jig cast dari tebing

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by hanok_hikang, Jun 14, 2014.

  1. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    salam semua warga pancing.net dan otai2 sekalian...
    mungkin sudah ada thread ni tapi di harapkan otai2 sekalian sudi memeriahkan topic ni..
    sy nak Tanya,seperti sy agak jarang@susah la nak ke laut naik boat utk memancing..
    cuma sy agak berminat dengan jigging..tapi x mampu la nk kelaut cuma lepas duduk tepi pulau je..hehe
    ok soalannya..
    MCM MANA TEKNIK UNTUK CASTING JIG MICRO DARI TEBING? LAJU KE SLOW??
    ADAKAH KITA PERLU GUNA ROD JIGGING ATAU BOLEH GUNA ROD CASTING??
    APAKAH ROD LIGHT BOLEH GUNA UTK CAST JIG MICRO??
    SY LEBIHKAN KEPADA JIG DARIPADA LURE BERLIDAH KERANA BOLEH DI CAST SEJAUH MUNGKIN..
    SY CADANG NAK TURUN PULAU BUNTING..HEHE..HARAP OTAI DAPAT MEMBANTU..KALAU OTAI ADA PERASAN TENTANG THREAD NI SEBELUM NI SILA MAKLUMKAN KEMBALI YA..
     
  2. omen

    omen Jemuduk

    klau micro jig pkai rod casting boleh je tuan..tp sy x pnh guna,cuma pnh tengok org pkai wt cast tarpon..
     
  3. gero5217

    gero5217 name:azrul panggil jer gero

    Betul tu
     
  4. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    ;D ;D terima kasih brader pancing.net..
    spoon boleh guna x kalau kita cast tepi pulau?
    sebab kt pulau bunting yan Kedah byk ikan2 cermin ke gt ntah besar2 tapak tgn petang suka boiling melompat2..
    bg umpan udang mati x mau..teknik guna jig 30gram kebawah sama x kita retrieve laju2 mcm jigging atas boat tu??
     
  5. omen

    omen Jemuduk

    boleh je guna spoon pn..klau landbase kwsn berbatu,sy suka pkai gewang udang zerek..kerapu galak smbar gewang ni..siakap pn hentam..klau psal jig,sy x brp tau..otai2 lain tolong le kawan kita ni.. :)
     
  6. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    ouh boleh try jugak ni slalu jugak tgk udang zerek tu...tp besar betul..kena beli..terima kasih semua yg bg penjelasan dan info..
    terima kasih tuan omen kerana mengingatkan sy tentang udang getah tu..hehe
     
  7. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    boleh je jig cast dari tebing....guna jig mikro kecik2 tu. ;D :D
    pakai set BC/LPBC lagi syok...ini pun ikut kemampuan dan citarasa masing2.
    kelebihan guna set BC/LPBC ialah feel masa mikro jig jatuh ke dasar tali akan dapat terus dirasa dgn ibu jari/tangan dari guna set spinning, dan terus boleh tekan tali dgn ibujari supaya tali tak keluar terus....

    macam2 cara boleh guna antaranya :-
    1. cast sejauhnya, biar jig jatuh dan berhenti di dasar, karau laju2....
    2. cast sejauhnya, biar jig jatuh dan berhenti di dasar, karau perlahan2 dgn cara jerk and pause...
    3. cast sejauhnya, bila jig cecah air terus karau samada laju atau perlahan...
    4. cast sejauhnya, bila jig jatuh dan berhenti di dasar, karau 3kali, biar jatuh semula, karau balik 3kali dan cara jerk, dan biar jatuh semula ke dasar dan ulang2 proses sampai jig sampai ke tebing....

    cuba cara semua ni dan kalau ada cara lain tuan boleh kongsi di sini juga...

    selamat berjaya ;D :D
     
  8. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    yaaaa ada juga otai menjawab soalan sy yg bilis ni...
    sy pakai spinning je..takut2 lg nk pakai bc..
    penah x tuan cast dri tebing mcm caster tok bali senangin tu ha...
    ada hasil x? kalau kena sambar tu pon dah kira menjadi la..
    sy penah try skali bg jatuh sekali sangkut...bengang je..huhu..
    bwk sebijik je..hehehe..tu yg nk Tanya teknik terbaik tu..
    kalau ada yg kata berkesan baru nk borong jig..
    ada x jig yg renangan cm spoon?
    terima kasih tuan syahz atas info tersebut..
    bedasarkn pada signature: caster jigger..wahh turunkan la ilmu jig cast ni..
    sy pakai set 10-20 reel 2.5k..jig berapa gram mampu lg utk pakai?
     
  9. syahz_f8979

    syahz_f8979 CasterJigger sana sini

    xpe je guna spinning, tu xde masalah, sebab itulah adalah hak masing2 dan ikut kemampuan serta ikut feel masing2 juga.

    saya pernah juga banyak kali jig-kas dari tebing cuma xdelah banyak hasil. saya pun nubis juga. masih dalam kaedah cuba-jaya (trial n error)

    untuk elakkan sangkut, kena ikat assist hook dgn cara yg betul, dgn guna kevlar yg betul dan gunakan jig hook yg betul...tu akan elak sangkut.

    jgn bawak sebijik je mikro jig, bawaklah dalam 6-7 ketul utk spare, bawak lain2 jenis berat dan rupa/warna.

    ia mmg berkesan bila dah kena dgn rentak yg betul, dgn tmpt yg betul, teknik yang betul, dan masa yg betul.

    jig kalau karau laju akan jadi macam spoon, melayang2....

    set rod 10-20 kira agak kasar, cuba guna rod 8-16 dan lagi bagus guna rod 4-12 dan bila kena ikan, rasain karennya.... ;D

    sebaiknya guna reel bawah saiz 2000....tali halus 15lb, perambut floro 20lb dah memadai. buat ikatan FG, depan floro tu samada nak guna swivel atau snap sahaja boleh je....

    saiz jig kalau casting dari tebing yg sesuai ialah semua jig yg bawah 30gram....

