IKAN SEBELAH,ADE KE KAT PERAIRAN M'SIA??

Discussion in 'Air Masin' started by abon, Jan 25, 2010.

  1. abon

    abon MONGGO MAMPIR...

    ikan nie badan die sblah lain2,tu yang dpt name nie..konon nye asal ikan nie,separuh badan nye dimakan nabi dan sebelah lagi dibiarkan idup..klu ade ikan nie kat m'sia,umpan ape yg sesuai??
     
  2. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    udang pasar ...masa mancing kek p.ketam ;D
     
  3. budakbaru

    budakbaru Tenggiri

    kek pangkor byk ikan nih sbnr eh..
    tp beliau cumo mkn umpan kembong hiris
    fresh yo...
     
  4. yuskjg

    yuskjg biaq rupa buruk hati mau cantik

    salam....macam mna rupa ikan sebelah ni.......yang org panggil sisa nabi tu ka..??maaf la sy tak berapa kenal nama2 ikan ni...makan ikan tau la...hikhikhik ;D ;D
     
  5. budakbaru

    budakbaru Tenggiri

    ikan sbolah ni dio bulat sket, mcm bontuk bawal..
    siso nabi tu tirus yo...
    tp dua2 pon sbolah...
     
  6. Rusman Kechek

    Rusman Kechek nak ajak mancing....call 019-3788948

    kat sini pun ada bRo....anak selalu makan x habis.tggl sebelah aje dlm pinggan.....2lah ikan sebelah.hehehe....jgn marah.gurau je...
    saya pun comfius yg mana satu ikan sebelah.pernah tgk kat pasar,tapi tak pulak tanya tokeh ikan tu...
     
  7. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Ada.
     
  8. Layaran Liar

    Layaran Liar Siakap

    ikan sebelah ni besor dio den ponah tgok sampai kono angkek dgn kren..!!
    tp gambar omputih la.. bukan kek malaysia.. :)
     
  9. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Ikan sisa nabi atau Pseudorhombus / Achiroides. Ikan ni ada di kawasan berkarang. Saya pernah dapat ikan ni di Sedili pada tahun 2008 - besar 2 tapak tangan.
     
  10. pancinglama

    pancinglama Administrator

    mmg ada kalau size yg kecil2 tu. sama mcm tuan potokol kita. kalau nak tengok yg mega cuba google image "halibut". tuan pasti teruja.
     
  11. Budak kangaq(eDi)

    Budak kangaq(eDi) Location: Taman Melati, Beseri, Perlis

    Tu dia aih.. punya la besaq.. tak penah tgk lagi nih..

    [​IMG]
     
  12. prana_s

    prana_s Pelata

  13. prana_s

    prana_s Pelata

    Pseudorhombus arsius

    Seafood name
    Ikan sebelah
    Family
    Paralichthyidae (Large-tooth flounders)
    Fishbase name
    Largetooth flounder
    Maximum size
    45 cm
    Resilience

    Medium
    Environment

    demersal
    Distribution

    Biology


    Found in shallow waters and estuaries, on mud and sand bottoms, to depths of 200 m . Juveniles common in brackish water . Feeds on benthic animals . Mainly sold fresh

    harmless
     
  14. Budak kangaq(eDi)

    Budak kangaq(eDi) Location: Taman Melati, Beseri, Perlis

    ikan ni sedap masak apa yer.? ???
     
  15. joran maluri

    joran maluri 019 3100410 HJ SAARI -WP

    TQ..TUAN PRANA..S.... :D

    GORENG PON SODAP EDI....HERMMMMM... ;D ;D ;D
     
  16. budakbaru

    budakbaru Tenggiri

    ha-ah goreng garing2,cicah plak ngan kicap cili api fuhhhh :-*

    mcm yg den koba la kan,kek pangkor ado laie spisis nih,
    cumo beliau nak kembong fresh hiris yo.
    umpan lain xlayan lgsg.den try dah....
    byk mmg byk la kan,tp xla bosa mano pon...
     
  17. Rusman Kechek

    Rusman Kechek nak ajak mancing....call 019-3788948

    klu cam nielah punya beso...satu kg bleh makan.heheheh.....
     

Share This Page