jig cast dari tebing

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by hanok_hikang, Jun 14, 2014.

  1. eizam

    eizam Marlin

  2. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    hehe sy pakai spinning je la yg mampu..baling kaw2 punya 30gram sampai habis tali dlm spool smp melecek jari...hehehe..yg tok bali pakai tu bwh 20gram kot..
     
  3. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    wow dah baca..tq tuan eizam...boleh pakai zerek ni...port kt songkla tu sempoi jgk ye...main tebing je dpt ikan best2
     
  4. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    hahaha apa yg nk di jelesnye tuan anas..cm ni caster2 yg x berapa mampu nk ikut trip..
    pakai set sederhana je..ikut kemampuan..port pon biasa je la..
    sy minat jigging tp x mampu nk follow trip..sbb tu tuka inisiatif inshore jigging tu..jd ler...ade la jugak ''jig'' bunyinye..hahahah
     
  5. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    boleh je inshore jigging guna mikro jig xde salah ape pun....ikut minat :D

    kalau tau tmpt tu ade senangin, biase nye waktu galak mesti ade arus samada nak pasang atau nak surut, tapi biase nye, dari pengalaman saya sendri, senangin banyak makan waktu air begerak surut, dari pasang nak ke surut, waktu pagi atau petang, cuba cast mikro jig kat tmpt berpotensi tu dan cuba unjun jig 2-3kali dan biar jatuh ke dasar semula dan ulang2 proses yg sama sampai dapat getuan ikan, kalau xnak juga boleh cuba unjun dan karau sederhana laju.....

    kaedah cuba jaya ni...lama2 akan berjaya bila dah sampai tahap ilmu penuh di dada...... ;D :D ;)
     
  6. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    betul tu tuan..kalau kita x try mana kita nk tau..dh dpt info tinggal kena amalkan je..
    dah dapat miscall tu la baru kita boleh tau nk laju ke slow ye..
    kalau kt teluk senangin tu memang berarus kuat..ishhhh geram plk bila teringat..hahah..terima kasih tuan atas tunjuk ajar..
     
  7. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    arus kuat tu biasenya time air pasang besar = air surut dan air pasang dgn perbezaan yg sgt tinggi....
    cuba try waktu air sedang2, maksudnya 2-3 hari sebelum air kecik atau 2-3 hari selepas air kecik.....
    kena cek dgn jadual pasang surut terlebih dahulu.... ;D :D
     
  8. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    tu info yg paling tepat..kaji pasang surut air..
    sy ni main hentam keromo je..
    asal sampai tgk air kira nak pancing je terus.. ;D
    tuan selalu inshore jigging ke?
     
  9. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    x selalu...kdg2 je ade...
     

Share This Page