Kolam Kesuma Lakes semenyih

Discussion in 'Air Tawar' started by faie80, Jun 1, 2011.

  1. faie80

    faie80 Bilis

    salam kawan2 pancing.net... hamba org baru dalam forum ni... nak mintak tlg otai2 yang power pancing...especialy yang pernah gi kolam kesuma lakes...apa yang terbaik umpan di pakai.. saya dah 2 3 kali pancing x dpt...hehe... maklumlah dunia baru dalam pancing ni... klu ada kawan2... nak gi hujung minggu leh rojer saya... boleh pancing sama2...
     
  2. mata bom

    mata bom dalam hati ada mekong

    try tgk post umpan@bait.byk petua umpan kat c2.mcm2 adaaaa... ;D ;D
     
  3. faie80

    faie80 Bilis

    salam mata bom...

    ye ker... selalu gi kolam tu ker...igt minggu ni nak gi sana.... leh cari patin besau2.... hehe... boleh lah pancing sama2 hehe..
     
  4. han02

    han02 Siakap

    Tasik Kesuma Semenyih

    Salam,

    Topik salah sikit,
    patut Tasik Kesuma, bukan kolam ;)
    sebab tu nama Kesuma Lakes bukan Kesuma Pond ;)

    Apa2 pung,

    Setakat yang saya tahu dalam tasik ni ada ikan berikut:

    - Haruan
    - Talapia
    - Flower Horn
    - Kerapu Lombong
    - Red Devil
    dan ikan yang menjadi kegilaan sejak dilepaskan tahun lepas
    - Peacock Bass

    Ikan di atas ni saya berjaya naikkan, ikan spesis lain saya tak tahu.

    Umpan yang nak pakai bergantung pada spesis yang di cari.

    Sekian.

    Admin maaf kalau saya terupkan topik lama.
     
  5. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    ni kolam mana ye..?

    tasik kesuma nye taman permainan tu ke...?

    klau situ cari ruan ngan PB je.....hehehe...

    red devil cuba pakai udang...
     
  6. han02

    han02 Siakap

    Ni tasik yang paling besar kat sana. Ada tempat riadah dan mainan kanak2.

    Suatu ketika dulu pakai roti boleh naik red devil; pakai cengkerik dapat naik red devil, flower horn, kerapu lombong dan terlupa pulak nak tambah ikan puyu

    sekarang dah jarang pakai umpan sebab main fly

    kalau fly, corak nymph memang semua ikan boleh naik, tapi kalau nak specifik naikkan
    pb kena pakai bentuk mcm sluang atau corak ada kilat2

    haruan pulak corak warna merah dan orang seakan anak2 haruan

    Jumlah ikan tak banyak sebab ramai yg menjaring dan jala. Nak larang pun bukan tasik kita pun.
     
  7. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Assalam.... nak tanya kolam ni masih buka lagi ker?
    Minggu lepas saya pergi cari kat tasik kesuma tapi tak jumpa....
     
  8. han02

    han02 Siakap

    Wsalam,
    Jika dimaksudkan tasik kesuma,
    Tasik ni sentiasa buka, kawasan riadah awam memang sentiasa buka.

    Jika dimaksudkan kolam kesuma rimba saya rasa dah tutup.
     
  9. sham kidal

    sham kidal Bilis

    Terima kasih for the info....
    Kat tasik tu boleh memancing ker?
     
  10. han02

    han02 Siakap

    Boleh, cuma aktiviti menjala, menjaring dan memukat aktif, tak tau ikan apa yang tinggal.
     

Share This Page