kat melaka mana tempat nak naik siakap ah?

Discussion in 'Air Masin' started by ras, Jun 6, 2010.

  1. ras

    ras ras@pancing.net

    ADA SAPE2 TAU X?????????? ???
     
  2. PT

    PT Bilis

    Re: MELAKA PORT YANG CONFIRM DAPAT IKAN KAT MANA?

    Salam respect buat tuan rumah......

    Den berasal dari negeri jran melaka..........

    Soalan bro tu susah nak jawab secara terperinci. Berdasarkan pengalaman aku yg tak seberapa, nak kata sesuatu port tu confirm memang ada ikan atau sebaliknya..... sangatlah subjektif. Peluang utk dapat cakupan dr ikan air masin ni bergantung kepada banyak faktor. Contihnya mcm pergerakan air pasang surut, tahap kemasinan air (hujan), umpan yg kita gunakan, set up kita berdasarkan target spesis, cuaca, dan macam2 lagilah.....

    Dulu aku jenis main redah semacam je...... klau mancing kat kuala tuh aku tak kira la pasang ke surut ke, au tetap mancing gak...... walaupun di port yg sama, tapi hasilnya kadang2 bnyak, kadang2 skit......

    Itu sekadar pendapat aku aje......
     
  3. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: MELAKA PORT YANG CONFIRM DAPAT IKAN KAT MANA?

    Bro ras, mana ada port yg kompom dapat ikan wei ?

    kolam bayar pun tak tentu tau !

    Kalu kompom dapat ikan, bro rasa sehingga hari ni, ada tak sisa ikan kat situ ?

    Kalu mancing mau 100% dapat ikan, susah le cam ni ! ;D ;D
     
  4. binjai

    binjai Marlin

    bro. ras... kalau rajin pi lah cuba kat pulau melaka, muara sg melaka kat eye on melaka ataupun kat pintu ayor klebang... kwn sendiri lum penah naikkan w/pun dah ramai yg naikkan sekap, hatta pelampung, bottom, casting mahupun kaedah2 lain...

    kalau tak rajin, cuba usha kat kolam ayor masing kuang chang kat taman melaka raya, sebelum pintu masuk ke pulau melaka... tp kena bayau lah pulaks hehe
     
  5. sukekuale

    sukekuale Banax SXB5000LE Korea

    Dah penah cuba Kuala Linggi ke? Siakap,jenak dan kerapu skala 1 kilo. Kalu kat jeti baru sebelah jambatan tu jgn main time air pasang.. mungkin akan hampa. klu nak best lagi kat bawah jambatan kuala linggi. Tapi kene koboi le. Mat Indon potong balak mancing sampai dua karung ikan pelbagai skala dan jenis bawak balik. (saya tak penah cuba)

    Satu lagi belakang pondok polis kuala linggi. Hati2 byk batu. casting ke arah hulu sungai. Target siakap kene guna udang idup.. klu nasib baik bole dapat senangin. Jenak pon kdg2 ade.

    Jenak dan kerapu kene pindah kat kubur kota linggi.. kat sini kene bwk member sbb kws tu ada tanjung berbatu kat ujung tanjung tu le tempat yg best. Kat situ kerapu tidak menghampakan sotong pasar pon boleh. tapi klu saiz tak lepas 3 jari.. catch n release. rod 8 kaki. Baca le byk2 jgn sampai kene sampuk.
     
  6. ras

    ras ras@pancing.net

    kuala linggi?port baik tu.tpi agak jauh dari tempat saya kat bukit baru ni :(
    tpi kalau ada sape2 nak g sana sama,mayb lah join :)
     
  7. yans

    yans KOMPLOT NILAI..wE aRE nOT A ANgLERs..We'r BrOthers

    ade dgr pot bak kat pengkalan balak...cube ricky2 kaum kat sana..sebab,kebanyakan pantai kek sane,org x mandi....ikan banyak main kek pantai tu..cume,lokasi jer x tau kat mana..
     
  8. ras

    ras ras@pancing.net


    x de kawan belah sana,nnt den try risik2 :)
     
  9. MEER

    MEER Jemuduk

    bro yans pernah pancing kat sane ke ???
     
  10. aM BlankasT

    aM BlankasT Marlin

    pengkalan balak layan kat blakang balaipolis,byk jalan blakang balai polis tu..atau layan je kat jeti tanjung bidara,main atas jeti je.
     
  11. ikhSeRn

    ikhSeRn Tenggiri

    dulu penah tanya ade brader 2 kat kedai mancen muar......... tanya kat dia... dia nak mancen pe pasal dia beli udang idup?
    so dia jawap nak mancen siakap kat sungai rambai?
    tul k ade siakap kat sg rambai?
    tp lupe lak nak tanyakan kat dia, mancen dri tebing @pun nek bot.....
     
  12. ras

    ras ras@pancing.net

    sungai rambai port baik ni,x jauh sgt dari rumah gua,kalo mangkau pun x pe lah
     
  13. MEER

    MEER Jemuduk

    janji try
     
  14. matjoran79

    matjoran79 MAJULAH SUKAN MEMANCING UNTUK NEGARA 013-6739556

    sekap oh sekap ::)
    den nk naik kn sekap kolam pn seksa,brjam2 casting gn udang kopek,
    tu yg dlm gmbor ;Dmse kcmasan bru dpt ;D
    apo pn den doa kn tuan rumah dpt sekap liar bla mancen nti 8)
    jgn lupo tepek gmbor blo dh dpt ;D
     
  15. ras

    ras ras@pancing.net

    insya Allah bang
     
  16. wujiman

    wujiman redah tetap redah!

    ai ras.. nk memburu siakap plak ke ;D
     
  17. lebamzzz

    lebamzzz Bilis

    aper kate kita rikie pas2 set baik2.... aku pun nk join gak.... aku org alor gajah... dh penah survey tapi x der geng
     
  18. Try kat sungai pulau gadong (casting) atau berpelampung kat sungai kuala sungai baru. Kat area tepi sangkar

    ikan.
     
  19. siakap_78

    siakap_78 Marlin

    kompomm ko ado ni bangg ;D
     
  20. wujiman

    wujiman redah tetap redah!

    lebamzzz bile tu?.. kalau kene masanya, nak ikoooottttt hehe
     

Share This Page