal....aku smpi skang x pass lg masuk kolam 1 tuh....x berani siot sedekah batu ladung ngan perambut ngan mata kail..... ;D ;D ;D
     
  3. sttylo13

    sttylo13 Marlin

    SAYA LAYAN KOLAM SATU NI ADE PORT SENDIRI.. INSYAALLAH.. X BANGAU.. PORT SAYA KAT BUMBUNG PERTAMA PAS CORNER BELAH KIRI.. BALING TRUS AREA SANGKAR..
     
  4. rwan

    rwan Pelata

    mula dulu main kolam ...belasah saja baling kat mana 2 @ 3 kali membangau...last2 sekali sebenarnya kena tanya org2 yg selalu memancing disitu..time mana ikan makan..kolong kat mana...dan lepak dulu sebelum masuk..kalau ikan makan baru masuk..itu saja....kalau berhasrat nak test saja jalan paling selamat dan jimat tuan2 boleh sambung kat org saja......1 jam ker...kalau rasa tak ok boleh keluar ;D :eek:kalau tanya bangla atau indon jaga ikan selalu makan la jawabnya......hari ahan baru ni kolam 5 ditutup sebab ikan mati byk....air dah teruk pasal lama tak cuci.....kalau masa lepak nampak ikan tak makan langsung tak yah la masuk..alamatnya nak membangau tu tingi ;D
     
  5. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    ;D ;D....rugi perambut...batu ladung dan...tali braided tu...heheheh..dah le mahal....
     
  6. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "


    ;D
     
  7. bender

    bender Bilis

    tq kepade otai2 utk info yg menarik
     
  8. quadice

    quadice ~if eye can kill, u already die ~

    sy pon baru gk layan kolam air masin ni...dulu layan patin kolam semenyih jer...setakat ni dh p sealion 3x....kali petama: lepas 2x...member salah sauk ikan...dh tarik sampai tebing,,,member sauk ekor dulu....ikan mengelepast...putus tali....2x tu...tp perambut pon 30lb jer....line main 20lb mono....trip kedua selang seminggu lepastu......kumpau...kumpau...kumpau....malam sebelumnyer hujan...kami sampai dlm kul 10.45am...before tu ada group pak aji yg dh pencen....mmg dapat byk....lepas geng2 pak aji ni balik... xder menangakap lansung....trip ke 3 mlm td....12am-5am...$60 kumpau lagi....mlm tadi siap sume teknik main....bottom, float, perambut bawal....sume xder makan...tp yg pelik nyer malam tadi....byk nampak anak belanak main2 dalam air....siap ader brader2 boleh sauk lagi anak belanak tu wat umpan....tokey kolam lepas ker anak belanak ker?sepanjang 5jam dok ctu boleh kata ada jer belanak yg berenang2 main2...
    3 trip ni sume main kat kolam 2

    dari pengalam sy kat kolam sealion....kolam ni ikut nasib n rezeki kita...tp kalo tau lubok2 dia best gk....

    dari apa yg sy study dlm forum2 fishing yg lain....kolam 2...lubuk yg fames dekat dgn sangkar ikan,,,,

    senarai lubuk:

    kawasan sangkat
    kawasan dekat2 kaunter....masuk kaunter sebelah kiri, btol2 depan dlm 10kaki jer ada satu palong....tp byk orang sangkut kat ctu....
    kawasan kincir air sebelah kanan dari kaunter...ada org cakap kat ctu ada palong cam bentuk2 pasu-pasu beso

    ***kaunter yg dimaksudkan ialah kaunter yg join dgn kaunter kolam 1....

    **tp malam tadi, sy dh try sume lubuk2 ni....kumpau gk...ikan kolam ni ssh nk predict gk...ada masa mau makan...ada masa xder lansung....
    **mlm tadi mula 3am keatas xder makan lansung 1kolam....
    **umpang malam tadi...udang kopek....belanak bangla,,,udang bangla....belank bangla jual ni cepat mati laa...udang pon same gk....nanti ingat nk beli oksigen tu laa.....
    **next time nk repeat mungking hujung bulan ni kot,,,,tunggu gaji dulu...hehehe
     
