Galeria Jambatan Pulau Pinang

Discussion in 'Laporan Atau Coretan Trip Memancing, Gathering dan' started by mhafiz, Aug 29, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mambra

    mambra Bilis

    terima kasih tuan mhafiz kerana sudi share pengalaman tuan mcm mn nk bawak nek ikan alu-alu tu.sy baru dok berjinak2 tuk jadi jematan angler haha.dolo2 ms xdak pengalaman asal turun ja bawak balik gelama duri bagai suma. tapi sejak dok kongsi teknik dan pengalaman dlm forum camni banyak ilmu yg kita dpt snrnya utk dipratikkan...boleh la bawk balik ikan2 gred A sumanya. cuma lesen alu-alu dan GT sj belum dpt lagi.

    sabtu mlm ahad lepas sy turun kt tiang belah pulau. ayaq tak payah cakap la mmg jernih ya amat. rs mcm dok kt langkawi tu..sy mmg sedia maklum dh ayaq 25-30 okt ni mmg ayaq mati tapi sb minggu lain tak free jadi sy mengigihkan diri turun ng seorang kawan kt belah pulau. time bot hantaq org balik shift pagi pun bgtau umpan mmg xdak..ikan xpayah cakap la mmg xdak la. alamat telan ayaq liuq lah kawan mlm tu. umpan masa ayaq tak jalan ni mmg xpayah cakap..xdak lansung. klu kena tu pun kot sipi2 sirip atas ja. tu pun dia tumpang lalu kot. mmg frust betoi klu mengai time ayaq mati ni. sblm bertolak naik bot dok sembang ng 2 org mamat yg nak turun sekali mlm tu..ssh betoi bila sembang ng org yg xdak ilmu ni plus yg xmau belajaq terima ilmu.bkn lah nk cakap kita pandai ka apa.tp kita pun belajaq jugak daripada org lain..kita cerita mcm mn nk tau ayaq mati atau ayaq jalan..siap buka website met lagi tunjuk. depa dok kata ayaq mlm tu mmg laju jalan punya. emmm..xmau kata apa dah la...biaq pi kt depa. mlm tu mmg xdak apa la citanya.sy mmg tau mengai waktu ayaq mati ni byk cabarannya termasuk umpan xdak, tahap kejernihan air, ikan kurang galak mkn time ayaq mati ni.. ada satu strike kuat belah mlm rod belah bucu. selamat ada insuran ikan rod kt tiang. sikit lagi melambung jatuh laut la jawabnya..last2 terlepas jugak.

    minggu ni xleh turun sb ada urusan kerja. insyallah bln nov time ayaq dok jalan keruh2 sikit mungkin akan turun..

    nk tanya satu soklan kt otai yg selalu turun belah seberang. klu overnight mlm bising dak bot dok lalu lalang hantar org mlm2? sy xpenah turun lagi overnight belah seberang. tapi first time turun overnight belah pulau..MASYALLAH punya lah bising. ingatkan belah mlm tenang lah sikit pancing. rupanya bising jugak bot dok hantaq org pi mai ..pi mai sampai pukui 12 tgh mlm tu.. klu takat jam 8-9 mlm boleh diterima lagi tapi yg ni sampai kui 12 tgh mlm..apa drebar bot tu xtidoq mlm ka.buat OT kot.klu dikira mau dekat 10 trip di dok hantaq. mcm tu punya bising mcm mana la ikan nk masuk...ingat lepas ni serik dh turun belah pulau klu overnight. nk try belah seberang pulak lepas ni.
     
  2. mhafiz

    mhafiz Siakap

    belah seberang ni ok...bot paling last hantaq org takat sebelum maghrib ja...malam tak jalan..kecuali ada grouping 5-6 org mungkin dia mau hantaq.....belah seberang ni aman damai...ada tempat parking kereta dan motor dan selamat...kawasan parking luas...ada khidmat runcit kalau nak apa2 oder telepon ja...makanan pon akan dihantar waktu pagi...kalau tghari ka ptg ka boleh oder makanan....tiang semua boleh duduk...ikan kerapu ja jenis dok bawah tiang ikan lain semua ronda2 cari makan so nak dok tiang mana pon xpa...dari 30-60 semua tiang boleh duduk...alu2 plak jenis meronda ...kalau kena gaya n umpan n rezeki mmg tak miss la alu2....

    p/s : la ni senangin kecik2 tgh galak....
     
  3. mambra

    mambra Bilis

    sy penah turun 2 kali belah seberang. minggu lepas..mmg parking selamat luas semua. bayaq 2 hinggit. sy slalu turun siang ja.xpenah lagi turun belah mlm.penah tgk bot dok hantaq bungkuih nasi kt depa yg dok mancing. haha.mmg cara lah pancing belah seberang..siap overnight sampai 3d2n pun ada. mmg xkenai dunia dh..sy xboleh la mcm tu sb ada anak bini lagi.. takat pancing office hours tu boleh la..ni pun baru dok berani kan diri berjinak-jinak cuba pancing belah mlm pulak. tu pun ajak kwn dok tiang sebelah haha. takut2 tu ada la jugak sb xpenah overnight lagi haha.lepas ni dh biasa boleh la lone ranger.betoi tuan mhafiz kerapu, jenahak monster semua dok bawak tiang. yg len2 dok ronda cari. tiang belah pulau sy biasa dok dari 30-40an yg menjadi pilihan sb kerapu n jenahak banyak bawah tu. tp area tu kedalaman ayaq xtara mana sgt lah..lebih kurang 20 kaki ja. tp haritu pi belah seberang dok tiang 48 ayaq dia mmg dalam betoi lepas2 apollo dok rasa tak jatuh2 lagi...amboi dalam sungguh na..haha.agak2 sy mau dekat 30-40 kaki ni...


    sy tgk hari tu tiang seberang dari 30-40 mmg penuh org..mungkin tiang feveret kot..haha.insyallah kt tiang mana pun ada ikan cuma rajin ng tidak ja kita dok salin umpan.. :)
     
  4. mzaharm

    mzaharm Tawakkal itu adalah berusaha bersungguh sungguh

    Tahniah..............
     
