Fungsi sebenar Jaket Keselamatan di laut

Discussion in 'Pertanyaan, Panduan & Soal Jawab mengenai pancing' started by CQ, Jan 20, 2010.

  1. CQ

    CQ QURSANYproductions

    seorang guru dan 5 lagi murid telam mati lemas setelah bot naga mereka karam di pantai pulau pinang beberapa hari lalu..

    soalannya: Apakah fungsi sebenar 'jaket keselamatan' yang dipakai oleh mereka itu, jika bukan untuk menyelamatkan mereka dari lemas atau pun yang tak tahu berenang?
     
  2. asik

    asik Tenggiri

    hmm, dengar², jaket keselamatan pn ader tarikh luput, btol ker?
     
  3. gedd06

    gedd06 Marlin

    dia org ada pakai jaket keselamatan ke?
     
  4. teja

    teja Marlin

    kalau tidak silap, rasanya diperingkat awal cerita ttg kejadian, ada antara mereka yang tidak memakai jaket keselamatan kerana tidak mencukupi.
     
  5. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    sy pernah menerangkan perkara ni...

    ada 2 benda perlu kita tahu...LIFE JACKET dan VEST..

    LIFE JACKET memang bertujuan menyelamat nyawa....

    VEST bertujuan utk mengapungkan badan ketika dalam air....

    beza kedua benda ni ialah.....tempoh bertahan dlm air dan ciri2 rupabentuk...

    kebiasaanya...LIFE JACKET kan mempunyai kolar yg besar...(spt yg ada dlm kapal terbang)

    ini bertujuan...jika mangsa pengsan....jaket tu akan memastikan kepala mangsa sentiasa berada di ats permukaan air..

    berbeza dgn vest....badan mangsa akan terapung..tapi kepala akan terlentok dal tenggelam dlm air..

    dalam kes perahu naga ni.....sukar utk sy beri komen...

    tapi apa yg saya tahu la...jarang ada orng dayung perahu pkai life jacket atau vest..

    ini kerana menyukarkan pergerakan mendayung yg memerlukan kelajuan tangan....

    just my RP2800000 for SURYA
     
  6. manblack

    manblack Tenggiri

    Apakah fungsi sebenar 'jaket keselamatan' yang dipakai oleh mereka itu, jika bukan untuk menyelamatkan mereka dari lemas atau pun yang tak tahu berenang?

    memang itu fungsinya..tapi soalnya sekarang menurut berita dilaporkan ramai yang tak nak pakai dan yang mati tu antara yang tak/tak nak pakai...so salah siapa...salah jaket keselamatan...?

    hmm, dengar², jaket keselamatan pn ader tarikh luput, btol ker?

    memang ada tarikh luput...sama mcm helmet jugak....material dalaman yang digunakan pada kebanyakan jaket keselamatan dan helmet adalah sama..polistren yg putih tu...
    jangkamasa ketahanan bergantung kepada usia jaket tersebut+berat bebanan...

    berbeza dengan life jacket mcm yang cdg kata...life jacket berasaskan angin yang bilamana punat ditarik akan kembung...
     
  7. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    memang jarang orang dayung perahu lumba pkai jacket sebab menyukarkan pergerakan....
     
  8. ismikayz

    ismikayz Marlin

    depa pakai jaket ka? sy pun tak chek benda ni...apa pun kejadian tu jd teladan kat semua..supaya jaga keselamatan di mana berada...pihak sekolah perlu memaklumkan keluarga dan memohon kebenaran mereka jika ada aktiviti sebegini...
     
  9. teja

    teja Marlin

    makluman pd keluarga dah dibuat, kebenaran dah dibagi tapi kalau mendayung perahu tanpa memakai jaket keselamatan, kemudian berlaku kecelakaan sebegitu, siapa yg harus dipersalahkan?
     
  10. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Mungkin boleh letak je dalam bot kalu menyusahkan pergerakan, just in case ! Boleh ke macam ni bro cd ?
     
  11. teja

    teja Marlin

    bro manba...kalau dah tunggang langgang masuk air...tak sempat kot nak capai jaket tu...hehehe
     
  12. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Puan teja, tanya je, saya pun tak tau pasal life jacket ni ! Selalu mancing teping je ! ;D
     
  13. teja

    teja Marlin

    saya pun tak tau sangat...tadi main agak je yg tunggang langgang tu... :D
     
  14. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    kebiasaannya....apabila membabitkan perahu lumba....

    mesti ada BOT PENGIRING/PENYELAMAT berada berdekatan....

    mereka lah yg akan bertindak menyelamat..
     
  15. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Tapi masalahnya case ni bukan time lumba, dia orang buat latihan tu ! Sendiri [ sepasukan je ] dan satu bot pulok tu !
     
  16. teja

    teja Marlin

    kalau masa latihan...diorang tak pakai jaket keselamatan...pastu takde bot pengiring...menempah bahaya tu...
     
  17. klang gate

    klang gate Pengail Veteran

    ada gak org tak yah pakai jaket keselamatan pun ada, dia dah ada pelampong.........
     
  18. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    tidak kira samada latihan atau perlumbaan..perlu ada pasukan keselamatan...

    lebih2 lg...sukan ekstreem yakni yg berisiko tinggi....
     
  19. CQ

    CQ QURSANYproductions

    yang saya tengok masa dalam berita tv3 petang semasa kejadian tu, salah satu mayat yang diletakkan atas pengusung tu masih lagi memakai 'jaket keselamatan' yang berwarna orange...
     
  20. Samuel8383

    Samuel8383 Hidup ikan, Tidur ikan, Isap Ikan, Minum Ikan.....

    jeket murah kot?
    PS : macam mana nak beza jeket murah dengan yg berkualiti ???
     

Share This Page