kolam sea lion..perlabuhan klang

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by bender, Feb 27, 2011.

  1. bender

    bender Bilis

    ader sape2 tau tentang kolam sea lion?....yg saye tau ader 6 kolam....kalau boleh saye nak tahu detail pasal sume kolam nih...ader sape2 yg tau serbe sedikit tentang sume kolam ni...boleh la kite tukar2 pendapat dgn otai2 hehe
     
  2. namia_05

    namia_05 bangun mancing,tido mancing.013-6677199

    rasa nyer dah ada la topic menyerupai topic nie..
    cuba try selongkar tgk...
     
  3. edi78

    edi78 Bilis

    hari sabtu lepas pi KOLAM PERDANA...pi 3 org..bayor mahal sejam RM25 kalau tak silap...tak masuk pakej punya pasal sampai petang..masuk kul 5.30pm main 4 jam..2 org jek naik jenahak (seko sorg)..seorg lagi bangau..ikan lepas plak mcm hampeh..sikit nak mampus padehal bayar masuk mahal..DINASIHATKAN JGN LA PEGI..elok la pi KOLAM 1 atau 2 tapi KOLAM PERDANA,KOLAM 1 dan KOLAM sama tauke... :mad:
     
  4. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    Assalamualaikum w.b.t.

    kolam sealion nih....satu je pesanan saya buat sesape yg ingin bertandang.....dtg....usyar dulu....riki line dulu....kalo buleh dok la dulu dalam sengah jam ke sejam....tgk betol2.....kalo dlm sengah jam tuh xde yg menarik....xyah le masok....bakal bangau le jawabnye.....

    standard kolam sealion kolam 2 ....timing terbaik nak msok susah nak ckp....ikannye xmenentu....pastikan sblm masok tanye kaunter ikan ape lepas....masalahnye skang nih.....kolam 2 susah mau cerita....kalo dulu main dpn sangkar tgh....kompom menarek jenak....tp skang......jenak dok main kat kolong....tp mau dpt tepat kolong tuh susah gak....kalo dah biasa bertandang....senang la....tp nak dpt x menentu....

    yg pasti memane kolam....kalo air nye sejuk....baru lepas ujan lebat....xyah le masok....mmg ikan x mkn.....melainkan kolam tuh die lepaskan biawak@senangin taiwan....kalo die nih ade....x kira air sejuk ke....panas ke....janji dpt spot die....mmg menarek saje.....umpannye udang kopek sudah.....

    satu lagi....kolam due punye ikan diet x menentu....ari nih die makan belanak....besok nak udang idup....lusa nak fillet kembong....kurita pon kdg x lyn....kalo dulu letak kurita....baling kat sangkar....kompom jenahak sambut....skang x....nak senang....bawak le sume umpan yg berpotensi...sy biasanye bawak kembong 2 ekor sadin 2 ekor udang kopek dlm sengah kati.....belanak ngan udang idup ade jual kat situ....
     
  5. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    ya..betul....kalau nak bersantai pilih le kolam sealion 3....luas dan tak perlu takut..kalau lebih advanture....sila le ke kolam 4 dan 5....mmg hebat...hehehe...betul tak bro shazam?????
     
  6. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......kolam 4 kolam 5......uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......takotnye,......zal bile nak lyn bawal zal....ari tuh.....nak main bawal....konon2 la....sekali biawak makan da.......melengkung kaw2 joran aku.....naik 4 eko....3 eko rabut dpn mate....ca ya nun alip kedekut gile x bagi pinjam tangguk.....hampas btol......
     
  7. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    ermmm..tak pasti lagi..sebab semenjak pilihanraya..nie kerja makin banyak....mungkin pada 26 mac kot nak turun sealion kalau jadi le....
     
  8. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    waisey....26 xleh le jiun.....skang bawal tgh bermaharajalela bro....ptg smlm member aku gasak 6 eko....tp kecik2 je,....xde yg beso2 dah.....
     
  9. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    hehehhe...mingggu busy....matta fair...minggu depan sungai besar kenduri kahwin.......heheheh..entah bila nak free.. tak tahu le....tgk le...kalau waktu siang free....leh le komplot....
     
  10. rwan

    rwan Pelata

    slm..
    hari sabtu baru nie ada group dah pau kolam perdana 3jam...diorang pau pakej rm 6000 untuk 3jam ..lepas tu ikan memang tak makan langsung la untuk hari tu kurang sangat..


    yg saya tau berdasarkan maklumat kawan yg pernah kerja kat kolam di sea lion kalau hari tu dah mengasak ikan esok dah tak leh masuk..sebab tauke dia dah buat sesuatu...kena tungu la 3 atau 4 hari baru boleh masuk...kebetulan hari jumaat tu dengar kata mengasak gila..

    kolam sea lion nie kolam 3 .4 5 dan kolam bawah jambatan serta kolam kg delek tu adalah toke sama dan kolam 1 ,2 dan perdana memang toke sama =ada 2 toke la di sea lion (kalau salah tolong betulkan).
     
  11. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    btol rwan....tepat sekali.....biasanye mmg camtu lah keadaan kat sealion....bile ikan dok menggasak....mulalah tabur kapur....pastu 3-4 ari ikan x mkn,.....kolam kg. delek skang tutup....tgh cuci.....pekate nnt time opening kite belasah kaw2 kat sane....dpt ikan jual balik la.....
     