  5. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Mamu...baeeekkk punya tiang tuh 86 cun (personal catch merah, kerapu, senangin, anak GT, talang, tanda...88 ada alu2, sekap, kerapu, talang, dua2 cun gak...tapi kena Apollo bilis & tamban sebelum matahari tenggelam....nak tahan lama buh dlm kolam plastic budak2 tuh..kawasan renang dia luas lambat kojol sikit...pam bawa 2 kasi oksigen lebeh....tunggu laporan mamu nanti....
     
  6. Sean2043

    Sean2043 Bilis

    Patut la waktu malam i apolo tak dapat tamban
     
  7. mhafiz

    mhafiz Siakap

    Waktu malam pon ada..menurut sifu saya..amik tamban time ayaq dok tekan surut
     
  8. mrfs1978

    mrfs1978 Marlin

    hasil kecewa mate....umpan payah nak dpt...tamban dpt 5 ekor jer....lain semua bilis...terpaksa cari gelama buat umpan utk gantung....4 kali strike tp semua tak lekat leh dia katam 2 ikan gelama n tamban....dari tiang 83 sampai 88 sekor ikan gred A tak berjaya didaratkan...
     
  9. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Lum rezeki lagi tu, nextime cuba n cuba pasti naik monster ;) ;)
     
  10. mambra

    mambra Bilis

    laporan dari belah tiang seberang pun menghampakan.umpan tak dak lansung.kasai,tamban, beliak mata xmasuk lansung.hujan kelmarin petang 2 kali turun..strike jgn kan kata mmg xdak lansung. klu nak umpan terpaksalah menjala anak2 ikan pucuk rebung.tu pun senang mati.semua tiang dari tengah sampai ke 50 tak dak hasil lansung.hasil perbualan dari geng2 yg balik naik bot skali. semua org balik awai sbb hujan turun 2 kali dengan lebatnya siap dengan guruh kilat (atau depa balik awai nak tengok bola final kelantan vs pahang? haha) .faktor air menjadi penyebab jugak sb hujan menyebabkan air terlalu sejuk n jernih. sedikit sebanyak membuatkan ikan kurang galak nk makan..

    klu umpan xdak tu ..mmg xboleh la nk mancing..faktor umpan juga memainkan peranan adanya ikan2 monster dok mencari makan skali..ini pendapat sekupang dua kawan yg baru setahun jagung dok mengai ni kt jematan ni.
     
  11. mrfs1978

    mrfs1978 Marlin

    senasib la kita......hari nie ada member aku naik pelapik....balik petang nanti.....tak sure la hasil mcm mana....
     
  12. dedak bachang

    dedak bachang chek suka mengai!!!

    waa....terbaik la tuan Mhafiz....ni dah tahap tinggi-tinggi si pohon jati ni....perghh mmg mantap...saya pun baru berjinak-jinak ngan jematan ni...newbie lg...klu tuan nak p lg blh la rojer2 kawan....blh kawan belajaq apa2 patot secara praktikal plak...teori ni kawan x paham sgt......:) :eek:
     
  13. abu galah

    abu galah Bilis

    salam tuan hafiz..jumaat baru ni saya ada turun kt tiang 35..first time turun jmbtn penang..hasil dia just bwk blik gelama n duri ja..salah satu mistake kami..kami xdk "kolam" nk simpn umpn idop..ikot pmahaman saya kira ny kolam ni yg tong cat yg org ltk oksigen tu la kolam kn..tpi kn sy tgk org dok bwk tu bnyk3..sbb pa depa bwk byk2 aa? sory soalan habis nerd sy tny :-[
     
  14. AbangSayang

    AbangSayang WhatsApp/Telegram : 013-4244994

  15. khairil007

    khairil007 jom2 mancing

    Saya tlg jawab utk tuan, selalunya tong cat tu digunakan utk isi air dan tindih rod yang diatur keliling tiang.boleh pindah2 tempat dengan mudah,x perlu nak tambat rod ngn tali dah.boleh juga nak letak umpan hidup dalam tu.sebab tu kdng2 org bawak banyak tong cat sebab rod depa banyak. Utk kolam umpan pulak,selalunya kolam mandi budak yg paling kecik tu.yg plastik selalu warna biru muda.selalu saya guna kolam tu buh air bnyk2 x yah dah guna pump oksigen boleh hidup umpan tu. :)
     
  16. abu galah

    abu galah Bilis

    owh..baru saya taw..trima kasih tuan khairil :) :)
     
  17. mhafiz

    mhafiz Siakap

    terima kasih tulun jawap...lama tak update report...hp simpan khazanah gambar telah kong ...banyak gambar hasil jambatan tahun ini x dapat diselamatkan...insyaAllah kita akan cuba update report trip akan datang...
     
  18. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Hihihi gambar lama tu suh p cari bahan baru tu pasal hilang ;D ;D
     
  19. khairil007

    khairil007 jom2 mancing

    Nak turun bagitau le tuan,leh paking tiang sebelah2 :)
     
  20. ezat86

    ezat86 no pain no game.....no ikan no fun..

    Apa pasai la aku pi selalu x dpt mcm nie..gelama, ank krapu ja dok ada..kena berguru dngn tuan hafiz lagu nie..bleh kot?? Apa2 pun terbaik lah ;D ;D
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page