Ensiklopedia : Malaysian Freshwater Fish

Discussion in 'Air Tawar' started by pok dik, Feb 20, 2009.

  1. zed

    zed Fishing is an obsession...

    den kureng mncg ayor tawor tp kalu den jumpo den tempek nanti...hehe ;D ;D
     
  2. wingerider

    wingerider 0125525646


    Tuan zed banyak simpan gambo2 tapi selalu cakap brokban slow jadi tak pernah bolih tapek gambo :eek: :eek: :eek:
     
  3. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

    kihkihkih...takpa tuan wingerider...gamba, info...amek kat intenet hak sedia ada pon takpa...janji kat situ nnt kita mensyen lar "credit to:" mana yang patut...skali ngan link apa ka...itu yg penting... ;D
     
  4. wingerider

    wingerider 0125525646



    Copy n paste le ni ;D ;D ;D
     
  5. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

    yerp...na tunggu 'live' experience...tsk tsk... :p ;D ;D
     
  6. mzaharm

    mzaharm Tawakkal itu adalah berusaha bersungguh sungguh

    tepek jangan tak tepek
     
  7. zamhuri

    zamhuri Kat Sungai Keniam, Pahang


    Ikan Sulor Batang ni banyak kat Kuala Koh... Kelantan
     
  8. Anak_Wetan

    Anak_Wetan Dimana ade air Disitu ade ikan

    Pelaga Liar

    Habitat:Tak tau(tapi biasenye dekat longkang pon ade)
    Diet:Cacing dll

    korang mesti tak tau sebenarnye ikan boleh dipancing tapi kene gune mate kail kecik kalau tak bagi makan ni jelah.
     

    Attached Files:

  9. Anak_Wetan

    Anak_Wetan Dimana ade air Disitu ade ikan

    saye nak tambah

    name saintifiknye Clarias Nieuhofi
    boleh juga didapati di:Seluruh Asia Tenggara
    Keistimewaan:boleh menyamar sebagai spesies keli lain

    nk mancing die senang jer gune cacing yg dah membusuk
     
  10. kopytiam

    kopytiam Marlin Staff Member

    terima kasih tuan Anak_Wetan atas maklumat tambahan...teruskan lagi usaha tuan sekiranya ada... ;)
     
  11. quadice

    quadice ~if eye can kill, u already die ~

    flower horn dgn tilapia satu family ker?
     
  12. carp_rumput

    carp_rumput Marlin

    adik beradik kot...kalo tak silap flower horn ni ikan kacukan...tilapia kacuk dengan.........aisey lupa plak nama ikan tu...tapi biasa ada jual kat kedai ikan hiasan... ;D ;D ;D
     
  13. zed

    zed Fishing is an obsession...

    ikan ni naik atas darat ooo makan bangkai... :eek: :eek:
     
  14. jelawat

    jelawat Tenggiri

    Oscar tak pon Kalui,rase2nyelah
     
  15. carp_rumput

    carp_rumput Marlin

    yup...itulah dia...oscar nama diberi.... ;D ;D ;D ;D
     
  16. Anak_Wetan

    Anak_Wetan Dimana ade air Disitu ade ikan

    ye family siklid
     
  17. jelawat

    jelawat Tenggiri

    Nie teman nak tanye,ikan baja macam mane rupenye.Tak pernah tau ade ikan nie.
     
  18. nanti36000

    nanti36000 besor puyer..

    ikan baja ni klu x silap sy ikan longkang..klu x silap la.....
     
  19. jelawat

    jelawat Tenggiri

    Ikan Gapi lah tu,tank U
     
  20. carp_rumput

    carp_rumput Marlin

    cane Gapi Bleh dapat nama Baja plak ??? ??? ??? ???
     

Share This Page