Fungsi sebenar Jaket Keselamatan di laut

Discussion in 'Pertanyaan, Panduan & Soal Jawab mengenai pancing' started by CQ, Jan 20, 2010.

  1. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    sekali lg sy terangkan....inya bukan berkenaan jaket murah dan berkualiti...

    ianya ada dua jenis.....

    yg satu jenis mengapungkan kita apabila jatuh dlm air.....tapi belum tentu menyelamatkan...

    yg satu jenis lg memang direka utk menyelamatkan..

    VEST ada yg mahal dan murah....kualiti tetap sama...

    LIFE JACKET juga ada mahla dan murah...kualiti tetap sama...

    yg membezakan harga adalah JENAMA..
     
  2. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Kita usaha [ dengan jaket keselamatan ], Tuhan yg tentukan ! Dah time dia nak pergi. Tapi mungkin masa dia jatuh dah tercedera ke apa ke kita lum tau ? Lagi pun jaket keselamatan tu tak 100% 'guarentee' orang tak mati !
     
  3. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    betul tu tuan.....

    cuma apa yg mereka pkai tu hanyalah vest biasa saja...

    dan andai kata mangsa pengsan ketuka bot terbalik....

    sudah tentu ianya tidak dapat menyelamatkan nyawa...
     
  4. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Bro CD, ini bermakna kita kena beli jaket keselamatan yg bro sebut mula-mula tadi, yg dlm kapal terbang tu ?
     
  5. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    utk keselamatan yg lebih terjamin....

    nyawa kita ni takde nilai beb...hehehe

    den pun nak beli gak ni...tunggu duit lebih sikit...

    bukan apa..kekadang tu terpikir..

    ROD/REEL memahal bole n sanggup beli....tapi....bab NYAWA...???
     
  6. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    BETUL DAN TEPAT ! ;D
     
  7. CQ

    CQ QURSANYproductions

    ya tepat sekali..kejadian yang berlaku ni, umpama 'mengtalkin'kan kepada yang masih hidup!!
    belilah yang berkualiti dengan segera, hobi tuan2 ni sebenarnya meWAJIBkan pembelian ini....
     
  8. Samuel8383

    Samuel8383 Hidup ikan, Tidur ikan, Isap Ikan, Minum Ikan.....

    yang..... wang boleh dcari ganti, tapi nyawa mana mau ku cari ganti
    terutama yg ada bini tengah sarat mengandung 8 bulan tur ;D fikirkanlah orang yang tersayang :D
     
  9. chukly

    chukly Marlin

    VEST dalam kapal terbang tu nampak mcm menarik... rasa nak amik jer tiap kali naik.. ekekekeke.... tapi betul ke Life Jacket kalau dah selalu buat tido dlm sampan atau buat bantal akan mengurangkan fungsi dan masa apungannya.... ::)
     
  10. koyan

    koyan Marlin

    kalau dah telibat ngan sukan air nih..lebih baik pakai life jaket..kalau memandu..pakai talipinggang kledar..kalau menunggang motosikal..pakai topi kledar...kalau memancing..pakai le life jaket..fikir2kan laaa.....
     
  11. c3

    c3 Marlin

    bape ek kos jaket keselamatan....mcm brand ABU 2?
     
  12. c3

    c3 Marlin

    tuan kos jaket 2 berapa ek....mcm jenama Abu Garcia 2....
     
  13. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    RM 300.00
     
  14. Ariel5596

    Ariel5596 Marlin

    Tahun lepas teman beli kat Kedai Ah Boy Seri Kembangan, life jacket brand Berkley / Abu Garcia tu regenya dlm RM360-380 ;D ;D ;D
     
  15. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Bro Ariel ni beli jaket tu sebab inisiatif sendiri ke, kdn bising ke, sayang keluarga ke, sayang nyawa sendiri ? ;D :D ;D

    300++ tu banyak alat/aksesori pancing boleh beli wooo ! ;D

    Tapi nyawa lagi mahal daripada 300++ !!!

    Utamakan Keselamatan ! bukan di tempat kerja saje !
     
  16. Ariel5596

    Ariel5596 Marlin

    Tuan Manba...syg nyawa nombor satu..nombor dua sbb itu ajer yg muat badan yg comel ni ;D ;D ;D dulu penah gak guna yg RM25, tapi tak konfiden dgn kelasakkan dia...teman klu gi ke laut, life jacket akan dipakai sepanjang masa...kata orang, "Malang Tak Berbau"
     
  17. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    betul tu...klau MALANG ada bau....agak2 la kan..apa bau dia....ppppppprreeeeeeeeennnnnnggg....hehehe

    SAFETY FIRST.
     
  18. c3

    c3 Marlin

    mahal upanya jaket tu...tp nengok mcm gitu2 je..mcm payung terjun kot fungsi dia. tarik pas2 keluar kan,,,,,,
     
  19. maie69

    maie69 Siakap

    B.A. adalah alat bantuan apungan. ada pelbagai jenis dan bentuk. harga juga berbeza. namun semuanya bertujuan membantu si pemakai mengapung.

    kita tidak boleh 100% harapkan BA apungkan badan kita dgn posisi yg betul. kita mesti belajar mengawal posisi dlm air. ..
    oleh itu, selepas membeli BA hendaklah dipelajari pula penyesuaiannya dlm air.

    hayat BA ni banyak bergantung kpd penjagaan. setiap kali selepas guna mestilah dibasuh dan bilas dgn air tawar serta disidai utk keringkan. jgn simpan dlm keadaan lembab. insyaAllah, walaupun. warna semakin pudar, BA anda masih boleh digunakan.

    cara pemakaian perlu betul. ramai hanya kenakan butang bhgn depan sahaja. .. ingat bila berada dlm air BA boleh melemaskan anda! justeru itu, kenakan tali bghn celah kelangkang supaya BA tidak melonjak ke atas setelah anda terjatuh ke dalam air.

    sekian.
     
  20. ZULMATEL

    ZULMATEL Marlin

    Masa teman belasan tahun ada gak sifu terangkan ( Outbons school).jaket ada beberapa jenis dsetiap jenis ada pula kelebihan dan kekurangannya dan mempunyai jangka hayat masa untuk timbul. Yang teman ingat life jaket mesti ada wesel, dan stiker pantul cahaya. Sudut keselamtan jaket sentiasa kena pakai bukan letak kat tepi je jika terjatuh atau karam jangan cuba berenang ketepian insyaallah hamba allah akan datang tolong
     

Share This Page