Kedai pancing area senawang@seremban dan shah alam

Discussion in 'KEDAI BARANGAN PANCING YANG ANDA TAHU.' started by Jeti buruk, Mar 23, 2012.

  1. niezam82

    niezam82 Dimana ada air, Disitu ada IKAN!

    ladung: tn, takde prog ke utk pnet sini? canno cito nie? :D
     
  2. AlongChai

    AlongChai Selagi Terdaya , Manceng, Manceng, Manceng....

    Mantop lah tuan2..Mari membeli....
     
  3. niezam82

    niezam82 Dimana ada air, Disitu ada IKAN!

    beli ape tu tn?
     
  4. Jeti buruk

    Jeti buruk Tenggiri

    Sya pun nk mmbeli juga.beli ape tu????
     
  5. EdenYo

    EdenYo Pelata

    Salam bro ATM, kalau compare dari segi pilihan antara Mei Jia ngan PD Tackle, cfm yg kat Mei Jia nie byk pilihan...tp dr segi harga & kualiti???...cth reel Daiwa kat Mei Jia nie toke ckp yg high end je made in Japan...lain2 byk made in China, Thailand, Vietnam...harga reasonable jugaklah...tp dr segi kualiti ok ke kalau yg made in selain dr Jepun nie? Kalau kat PD Tackle mmg byk brg Ryobi, tp kualiti ok tak?...sbb ada reel yg 'designed & eng in Japan'...kalau ada perkataan nie, agak2 ok ke kalau nak beli...tgh survey2 reel...nak angkat satu nih...Ryobi dgr komen mcm best, ada member suggest ambik Daiwa, ada plak kata Pen....tp bila dgr byk yg dah made in China...poning nak pilih....ada warranty ko?? ???
     
  6. Riepala

    Riepala Tenggiri

    shimano best...saya mesti pilih....lariiiiiiiiiiii
     
  7. ATM13

    ATM13 Will gain new knowledge everyday in here

    Hehehe rambang mato tuan EdenYo... saya punya pendapat cuma dekat PD tackle dan Mei Jia dia jual barang dengan harga murah supaya org datang lagi dan diorang amik secara banyak so tu yang boleh murah tu... dari segi kualiti saya tak berani jamin cuma tepuk dadapoket kita dan tanya selera KDN hehehe... saya nak bagitau yang kalau barang made in japang ni dah susah dan rasenya takdo lagi kalau nak cari yang baru... yang sedia ada ni sumenya dari china dan kalau japang pown mesti 2nd hand.... kualiti bagi pendapat saya ok jer janji kita pandai pilih, maksud saya kita check dulu kondisi barangan yang hendak dibeli kalau bagus baru angkat... tapi kalau tuan EdenYo nak barang yang berkualiti pada jenama yang sama tapi malas nak check, saya suggestkan tuan pegi ke kedai pancing Andrew di Taman Tasik, Senawang sebab dia tu kalau nak jual barang mesti dia kompomkan barang tu ok baru dia jual cuma mahal daripada PD tackle dan Mie Jialah...

    Apa yang selalu saya check kalau nak beli reel yang saya dah survey dan target untuk memilikinya ialah:
    1.check keadaan fizikalnya.
    2.bunyi dragnya (takut besi bunyi drag tu bengkok kat dalam spool tu)
    3.pusingan handlenya mestilah smooth...(kalau sangkut2 mesti ada something wrong)
    4.saya akan check keadan spool bila karauan dibuat ia tidak gelong.
    5. (yang ni susah sikit) saya check pergerakan spool bile masuk tali kat dalam spool mesti tali tu sama rata sebab selalunya tali akan banyak masuk pada satu2 tempat sahaja contoh bahagian atas spool atau bawah spool.

    Ni pendapat saya je tau... saya pown tak berapa mahir lg...

    PS: mana2 otai (yang tahu mengenainya) yang baca, minta tolong bagi pendapat juga... :-[
     
  8. EdenYo

    EdenYo Pelata

    Survey utk mesin Ryobi telah pun dilakukan di 3 kedai area lukut, pd & senawang weekend br2 nie...secara ringkasnya;

    i) Kedai PD Tackle @ Port Dickson.
    Ryobi AP Power dijual pada harga serendah RM 200 shj manakala AP Power II RM 240. Beza cuma RM 40...kalau compare design dua2 nie..mmg mantap la AP Power II nie.

    ii) Kedai Mei Jia Lukut @ Lukut
    Ryobi AP Power dijual pada harga RM 220, try mintak kurang..apek tua tu tak bagi, tanya AP Power II dia cakap takde, " Lua2 pun sama ikut suka lu la mana mau beli"...camtu la apek tua nie ckp. Kedai mmg besar & barang mmg banyak, tapi bila kita setiap kali tanya..jawapan yg sama dia bagi...'ikut suka la lu mau beli yang mana'...'body apa metal pun boleh'....'sikalang suma balamg made in china, japan ke china ke sama jugak, ikut lu la mau beli mana satu pun'. Mmg hampeh la apek tua nie...sakit je hati kalau tanya dia nie..

    iii) Kedai HT Tackle @ Taman Tasik Jaya
    Ryobi AP Power & Power II harga sama cam kat kedai PD, warranty 1 tahun dari TCE Tackle..kat sini nyonya tu ada cakap yg mesin Ryobi skrg nie pasang kat China tapi still kualiti dipantau oleh Jepun, kualiti still bagus. Kalau barang ciplak yg made in china kat kedai nie dia tak jual la...kedai nie menitikberatkan kualiti produk yg dijual. So, apo laie...den pun sambar la sebijik AP Power II nie...padankan ngan braided 50 lb(PE 3.5)....cuma tak tau nak kawenkan laie dgn rod mana.... ;D ;D ;D

    * Walaupun jauh berjalan, tp saya dpt simpulkan kalau nak dpt penerangan yg best pasal reel yg nak dibeli kedai kat PD Tackle ngan HT Tackle nie ok, kedai lukut HAMPES!!!...kalau nak byk pilihan jenguk2 la kedai apek tua lukut tu. ;) ;)
    * Tak blh tahan tengok multiplier Penn Int. II 2 Speed kat HT Tackle, 2nd hand RM 900++...tp cun laie.... :eek: :eek: :eek:
     
  9. EdenYo

    EdenYo Pelata

    Tuan Ayahibu88 & ATM13, yang ada free spool tu Ryobi AP Power....yg AP Power II tu takde spool & fully aluminium body...betul la tu harga utk AP Power.
     
  10. ATM13

    ATM13 Will gain new knowledge everyday in here

    Ye ke?? PD tackel tunjuk kat saya AP power siap spare spool... hmmm mungkin saya silap kot... hehehe... pape pown kedai Mie Jia lukut tu hanya untuk org yang nakkan banyak pilihan... tanya ngan tokey tu mmg dia jawab camtu sebab dia cakap yang dia meniaga untuk sara diri katanya... :p
     
  11. EdenYo

    EdenYo Pelata

    Patut pun kedai dia nama 'Pasar Mini Mei Jia'...kalau takde lambang Abu Garcia kat dpn kedai dia..confirm org tak tau tu kedai pancing.. ;D ;D
     

Share This Page