    ;D ;D :D :D ;)
     
  10. omen

    omen Jemuduk

    klau x nk yg besar,ada yg saiz kecik tuan..yg kecik 7g berat dia..sy sllu spare 2-2 skali..sy pnh dpat siakap berskala 5-6kg guna yg saiz besar,casting port landbase berbatu kt segari..klau kwsn berbatu,gewang ni antara yg berkesan..cer try,cer try.. ;)
     
  11. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    slalu cast micro jig kt mana?
    kena tuka set up la lepas ni..hehe
    memang rasain karennya ya pak? haha tq2 ;D
     
  12. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    wowwwww omg! ;D 5-6kg..pakai udang getah tu je ye..ish x leh tahan..segari kt belah mana????
    nt otw nk balik lalu segari sebelum ke ckt.jering boleh la singgah..udang zerek tu mata kail tesembul ke tesorok??
    kalo tesorok,mcm mincing ruan la ye kena sentap langit2 ikan tu.
     
  13. omen

    omen Jemuduk

    sekoq tu je la yg saiz kasar sy pnh dpt pn..tp x timbang pn,tu anggaran je..ikan jual kt jiran cina sebelah rumah,sy besaq2 ni x mkn..segari kt belakang power plant tu tuan,kt kwasan tambak batu2 tu..tuan pg parking kt tmpat parking power plant tu,turun ikot je tepi pagar jalan ke bawah..tmpat tu btol2 kt belakang power plant tu,belah bawah..tp sekap jarang2 main kt situ,nasib la jugak..udang zerek tu leh ejas mata kail,nk sorok boleh,nk bg tersembol pn boleh..
     
  14. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    jangan la tuan2..sy ni muda lg baligh pon belum lg.. ;D ;D
    lepas balai polis segari ke tempat penyu bertelor tu??
     
  15. omen

    omen Jemuduk

    aiyak..apakah ini semua..knp tiba2 mncul soal kebalighan disini? ;D ;D yup,nnt ada signboard powerplant,follow je signboard tu..
     
  16. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    roh ke ape ni??? td kata nak membuta...huhu
    jgn risau itu utk tontonan umum..bukan 18sx.. ;D
    ok ok...nt balik kg boleh la masuk usher tengok..teluk senangin tu ada senangin ka?
    mancing kt situ gelama pon x usik..x kena time kot..
     
  17. omen

    omen Jemuduk

    hehehe..nasib baik tontonan umum..klau x,jwb la ngn tuan mod..teluk senangin ada ikan ikan senangin tuan,sy pnh tengok orang cast guna Apollo..byk jugak boilingnya..tp dia main kt hujung pntai tu,sebelah bukit berbatu tuh..saiz ok la,besar2 telapak tangan jugak..sy tengok tu wktu pagi dlm kol 8,air pasang besar time air surut..sy cast guna gewang hampeh..x smpai nk baling..depa pkai batu ladong buleh la dpt distance mcm tu..klau power plant time air besar ok la tuan,klau air psang kecik ja,x best..sangkot klau cast sbb air x dlm..klau time dh surut lg la,batu2 ja yg nmpak..
     
  18. hanok_hikang

    hanok_hikang Tenggiri

    owh kt batu besar tu ye..tau2 penah gak panjat batu tu main bottom..time tu arus kuat betul..
    cantik gak port tu...tp nk kena time la kot ye..blh tu try pakai jig kalau ada byk boiling...
    tgk caster Kelantan dorang inshore jigging kt tok bali..dapat aje..hari tu sy pegi xde boiling..angin kuat air dia pon kuat...hampeh xnampak boiling..bg udang kopek pon xde usik...
    ok power plant tu je x usher lg..kena usher sekali..kalo xde jugak..dok kt marina water front dah le..pakai pancing puyu kt tebing2 tu dpt la ank2 kerapu besar 3-4 jari..hehe
     
  19. omen

    omen Jemuduk

    mungkin ada masa2 tg tertentu dia galak main kt kawasan tu..time sy tengok tu,meriah jugak la depa,ada jugak yg tarik naik 2 ekor skali..kasi Apollo tu lalu je kt dlm kawasan boiling,strike..sy x dak jig,x pnh beli lg..tp klau micro jig yg bwh 10g tu pn mcm x smpai je nk baling,maklum la sy ni petai lg dlm mnggunakn bc nih..nk pakai yg berat sgt pn seriau jugak,tersilap baling meletup la tali jwbnya..yg tuan tengok kt tok bali tu depa guna jig saiz mcm mna?
     
  20. anas

    anas Marlin

    macam syiok jer port2 korang kan...jeles teman :'( :'( :'( :'( :'(
     

Share This Page