  12. sttylo13

    sttylo13 Marlin

    Ikut pengalaman saya.. Kolam Perdana ni klu nak masuk. Masuk la time die start bukak pagar... Kalau hari isnin - khamis x salah bukak kul 2.. Klu jumaat -ahad x pasti plak.. Bab time tu ikan tgh lapar.. Mmg la agak mahal kolam nih.. Tp kene ikut time bebetul.. InsyaAllah.. klu de rezeki x kemana...
     
  13. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    khamis lepas saya ada layan..masuk 9.30 mlm kat kolam 1 layan 3 jam..
    time tu jnahak makan blanak laa pulak. blanak pulak abis..mana2 yg bawak blanak sendiri memang bergasak. saya layan umpan kembung dgn tongkol hiris..langsung tak sentuh..tinggal lagi 20minit nak cukup 3 jam baru lah blanak sampai..letak tak sampai 10 minit terus kna hentak..boleh tahan tariknya..sayangnya tali berserabut dgn 2 pemanceng kat sebelah akhirnya ikan terlepas...boring betul..kumpau gak malam tu.. ???

    brader sebelah menyebelah tu guna umpan blanak hidup tapi tak letak pemberat..umpannya merayau rayau mcmana tak belit tali kita ???..tak puas hati ni..nak kna ripit gak ni;.
     
  14. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    itu yang malas nak layan kolam 1...komform tali serabut,,,kena tali member sebelah....kalau member sebelah sporting takpe...
     
  15. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    jat.....bile mau ripit....mlm ni....mlm sok.....mlm luse....jgn biar lelame....nnt berdarah dendam tuh...... ;D ;D ;D
     
  16. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

  17. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    he he he..takut aku nak ajak ko..kan nanti peristiwa mcm kat kolam udang berulang kembali. perjanjian layan 3 jam je..masing2 buat diam je bantai sampai 5 jam..menanah mata..dah laa esok nya kerja pkul 8pg.. :D..kita tak boleh bersama bro..nak kna cari lagi sorang org tngah yg kerjanya menghasut utk balik awal..baru laa selamat ;D
     
  18. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    huahuahuahuahuahuahua....jat....setau aku la....pengalaman aku la....kalo layan udang mmg camtu bro....leka beb....tp kalo lyn ikan layan plak beb....aku kalo lyn kolam ikan mmg timing baik punye....sharp on time....blah la....tp kalo udang...mmg aku kalah beb.... ;D ;D ;D
     
  19. rwan

    rwan Pelata


    saya melayan kolam nie bulan 12 dan bula 1 hari tu hari2 kat kolam....dan kesimpulan nya
    kolam 3 (kolam ikan kaci..byk sangat kaci dilepaskan disana saiz ikan nya pon kecil2.
    kolam 4( sekarang dah dibuka pukul 8 mlm hingga 8 pagi
    kolam 5 (8pagi hingga 8mlm) kolam ni kalah dah lepas pukul 6 jgm masuk confirm tak makan nya.dulu bayaran rm 100 start bulan 2dah rm 60


    kolam 3 ,4 dan 5 toke dia guna strategi mainkan jumlah ikan .air tak taruk ubat.kadang2 satu sangkar 2 eko saja...kadang2 sangkar kosong ..kita pon tatau ;D

    kolam 1 ,2 dan perdana dia main taruk ubat.....tu pasal kalau mengasak hari ni esok janggan masuk....

    dulu saya suka kolam 4 dan 5 sebab org kurang...sekarang ikan yg dilepaskan pon sikit....


    apa2 bagi saya ..kalau org yg pergi memancing selalu dapat ikan banyak kejab jer toke dia tutup kolam :)
     
  20. chukly

    chukly Marlin

    Bagus topic ni, sharing info ;) ... nak tambah sket.. bulan lepas ada ke Kolam Sealion, Kolam 1 waktu ptg.... mancing area depan counter tu ke kanan sket... 2 jam bangau abis... tgk 2 otai mancing sebelah (ke kanan sket berdekatan kincir air depan) 2 jam sorang 2-3 ekor naik (rabut/putus pun 2 - 3 kali gak aku tgk)....

    Takleh jadi ni...so tinggal sejam terakhir, member dia stop mancing...cantek nih....aku pun dgn muka buat2 selamba duduk sebelah yg sorang lagi sambil baling ke depan tak jauh dari umpan dia guna belanak idup, zzzassssssssss ada strike lps 10 min, dpt naik jenahak hehehe...dia tolong aku sauk, lepas tu sembang, rupa2nya dia cakap ada kolong depan tu tapi baling kena tepat (depan kincir air, ke depan sedikit), mungkin kebetulan ari tu ikan main area situ......tapi kebarangkalian perambut @ tali utama putus pun ada bergeser ngan kelong masa ikan strike...patutlah 2-3 kali aku tgk dia putus.....

    Alhamdullilah, dpt lagi sekor masa nak balik tu (1 rabut)........next time gik, mmg aku nak cuba lagi area tu hihi....
     

Share This Page