IKAN PALING SENANG DAPAT [ Gambar terbaru 29.10.2014 : pg 30 ]

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by manba_nkk, Apr 24, 2013.

Tags: Add Tags
  1. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Laporan atau hasil pancingan ?

    Hasil pancingan atau laporan ?

    Ahhhhhh hentam aje ...





    Salam pada semua yang sudi baca/tengok posting saya ;)




    Senang dapat ?
    Selain rezeki yang ditentu oleh TUHAN, kalau port tu ada jenis ikan-ikan ni maka 99.9% kita akan dapat mendaratkan ia dengan cara pancingan.
    Ni bukan cakap besar atau lagak cam otai master lejen tapi hanya dari pengalaman saya sendiri cuma ingin kongsi gan kawan-kawan


    Spisis ikan adalah jenis liar bukan dari kolam bayar ...





    Sebelum mulanya cerita ikan senang dapat, biar saya kongsi gan kamu komplot saya gan anak sulong bersama master sifu daqlie.
    Saja simpan gambar banyak-banyak buat sekali RACUN satu rumah kaw-kaw punya !



    Lokasi : Sungai Langat sekitar Bukit Canggang sehingga Dengkil
    Tarikh : 01.01.2013 hingga 10.03.2013 [ Huhhhh lama bercuti dah ni ]
    Umpan: Roti dan sawit, membottom
    Geng komplot : Daqlie, Along gan saya [ Kekadang gian datang sendiri redah hentam aje, namun kekadang along p lepas tekak sendiri juga ]



    Lubuk Bkt Canggang
    [​IMG]



    Mana ikan ni wei
    [​IMG]





    Tunggu punya tunggu Along dah boring baru je baring nak tido patin dah dibawa naik darat oleh saya kacau mimpi indah beliau !
    [​IMG]




    Patin kedua
    [​IMG]




    Yang ketiga
    [​IMG]




    Buat barisan
    [​IMG]

    Lampam pun ada
    [​IMG]



    Hulu hujan sampah pun datang kaw-kaw banyak :( :'( :(
    [​IMG]




    Sesi waktu malam
    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]
    Malam pun hentam takde peduli ;D :p :p ;D
    [​IMG]





    Along p lepas tekak sendiri : port Labohan Dagang
    [​IMG]




    Aiyakkkk racun manyak kuat wei :p :p
    [​IMG]




    Lagi layan diri aje :mad: :mad:
    [​IMG]




    Ehemmm :p ::) :p
    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]
    Balik tempat keje timbang n gambar laaaaagi
    [​IMG]










    Hahhh ni baru nak masuk topik utama ;D :D ;D
    IKAN PALING SENANG DAPAT
    Pertama :
    Kedua :
    Ketiga : Baung

    Mari kita cerita baung dulu.
    Memang jarang sekali ada orang bela baung secara komersial sebab selalunya ikan komersial mesti dari jenis yg senang besar dlm masa paling singkat, niaga ma mesti mau untung ma !

    Tak kira dari lombong, tasik, sungai …… baung selalunya tidak memilih makanan/umpan, yg saya tau dan pernah guna juga pernah dapat baung adalah umpan univeser seperti tapa, perut ayam, anak udang, anak ikan, cacing, cengkerik dan roti.

    Malah saya pernah baca dlm majalah kaedah casting gan gewang pun boleh dapat baung !
    Saya takan buat sebab [1] tak erti casting [2] gewang mahal kalu sangkut nanggis woooo
    Tapa sememangnya paling killer/power namun saya jarang sekali guna sebab bau dan rumit nak handle. Pernah beli baru sekali pakai lum dapat hasil, simpan kat LUAR rumah pun kdn kasi buang !

    Umpan feverit saya ialah anak udang. Tangkuk kat port kita mancing je, senang n free lagi ! Kalu baung tak dapat ikan-ikan lain pun memang suka anak udang.






    [​IMG]
    Baung saiz cantik
    Lokasi : Sg Pahang, area Jerantut, Pahang D.M.
    Umpan : Cacing tanah
    Set Pancing : ringan 5~12 lb
    Cara : Bottom gan matakail Berkely saiz.3
    [​IMG]



    Maaf kena continue lain hari wei, gambar manyak sangat cerita pun panjang
     
  2. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    [​IMG]
     
  3. - Nodri Selama -

    - Nodri Selama - 013-5872713

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    hensemnya....




    jat....pecah perut teman...hehehehehhhahahahaahahahah
     
  4. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    panas..panas...nape laa hari hujan pun rasa panas :eek: ???
     
  5. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    sakit ati..ikan paling senang nak dapat katanya..kita nak dapat sekor pun sakit ??? ;D
     
  6. Mzan23

    Mzan23 Umpan Ku Manis..Tali ku Buruk..:o) 013-5480757

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    Btul2. HoLiao..
     
  7. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    Lama tak buat ripot sekali kuar ....... nah ambik kawww ;) ;) ;)

    Ripot lum habis g wei ;D ;) ;D



    Saya tak kata/tulis patin le ikan paling senang dapat wei, tunggu habis cerita kang ;D
     
  8. abob

    abob Siakap

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    adoi... gigil da ni.. brrrrrrrrr
     
  9. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    jahat laa abg man ni..benci i... ??? ;D
     
  10. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    Kamu caster tegar mana main bottom wei ;D ;D
     
  11. bdboy76

    bdboy76 Marlin

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    nasib baek bukan ikan sembilang.....hehehehehhe
    jat kaki bottom yg tegar tu bang......tp puyu ler...hahahahha ;D
     
  12. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    Pernah bawa beliau p mancing port Sg Selangor, master sifu ni guna rbc layan bottom wei ;D :D ;D
     
  13. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........ini suma tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....bile bawak kawan suma xda ikan.......ujan la....air surut la....air pasang la.....cuaca x elok la......
     
  14. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    ;D ;) ;D
     
  15. scot

    scot mencari pengalaman

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    port boiling simpan diam2 maa...hehe :D
     
  16. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    Bukan camtu ceritanya ma .....

    Kita turun selalu baru dapat ikan tu pun kekadang kumpau
    Yang datang jauh turun ikut suka hati takde tengok cuaca/air main hentam aje memang susah naik ikan ma ;D

    Lagi pun port yang saya p tu kereta boleh sampai tepi orang ramai nampak camne nak simpan utk sendiri wei ;)
     
  17. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    bila full reportnya bang manba hehehe ;D ;D ;D
     
  18. scot

    scot mencari pengalaman

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    hehe..tau..bang manba xpenah lokek ilmu...nasib jauh bang..klu x mesti port sebelah abg..hehe ;)
     
  19. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    kalau angah ikut mancing sama jauh pon terasa dekat tau ........ ;D
     
  20. mie_ngail

    mie_ngail H/phone No: 013-3728302

    Re: IKAN PALING SENANG DAPAT DENGAN CARA MEMANCING

    PERGHHHH...DALAM DIAM RUPANYA MANBA BUAT KOMPLOT SENDIRI... ;D ;D
    SEKALI KEBABOMMMMM PUNYA REPORT SUDAH KELUAR...HIHIHI

    TERBAIKLAH MANBA DAN HASIL YG MANTAP...
    SYOK LAYAN TARIK IKAN PATIN... DAH LAMA KAWE XLYN TARIK IKAN SUNGAI...
     

Share This Page