  9. bender

    bender Bilis

    xpe usehe lgi bro,klo ade rezeki xkemane..mungkin rezeki blom smpai lg
     
  10. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    satu je nasihat buat yg baru2 nak cube menjinakkan ikan di Sealion nih....terutama kolam 2.....pastikan dulu cuaca.....kalo sblm tuh ujan....xyah main....seelok2nye....tanye dulu ngan org2 yg dah start mancing kat situ....lg satu petande ikan frenzy ke tak.....pusing satu kolam....pastu tgk le kat tali penambat ikan diorang.....kalo bnyk tali penambat tuh masuk keair....frenzy le ikannye.....kalo tidak....pikir dulu sblm masuk....satu lg.....kalo kolam 2....ikan dah x brp frenzy main dkt sangkar.....better pegi dkt paip air sblh ujung dkt surau....situ jenak dok kumpul.....kolong dpn kincir sblh kanan kaunter....mmg diakui spot ikan berkumpul....kalo kene umpannye....sekejap je.....cuba casting isi kembong area kolong tuh.....casting kat sini kene guna jari tarik tali.....rase je die dup....lepas terus tali.....biar die bawak dulu lepas tuh....baru hook.....kalo tidak mmg terlepas....
     
  11. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    tq tuan shazam....
    mmg lama x g sealion neh.....
    tupon sekali jeeee....hahhhahhhaaa
     
  12. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    jom tein mlm nih....ade beran ker.... ;D ;D ;D
     
  13. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    hadoiiiii...silakan dulu zam.....
    lesen beku ari biasa.....hahahhahhhhhahaampeh
     
  14. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    ramai kaki sea lion ni rupenyer...
    eden kekadang gian xdapet ke laut layan gak kolam ni...
    tapi selalu g tgh malam...ye la tu jer masa yg ade... ;D
    kekadang g tgok kolam 123 ni ramai sesangat org...
    g kolam 4...
    ikan dia xla kasar sangat pun...
    rugi bayo mahal...
    layan kolam 2 jer...
    12malam 5 pagi...
    dah 2-3 kali pegi ikan mabuk jer...
    sauk je la... ;D
    tgok ramai yg layan bawal...
    macam best jer...
     
  15. bender

    bender Bilis

    wah mcm da expert je kt kolam 2 hehe..tq utk information bro tu.lain kali klo pgi sane ble try cmtu hee
     
  16. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    expert tuh x lah....tp utk pengetahuan sume....kolam 2 skang dah x cam dulu dah....mlm td saje le gi jenguk....tgk member main.....lps 1 1/2/ jam baru ikan start makan....itupon merah....makan plak mata bawal....umpan kurita mati.....dlm pemerhatian saya mlm td....jenahak pon dah x makan tpt biasa....nmpk macam jenahaknye bersepah dah makan....xde spot2 tertentu macam dulu.....mlm td jenahak mkn dpn sangkar....lebih kurang 2-3 depa dari sangkar.....yg pasti kalo biawak/senangin taiwan ada....jenahak bersepah....pot biase jenahak....biawak yg naik.....based pd mlm td....kalo nak masuk elok pi main kolong dpn kincir sblh kanan kaunter.....yg dekat jalan tuh.....situ nmpknye x mengecewakan lah....kawan sy mlm td naik 3 ekor merah kat situ.....

    p/s: PT....kalo turun sealion tuh....roger2 lah ye....nak tuntut ilmu serba sedikit.... ;D ;D ;D
     
  17. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    bro shazam...insyalah set2 perambut bawal on the way..aku dah tempah khass...main khas kat kolam 2...hehehe
     
  18. pancing tegar

    pancing tegar Dato' Maharajalela.....A.K.A...Pasir Salak.

    alamak!!!...
    eden pun cetek ilmu kolam ni.... ;D
     
  19. bender

    bender Bilis

    wah ari biase pn turon sea lion.rmh dkt ke bro..best la tu ble usyar2 kolam seblom mancing
     
  20. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

    malam tadi tejebak...bdboy antor mesej...jom silayern...jommmmm... ;D

    [​IMG]

    [​IMG]

    4jam layan...haselnya bdboy champion of korsssss...
    [​IMG]
    [​IMG]
     

Share This Page